Banner Before Header

Muista tämä kun säästät rahaa lapsellesi – verotuksen sudenkuoppa voi yllättää

Säännöllinen säästäminen lapsen nimissä perustetulle rahasto- tai osakesäästötilille on on keino, jolla vanhemmat tai isovanhemmat voivat panna rahaa sivuun lasten tulevien tarpeiden varalle.

Perinteisellä pankkitilillä inflaatio voi nakertaa säästöjen arvoa, kun taas esimerkiksi indeksirahastoissa säästetty summa usein kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

Lue lisää: Näin rahasi katoavat säästötililtä – 5 000 euron talletuksesta häviää vuodessa satanen

Rahan säästämisessä lapselle, teki sen sitten pankkitilille tai rahastoon, on syytä muistaa lahjavero. Lain mukaan verovapaasti voi lahjoittaa korkeintaan 4 999 euroa kolmen vuoden kuluessa.

Kuukausittain tehtäviksi talletuksiksi jaettuna tämä tarkoittaa noin 138 euroa kuukaudessa. Säännöllinen rahastosäästäminen lapselle kannattaakin aloittaa mahdollisimman pian syntymän jälkeen, sillä menetettyjä kuukausia tai vuosia ei voi enää kuroa suuremmilla kuukausisäästöillä verovapaasti umpeen.

Säännöllinen 138 euron kuukausisumma kartuttaa lapsen tiliä mukavaa tahtia. Jos rahastosijoitus tuottaa vuosittain esimerkiksi seitsemän prosenttia, lapsella on kasassa 10 000 euroa jo noin viisivuotiaana.

Säästämisen aloittaminen lapselle toki kannattaa myöhemminkin. Jos lapselle haluaa kuitenkin tallettaa kerralla reilumman summan, tai muuten nostaa säännöllisesti säästettävää kuukausisummaa 138 eurosta, ja 5 000 euroa täyttyy kolmen vuoden aikana, on siitä ilmoitettava myös verottajalle.

– Lahjoituksista kannattaa pitää itsellään kirjaa, neuvoo veroasiantuntija Tuuli Pajarinen verohallinnosta.

– Kun 5 000 euron summa tulee kolmen vuoden sisällä täyteen, on tehtävä lahjaveroilmoitus.

Alaikäisen saajan puolesta lahjaveroilmoituksen tekee huoltaja tai muu edunvalvoja.

Lue lisää: Isoäiti lahjoittaa 15 000 euroa kymmenvuotiaalle – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

Lahjaveroilmoitus on annettava kolmen kuukauden kuluessa lahjan saamisesta, eli kuukausisäästämisen tapauksessa siitä kuukausierästä, jonka kohdalla 5 000 euron raja ylittyi.

– Lahjavero on lahjan saaja- ja antajakohtainen, eli yksi antaja voi antaa saajalle alle 5 000 euron summan verovapaasti kolmen vuoden sisällä, Pajarinen sanoo.

Kertailmoitus verottajalle ei kuitenkaan välttämättä riitä. 5 000 euron rajasumman ylitys otetaan nimittäin huomioon myös takautuvasti. Jos 5 000 euron raja yhdeltä antajalta on kolmen vuoden sisällä jo täyttynyt, on myös saman antajan seuraavasta kolmen vuoden sisällä antamasta lahjasta tehtävä lahjaveroilmoitus.

– Uudesta lahjasta pitää antaa lahjaveroilmoitus, jossa ilmoitetaan kolmen vuoden sisällä saatu aiempi lahja. Lahjaverotuksessa määrätään yhteissummasta vero ja verosta vähennetään aiemmasta lahjasta maksettu lahjavero, Pajarinen kertoo.

Kuukausisäästämisen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta kuukausitalletuksesta on annettava ilmoitus, jos 5 000 euron raja on kolmen vuoden sisällä tullut täyteen.

Pajarinen myöntää, että kuukausittainen ilmoittaminen on hallinnollisesti ja lahjan saajan kannalta turhan työlästä.

– Siksi olisi järkevämpää antaa esimerkiksi hieman isompi summa harvemmin, kuin pieniä summia hyvin usein, Pajarinen neuvoo.

– Jos joka tapauksessa aikoo antaa lahjoina 5 000 euroa kolmen vuoden aikana ja siten lahjansaajan suoritettavaksi tulee lahjavero, toistuvien pienten lahjojen antaminen johtaa lukuisiin päätöksiin, joiden hallinnointi on lahjansaajallekin hankalaa.

Periaatteessa lapselleen kuukausittain säästävä pystyisi ilmoittamaan yhdellä lahjaveroilmoituksella kerralla kolmen kuukauden talletukset, sillä lahjaveroilmoituksen antamiseen on kolme kuukautta aikaa.

– Tällainen menettely voi kuitenkin aiheuttaa teknisiä hankaluuksia niin verovelvolliselle kuin Verohallinnollekin, Pajarinen sanoo.

Lahjavero on progressiivinen, eli vero suurenee asteittain summan kasvaessa. Jos siis kolmen vuoden kuluessa lahjoittaa lapselleen tai lapsenlapselleen 5 000–25 000 euroa, veroa on maksettava vähintään 100 euron vakioerä ja sen lisäksi 8 prosenttia osuudesta, joka ylittää 5 000 euroa. Summan kasvaessa suuremmaksi myös vakioerä ja veroprosentti kasvavat.

Esimerkiksi 10 000 euron lahjoituksesta lapselleen on veroa maksettava yhteensä 500 euroa. Helpoimmin lahjasta menevän veron määrää voi arvioida Verohallinnon nettisivuilta löytyvän lahjaverolaskurin avulla.

Vaikka lapsen tilille säästäisikin rahaa niin paljon kuin verovapaasti pystyy, saa lapselle vielä sentään antaa muitakin lahjoja. Tästäkin löytyy verottajalta omat ohjeensa.

Vanhempi voi esimerkiksi maksaa lapsensa puolesta päivittäisiä elämisen kuluja, opiskelumaksuja tai muita kasvatus-, koulutus- tai elatusmenoja.

– Vanhemmat voivat esimerkiksi maksaa vuokran, sähkölaskun tai ostaa vaikka pesukoneen, Pajarinen neuvoo.

– Ehtona on, että että lahjansaaja ei voi käyttää lahjaa muuhun tarkoitukseen. Lahja ei siis voi käytännössä olla rahaa, sillä sen voi käyttää myös johonkin muuhun, vaan lahjanantajan tulee maksaa esimerkiksi vuokra suoraan vuokranantajalle.

Source Link is.fi