Banner Before Header

Moskovassa sekä pörssi että rupla rytisevät alaspäin

Moskovan pörssi on suunnannut viikon aluksi Euroopan ja Aasian pörssejä kovempaan laskuun. Moskovan pörssin RTS-indeksi oli painunut painui yli neljä prosenttia alamäkeen. Vuoden alusta laskien indeksi on heikentynyt 12 prosenttia. Rupla jatkoi heikkenemistään sekä dollaria että euroa vastaan. Yleensä Venäjän arvopaperimarkkinat ja rupla hyötyvät öljyn kallistumisesta, mutta nyt näin ei ole käynyt.

Aiemmin myös Aasian pörssit päätyivät selvästi miinukselle, kun pelot Ukrainan sodan kärjistymisestä painoivat markkinoita. Kursseja painavat myös huolet Yhdysvaltojen rajusta inflaatiosta, jonka odotetaan johtavan odotettua suurempiin ohjauskoron nostoihin jo ensi kuusta lähtien. Lisävauhtia inflaatiopaineet saavat raakaöljyn kallistumisesta. Viitelaatu Brentin tynnyrihinta ylitti 95 dollarin ja lähestyi hyvää vauhtia 100 dollarin rajaa, joka ylittyi viimeksi vuonna 2014.

Helsinki luisui samaan suuntaan ja yleisindeksi oli puolenpäivän maissa 3,2 prosentin laskussa. Vaihtokärjen osakkeista syvimmässä, 4–5 prosentin laskussa olivat teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu sekä energiajätti Fortum.

Source Link is.fi