Banner Before Header

Naapurimaiden suhteita hiertävät nimet – Kiina nimesi jokia ja vuoria uudelleen uudelleen Intian rajalla

Kiina nimittää kiisteltyä rajaseutua Zangnaniksi eli eteläiseksi Tiibetiksi, Intia Arunachal Pradeshiksi.

Vuoden lopussa Kiina antoi uudet nimet viidelletoista kohteelle rajalla.

Kiina katsoo, että sillä on autonomiseen raja-alueeseen suvereeni hallintaoikeus. Nimityspolitiikalla se pyrkii vahvistamaan läsnäoloaan alueella. Intia taas pitää samaa seutua omaan alueeseensa kuuluvana.

–Arunachal Pradesh on aina ollut ja tulee aina olemaan Intiaan kuuluva osa. Keksittyjen nimien käyttöön ottaminen ei muuta tätä tosiseikkaa, sanoi Intian ulkoministeriön tiedottaja Arindam Bagchi torstaina.

Kesäkuussa vuonna 2020 parikymmentä intialaissotilasta kuoli rajakahakassa kiistelyllä alueella.

Yhteenottoja rajalle sijoitettujen joukkojen välillä on ollut ajoittain myös tämän jälkeen. Molemmat maat ovat vahvistaneet joukkojaan raja-alueella.

Jokia ja vuoria uusilla nimillä

Mandariinikiinaksi uudelleen nimettyjen kohteiden joukossa on neljä vuorta, kahdeksan asuinaluetta, kaksi jokea ja yksi vuoristosola.

Intialainen media on reagoinut Kiinan linjaukseen raivoisasti. Esimerkiksi The Hindu-lehti (siirryt toiseen palveluun) luonnehti eilen lauantaina nimeämispolitiikkaa ”tarpeettomaksi provokaatioksi”. Lehden mukaan Kiinan olisi pitäydyttävä aiemmissa sopimuksissa.

Kiinassa hyväksyttiin lokakuussa uusi maarajojen lainsäädäntöä koskeva laki ja se tuli voimaan eilen. Kiinan mukaan nimimuutokset eivät vaikuta nykyisiin rajakäytäntöihin.

Source Link yle.fi