Banner Before Header

Näin on käynyt uusien pörssiyhtiöiden – mukaan mahtuu myös häviäjiä

Pörssin eteisessä on ollut tänä vuonna tungosta kuin hollituvassa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tästä vuodesta voi tulla listautumisten ennätysvuosi.

Monet hakevat listautuneista yhtiöistä ensimmäisen kaupankäyntipäivän pikavoittoja, mutta tuottoja saattaa herua vasta myöhemmin. Usein kasvuosakkeiden First North -listalle tulleiden yhtiöiden kaupankäyntivolyymit jäävät pieniksi, mikä voi näkyä pidemmällä aikavälillä kurssikehityksessä.

Tänä vuonna First Northiin listautuneista yhtiöistä terveysteknologiayhtiö Nightingale Healthin, kiertotalousyhtiö EcoUpin ja kirjolohenkasvattamo Fifaxin kurssi liikkuu merkintähinnan alapuolella. Lisäksi ilman antia listautuneiden Bioretecin ja puhelinyhtiötaustaisen Loihteen kurssi liikkuu ensimmäisen kaupankäyntipäivän tason alapuolella.

Listautumisten edellinen ennätys on vuodelta 1999, jolloin listoille tuli 28 yhtiötä. Listautumishuuma jatkui vielä seuraavanakin vuonna, kunnes teknokuplan puhkeaminen pisti pörssiaikeet jäihin.

Moni sijoitti tällöin yhtiöihin tutustumatta edes niiden listautumisesitteisiin. Myös nyt on merkkejä siitä, että liiketoiminnan ymmärtäminen ei ole sijoittajille ensisijaista. Näin voi olla etenkin silloin, kun kyse on suuria lupauksia esittävistä kasvuyrityksistä.

Vuonna 2000 jonotettiin ohjelmistoyhtiö Baswaren osakkeita Helsingin keskustassa. Osakkeenomistajaksi päätyi lopulta yli 54 000 sijoittajaa. Ensimmäinen pörssipäivä toi pikavoitot.

Niiltä ei ehkä ole osinkoakaan luvassa vuosikausiin. Esitteissä usein tavattu lause on ”Yhtiö ei odota jakavansa osinkoa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä”.

Nykyisen noususuhdanteen myötä yritysten arvostustasot ovat kivunneet, joten uusien pörssiyritysten omistajat ovat usein saaneet osakkeistaan hyvän hinnan. Tämä rajoittaa sijoittajan etsimää alihinnoittelua.

Tulijoille on riittänyt toistaiseksi kysyntää. Ylimerkintätilanne voi tarkoittaa sitä, että piensijoittajalle jää vain osa tavoitelluista osakkeista. Alun hyvän startin jälkeen kurssi voi notkahtaa ja piensijoittajalle jää pienen salkkunsa kanssa mopen osa.

Helsingin pörssin päälistalle ovat listautuneet tänä vuonna marraskuun alkuun mennessä Kreate Group, Gofore, Orthex Group, Puuilo, Sitowise Group, Enersense International, Virala Acquisition Company ja Lifeline SPAC I.

Kasvuyhtiöiden markkinapaikalle First Northiin ovat tulleet Nightingale Health, Alexandria Pankkiiriliike, Netum Group, Merus Power, Toivo Group, Solwers, Spinnova, Bioretec, EcoUp, Modulight, Loihde, Inderes ja Fifax.

Biohajoavia ortopedisiä implantteja valmistava Bioretec peruutti kesäkuussa listautumisensa First Northiin. Syynä oli se, ettei listautumisannissa saavutettu riittävää määrää merkintöjä.

Merkintähinta oli tällöin 3,90 euroa. Koska listautuminen peruuntui, yhtiö toteutti kesäkuussa Sprinvestin kautta osakeannin, jossa osakkeen merkintähinta laski 3,00 euroon. Tämä anti oli ylimerkitty. Syyskuussa yhtiö hakeutui First Northiin uudelleen, mutta nyt ilman listautumisantia.

