Banner Before Header

Näillä ihmisillä on isoin riski saada sepel­valtimo­tauti

Rintakipu, joka ilmenee rasituksen yhteydessä ja helpottaa levossa. Närästys, huono olo, hengenahdistus.

Sepelvaltimotaudin alkuoireet voivat olla epämääräisiä, ja tautiin sairastuneen voi olla vaikea tunnistaa niitä.

Aina sepelvaltimotauti ei anna itsestään mitään merkkiä. Ensimmäinen ilmenemismuoto voi olla sydäninfarkti eli hengenvaarallinen sairauskohtaus.

Sydänkohtaustakaan ei aina osata havaita tarvittavan ripeästi.

– Potilas voi saapua hoitoon viiveellä, koska hän ei ole tunnistanut mistä on kyse. Ihmiset saattavat odotella tuntikausia, vaikka he vaatisivat välittömän pallolaajennushoidon, kertoo ylilääkäri Erkki Ilveskoski Sydänsairaalasta.

– Sydäninfarkti voi tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Mikäli tuntee äkillisesti alkanutta rintakipua ja hengenahdistusta, jotka eivät helpotu nopeasti, on syytä soittaa välittömästi numeroon 112.

Vähäinen liikunta on yksi sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. Kuva: Colourbox

Sepelvaltimot vievät happea ja ravinteita sydänlihakselle. Sepelvaltimotauti johtuu valtimoiden seinämien kovettumisesta ja ahtautumisesta.

Sydäninfarktin syy on lähes aina sepelvaltimotaudin aiheuttama sepelvaltimon tukos.

Tunnista riskitekijät

Sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat ikä, sukupuoli (miehet sairastuvat usein nuorempana kuin naiset), perimä, tietyt sairaudet sekä naisilla varhainen menopaussi.

Näihin riskitekijöihin ei voi itse vaikuttaa.

Muita riskejä ovat tupakointi, kohonnut verenpaine ja kolesteroli, diabetes, ylipaino, vähäinen liikunta, runsas istuminen, stressi, uniapnea ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdus.

Näihin voi vaikuttaa itse.

– Ruokavalioon ja liikuntaan on teoriassa helpointa puuttua. Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta sitä ei kannata odotella, Ilveskoski sanoo.

Suurin riski saada sepelvaltimotauti on yli 60-vuotiaalla miehellä, joka syö epäterveellisesti, tupakoi eikä harrasta liikuntaa.

Mitä kauemmin riskitekijät ehtivät vaikuttaa, sitä todennäköisemmin infarkti tulee.

Sepelvaltimotauti kehittyy vuosikymmenten kuluessa, kun kolesterolia ja tulehdussoluja kertyy hitaasti sepelvaltimon seinämän sisään. Se ahtauttaa valtimoita.

– Kun ahtauma alkaa rajoittaa sydämen verenkiertoa, alkaa tulla oireita.

Sitä, milloin sydäninfarktin riski on suurimmillaan, on Ilveskosken mukaan vaikea arvioida.

– Mitä kauemmin riskitekijät ehtivät vaikuttaa, sitä todennäköisemmin infarkti tulee.

Elintavoilla on merkitystä sepelvaltimotaudin torjunnassa. Kuva: Colourbox

Ehkäisy- ja hoitokeinot ovat sepelvaltimotaudissa samat. Sydänystävällinen ruoka, liikkuminen, tupakoimattomuus ja painonhallinta.

Vaikka sepelvaltimotauti olisi jo todettu, ja vaikka olisi sairastanut infarktinkin, liikunnasta saa hyötyjä.

Sydän on lihaspumppu, joka vahvistuu kun sitä kuormitetaan liikunnalla.

Sydänystävällinen ruokavalio on mahdollisimman vähäsuolainen ja se sisältää runsaasti kasviksia, hyvää rasvaa ja täysjyvätuotteita sekä vain vähän punaista lihaa ja lihavalmisteita.

Tupakoimattomuus on merkittävä teko oman sydänterveyden hyväksi.

– Nikotiinipusseista puhutaan paljon, samoin sähkötupakoinnista. Niitä voidaan luulla turvallisiksi, mutta niissäkin on haittana nikotiinia, Ilveskoski muistuttaa.

Nikotiini on varsin koukuttava aine, ja sen käytöllä on selvät terveysriskinsä. Nikotiini vaikuttaa suoraan aivoihin, nostaa sydämen sykettä, kohottaa verenpaineitta ja supistaa verisuonia.

Hyvää suun terveyttä ei sovi unohtaa. Tutkimuksissa on havaittu parodontiitin eli hampaan kiinnityskudossairauden lisäävän sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskiä.

Uniapneakin kannattaa ottaa vakavasti, sillä se lisää sydän- ja verisuonisairauksia. Hoitamattomana uniapnea lisää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta.

Pitkäkestoista stressiä on hyvä vähentää, sillä Sydänliiton mukaan pitkäaikainen stressi voi jopa kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin.

Sepelvaltimotautiin sairastunut tarvitsee lääkehoitoa, mutta tupakoinnin lopettaminen, liikunta ja terveellinen ravinto ovat yhtä merkityksellisiä hoitokeinoja.

Lähteitä: Sydänsairaala, Terveyskirjasto, Käypä hoito, Sydänliitto

Source Link is.fi