Banner Before Header

Näin Magnar Dalen kommentoi hiihdon kohuttuja olympia­valintoja – nosti esiin kritiikkiä saaneen neronleimauksen

Suomen hiihdon olympiavalinnoista on äitynyt melkoinen hässäkkä.

Tilanne mutkistui entisestään, kun Planican maailmancup peruttiin. Siellä ainakin Riitta-Liisa Roponen, 43, olisi voinut antaa olympianäyttöjä valmennusjohdolle.

Tiistaina julkistettiin lisää olympiavalintoja. Viimeisestä ja myöhemmin julkistettavasta olympiapaikasta jäivät naisten puolella käytännössä taistelemaan nuori lupaus Jasmin Kähärä, 21 ja kokenut Roponen.

Mutta taistelemaan miten?

Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen toivoi Kansainväliseltä hiihtoliitolta uutta kisaa Planican maailmancupin tilalle, mutta sellaisen toteutuminen on arvoitus.

Lue lisää: Hiihdon olympiavalinnat mutkistuivat – Suomen päävalmentaja kertoo, miten päätökset nyt tehdään

Kähärällä on tältä kaudelta kovemmat näytöt, joskin Roponen esiintyi edukseen viime talven MM-kisoissa.

Lue lisää: Hiihdon kulisseissa kiehuu – Harri Kirvesniemeltä tiukka näkemys Riitta-Liisa Roposen, 43, kohtalosta

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuodet 2006–2014 toiminut Magnar Dalen on ollut lukuisissa kimuranteissa tilanteissa päätöksentekovastuussa ja vahvistaa, että tällä kertaa tilanne on valmennusjohdolle todella vaikea.

– Minä yritin aina tehdä valinnat mahdollisimman aikaisin ja pohjautuen tuloksiin, jotka olivat pöydälläni. Mielestäni se oli reiluinta. Mutta nyt tilanne on ymmärrettävästi hankala, kun kilpailuja on peruttu, Dalen sanoi puhelimitse.

– Teemu Pasasella ja muilla päätöksentekoon osallistuvilla on varmasti tunne siitä, mikä on parasta Suomen joukkueelle. Siihen täytyy luottaa. Vasta kisojen jälkeen voi arvioida, mikä oli oikein tai väärin.

Riitta-Liisa Roponen odottelee tietoa olympiavalinnoista.

Dalen ei halua ottaa kantaa siihen, kumpi naishiihtäjistä tulisi valita Pekingiin.

Hän muistuttaa, että kritiikiltä on joka tapauksessa vaikeaa välttyä.

– Moni sanoi minulle vuonna 2014, että Iivo Niskasen valinta Sotshin olympialaisiin on väärin, että hän on liian nuori ja niin edelleen. Hän tuli kotiin kultamitalin kanssa. Silloin valinta osui oikeaan.

Vaikka Dalen kertoo suosivansa mahdollisimman varhaisia olympiavalintoja, hän muistuttaa, että siinäkin metodissa on heikkoutensa.

– Kuten näemme nyt Norjassa. Emil Iversen valittiin joukkueeseen hyvin varhain, mutta hänen tuloksensa eivät ole nyt olleet hyviä, Dalen sanoi Tour de Skin kesken jättäneestä urheilijasta.

Lue lisää: Kari-Pekka Kyröltä raju linjaus hiihdon olympiavalinta­jupakkaan: ”Ihan katastrofi”

Olympiavalintoja tehdessään Pasanen ja kumppanit joutuvat puntaroimaan henkilökohtaisten matkojen menestyksen ja viestimenestyksen välillä.

– Ruotsissa oli hieman samanlainen tilanne kuin nyt Suomessa. Siellä kokenut Charlotte Kalla, 34, valittiin joukkueeseen. Todennäköisesti siltä varalta, että heillä on kokenut tuuraaja, jos joku neljästä parhaasta hiihtäjästä sairastuu ennen viestiä.

Myös miesten puolella tilanne on kimurantti.

Tällä kaudella säväyttänyt Remi Lindholm, 23, joutuu vielä odottamaan mahdollista olympiavalintaansa. Hänen kanssaan viimeisestä olympiapaikasta vääntää ainakin Markus Vuorela.

Remi Lindholm hätkähdytti kannanotoillaan sosiaalisessa mediassa.

Lindholm jopa twiittasi äskettäin ”Magnar Dalen takaisin” – ilmeisesti tuohtuneena olympiasopasta.

– Kuulin siitä. Minulla ei ole tuohon kommentoitavaa, Dalen kertoi.

– Seuraan tarkasti juniorien ja nuorten hiihtoa. Mielestäni Lindholm on kehittynyt tällä kaudella fantastisesti. Seuraan myös Alexander Ståhlbergia. Suomen hiihdon tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta.

Lue lisää: Seitsemän hiihtäjää valittiin Pekingin olympialaisiin – Riitta-Liisa Roposen ja Remi Lindholmin kohtalo vielä auki

Lue lisää: Remi Lindholm hätkäytti somejulkaisuillaan – Suomen päävalmentaja kommentoi hiihtäjän tilannetta

Lue lisää: Hiihdon kulisseissa kiehuu – Harri Kirvesniemeltä tiukka näkemys Riitta-Liisa Roposen, 43, kohtalosta

Source Link is.fi