Yhtiö ei odota jakavansa osinkoa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä

Bioretec teki viime vuoden lopussa päättyneellä tilikaudella yli kaksi miljoonaa euroa tappiota. Listautumisesitteen mukaan yhtiön liiketoiminta perustuu tutkimus- ja kehitysprojekteihin eikä sen kehittymisestä voitolliseksi ole takeita.

Bioretec ei odota jakavansa osinkoa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.

Kaupankäynti Bioretecin osakkeella alkoi 28. syyskuuta. Kyseessä oli tekninen listautuminen eli yhtiö ei järjestänyt antia, jolloin markkinat määrittivät avauskurssin.

Kurssi on laskenut tähän mennessä avaushinnan 3,50 eurosta torstain päätöshintaan 2,58 euroon.

Terveysteknologiayhtiö Nightingale Healthin kehittämä verianalyysiteknologia tunnistaa sairastumisriskejä. Suomessa esimerkiksi Terveystalo on ottanut käyttöön Nightingalen analyysiteknologian.

Yhtiöllä ei ole vielä varsinaista omaa kaupallistettua tuotetta, mikä näkyy sen tulosluvuissa. Heinäkuussa alkaneella tilikaudella tavoitteena on kotitestiin perustuvan kaupallisen palvelun esittely.

Yrityksen kesäkuun lopussa päättyneen tilivuoden liiketappio kasvoi 3,34 miljoonasta eurosta 5,22 miljoonaan euroon.

Nightingalekaan ei odota jakavansa osinkoa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.

Nightingalen osake on laskenut maaliskuun listautumisen jälkeen 3,36 euroon. Merkintähinta oli 6,75 euroa. Heti ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä maaliskuussa kurssi laski 23,7 prosenttia 5,15 euroon.

Kiertotalousyhtiö EcoUp tunnetaan muun muassa Ekovilla-eristeistään. EcoUpin listautumisanti syyskuussa ylimerkittiin, minkä johdosta yhtiö keskeytti annin. Yleisöannissa tehdyt merkintäsitoumukset hyväksyttiin kokonaan 100 osakkeeseen saakka, ja sen ylittävältä osalta noin 33,8 prosentin suhteessa.

Annissa myös vanhat omistajat myivät osakkeitaan. EcoUp ilmoitti hakevansa rahoitusta kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 26,1 miljoonaa euroa ja liikevoitto tukevasti plussalla eli 2,1 miljoonaa.

EcoUpin merkintähinta oli 7,56 euroa osakkeelta. Torstain päätöshinta oli 6,44 euroa.

Ahvenanmaalaisen kirjolohenkasvattamo Fifaxin merkintähinta oli 2,55 euroa. Nyt kurssi on 1,68 eurossa. Yhtiö listautui lokakuun lopussa.

Fifaxin kuivan maan kalankasvatus lupaa monia etuja, joista yksi suurimmista on ympäristöystävällisyys. Tuotantolaitos sijaitsee Eckerössä, ja se on yhtiön mukaan yksi Pohjois-Euroopan suurimmista maanpäällisistä kalankasvattamoista.

Yhtiön liikevaihto laski tammi-kesäkuussa miljoonasta eurosta 0,6 miljoonaan euroon. Liiketappio kasvoi samaan aikaan 3,5 miljoonasta eurosta 5,2 miljoonaan euroon. Tappion kasvuun vaikutti toukokuussa tapahtunut onnettomuus, jonka ansiosta suuri osa kalakannasta menetettiin.

Listautumisen tuomat 15,4 miljoonaa tulivat yhtiölle tarpeeseen. Kesäkuun lopussa lyhytaikaista vierasta pääomaa eli velkaa oli taseessa 11,5 miljoonaa euroa. Listautumisvaroista on tarkoitus käyttää erääntyvien velkojen takaisinmaksuun yhteensä 4,7 miljoonaa euroa.

Fifaxin liiketoiminnan rahavirta oli kesäkuun lopulla päättyneellä puolivuotisjaksolla 4,6 miljoonaa euroa negatiivinen. Yhtiö ei odota jakavansa osinkoa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.

Yhtiö ilmoittaa optimistisesti tavoittelevansa yli 50 miljoonan euron liikevaihtoa vuoden 2026 loppuun mennessä.