Banner Before Header

Näin rahavaikeuksiin ajautunut Alfa-TV luetteli viime vuonna sijoittajille riskejään: epidemiatilanne, poliittinen päätöksenteko, rekrytoinnit

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n pääosin omistama Alfa-TV:n taustayhtiö Brilliance communications järjesti vuonna 2021 osakeannin, jolla se kertoi keräävänsä varoja 3 miljoonaa euroa.

Tällä viikolla yhtiö kertoi oman pääomansa loppumisesta.

Arvopaperimarkkinalain vaatimassa perustietoasiakirjassa yhtiö vuonna 2021 kertoi, että toimintaan liittyy muun muassa epidemiatilanteeseen, poliittiseen päätöksentekoon ja avainhenkilöiden rekrytointiin liittyviä riskejä.

Rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen, Finanssivalvonta vahvistaa asiakirjojen tulleen perille.

– Yhtiö on toimittanut perustietoasiakirjoja ja niiden täydennyksiä, kyllä ne ovat meillä, sanoo Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Sari Helminen.

Alfa-TV on aiemmin julkaissut antiin liittyvään aineistoaan myös netissä. Jotta aineistoon olisi helpompi tutustua, Yle pyysi Finanssivalvonnalta kopion heille saapuneesta perustietoasiakirjasta.

Sen mukaan osakeannin tarkoitus oli käyttöpääoman vahvistaminen, ja että varat liitetään yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Lisäksi asikirjassa on todettu, että ” Osakeannin tavoitteena on kerätä pääomaa uutislähetysten käynnistämiseen AlfaTV-kanavalla. Kerätyt varat käytetään ensisijaisesti uutistuntiin liittyviin investointeihin ja operatiivisiin kuluihin.”

Ylen Finanssivalvonnalta saamaan asiakirjaan pääsee tutustumaan tästä.

Itäportti -lehden touko-kesäkuun 2022 kansi, jossa sotatoimissa vahingoittunut kerrostalo.
Alfa-TV:n suurin omistaja, yleiskristillinen medialähetysjärjestö IRR-TV julkaisee Itäportti -lehteä. Yle

Alfa-TV:n annin koko oli 3 miljoonaa euroa, eli perustietoasiakirjan tekeminen ja lähettäminen oli pakollista. 1 – 8 miljoonan kokoisissa anneissa Fiva ei etukäteen tarkasta ja hyväksy asiakirjaa.

– Kun arvopapereita tarjotaan yleisölle, riippumatta siitä onko listayhtiö vai listaamaton, vasta jos tarjouksen arvo on yli 8 miljoonaa, Fiva hyväksyy arvopaperiesitteen, kertoo Helminen.

Perustietoasiakirjan tarkoitus on se, että sijoittaja ymmärtää, mikä tämä yhtiö ja sen liiketoiminta on, mikä tämä arvopaperi on, ja minkä riskin hän sijoittaessaan ottaa.

– Asiakirjassa on oltava informaatio, jota pidetään sijoittajalle riittävänä ja olennaisena. Yhtiö on vastuussa asiakirjan sisällöstä, hän sanoo.

Itäportti-lehden keskiaukeamalla Alfa-TV:n toimitusjohtaja Hannu Haukka haastattelee Ukrainassa.
Alfa-TV:n toimitusjohtaja ja päätoimittaja Hannu Haukka tekemässä haastattelua Ukrainassa. Kuva on Itäportti-lehden touko-kesäkuun 2022 numeron keskiaukeamalta. Yle

Riittävät tiedot on annettava

Vaikka yksittäisiä perustietoasiakirjoja ei aktiivisesti Fivassa käydä läpi, on viranomainen arvioinut perustietoasiakirjojen sisältöä muun muassa sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen yhteydessä.

– Olemme tehneet useampaan toimijaan kohdistuneen ns. teema-arvion, jonka yhteydessä myös ohjaamme markkinoita.

Jos epäkohtia ilmenee, on Finanssivalvonnalla kuitenkin valtuudet puuttua pieniinkin anteihin.

– Alle miljoonan tarjouksista ei tarvita Fivan hyväksymää tai Fivalle toimitettavaa dokumenttia. Niitä koskevat vain yleiset periaatteet, eli sijoittajalle on annettava riittävät tiedot ja ei saa olla harhaanjohtavaa ja totuudenvastaista.

Lue myös:

Liikenne- ja viestintävirasto seuraa oman pääoman loppumiseen ajautuneen Alfa-TV:n tilannetta – yksi vaihtoehto on jopa toimiluvan peruuttaminen

Rahoitusvaikeuksiin ajautuneen Alfa-TV:n osakeannin jatkoa perusteltiin kysynnällä – professori pitää perustelua kyseenalaisena

Source Link yle.fi