Näin Kirsti Paakkanen nosti raunioina olleen Marimekon kukoistukseen – yrityksestä luopuminen sai 80-vuotiaan ikonin kyyneliin

Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen on kuollut 92-vuotiaana. Hänet tunnettiin yhtenä Suomen valovoimaisimmista yrittäjistä, joka nosti romahduksen partaalla olleen Marimekon bisnestaidoillaan kansainväliseksi menestystarinaksi. Prosessissa meni kuitenkin vuosia.

Myytyään Womena-mainostoimiston vuonna 1989 Paakkasella oli rahaa, muttei enää tekemistä. Kun hän pari vuotta myöhemmin osti tappiollisen pelastusta vaativan Marimekon, ei kehuja hänen bisnestaidoistaan juuri kuultu. Paakkanen sai tuekseen yrityksensä hallituksessa istuneiden Kari Miettisen ja Matti Kavetvuon taidot.

Kirsti Paakkanen Marimekon tiloissa Helsingin Herttoniemessä vuonna 2003. Taustalla Marimekon vuoden 2004 mallistoa.

Marimekon klassikkokuosit saivat Paakkasen myötä tuulta alleen, ja pian Unikkoa nähtiin kaikkialla. Myös Marimekon legendaariset muotinäytökset alkoivat.

Romahduksen partaalla olleen yrityksen nostaminen jälleen kannattavaksi vaati tästä huolimatta paljon aikaa, ja merkittävä nousu tapahtuikin vuonna 1997. Uusi omistaja sai kansalaisilta kirjeitä ja puheluita, joissa häntä kiitettiin Marimekon pelastamisesta.

Paakkanen ei ollut johtajana elitistinen, mutta asiat piti kuitenkin hoitaa hänen tavallaan. Hänen valtaisa energiansa venyi lähes kaikkeen, eikä hän tyytynyt vain jakamaan ohjeita valtaistuimeltaan.

Paakkanen luotti tuotteita valitessaan intuitioon, ja myös ihmisten kanssa ensivaikutelma oli hänelle tärkeä. Hänellä oli kyky lumota ihmiset ja saada nämä tuntemaan itsensä erityisiksi, mutta myös romahduttaa nuo kuvitelmat.

Paakkasen valtaisa energia venyi lähes kaikkeen ja tarttui myös hänen kanssaan työskenteleviin.

Marimekko listautui pörssiin vuonna 1999. Joulukuussa 2002 yrityksen osakkeet noteerattiin Helsingin Pörssin päälistalla. Marimekosta tuli yksi parhaiten kehittyneistä pörssiyhtiöistä.

Paakkanen myi pääosan Marimekon osakkeistaan vuonna Mika Ihamuotilalle vuonna 2007, ja loput myöhemmin eläkevakuutusyhtiö Varmalle. Työelämästä lähtiessään Paakkanen oli liki 80-vuotias.

– Mika, sinä saat Marimekon, Paakkanen sanoi ratkaisun tehtyään.

Marimekosta luopuminen ei ollut Paakkaselle helppoa.

Marimekosta luopuminen oli Paakkaselle kova paikka. Hän ei koskaan unohda sitä, kuinka henkilökunta seisoi yrityksen ala-aulassa ja molemmin puolin vuodatettiin kyyneleitä.

– Kun ajoin kohti Espoon-kotiani, itkin autossa koko matkan. Itku ei loppunut siihen, kun suljin kotioven. Itkin vuoden, Paakkanen kertoi Ilta-Sanomissa vuonna 2013.

Hän kuitenkin myönsi olevansa onnellinen siitä, että osaa myös luopua.

Huikean menestynyt liikenainen tunnusti tehneensä Marimekossa yhden suuren virheen. Se oli turkisliike Grünsteinin osto vuonna 2001. Siitä nousi poru, ja Paakkasta seurasi Marimekon juhlanäytösten ajan kaksi turvamiestä.

– Otin tappion omaan piikkiini. Olen kuitenkin itselleni armollinen ja osaan antaa itselleni anteeksi, hän kertoi aikanaan Ilta-Sanomille.