Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7d487ea39760744fcdc99e5f6944f3f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin tunnistat vaarallisen näköhäiriön – ikkunatesti kertoo, milloin on kiire silmälääkärille – Uutisalue

Näin tunnistat vaarallisen näköhäiriön – ikkunatesti kertoo, milloin on kiire silmälääkärille

Näkökentässä alkaa jossain vaiheessa heilua hopealankoja tai epämääräisiä harsoja. Näin käy vääjäämättä jokaiselle iän myötä. Ilmiötä voi verrata ihon rypistymiseen.

Silmässä on pienen pussin sisällä geelimäistä lasiaisnestettä. Vanhetessa lasiaisen sisältämät proteiinit alkavat saostua ja neste, joka on sitoutunut proteiineihin, vapautuu. Lasiainen alkaa hölskyä. Tämän seurauksena lasiaiskalvo alkaa irtautua silmäpohjaa peittää verkkokalvon pinnasta.

– Noin 99 prosentilla lasiaisirtauma on rauhallinen tapahtuma, josta jää riesaksi lähinnä näkökentässä heiluvat varjot. Joskus lasiaiskalvo saattaa irrotessaan aavistuksen vaurioittaa verkkokalvoa. Silloin silmässä salamoi tai näkökentässä näkyy harsoja, kuvailee silmätautien erikoislääkäri Niko Lappi.

Kiire, jos esirippu laskee

Joskus lasiainen on kuitenkin kiinnittynyt verkkokalvon pintaan poikkeavasti. Silloin lasiaisen irrotessa verkkokalvo saattaa revetä Se on Lapin mukaan yksi elämäpelin mustapekka-kortti, jonka saamiseen ei voi omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Erityisesti likitaitteisten silmien verkkokalvon reunaosissa voi olla rappeumaa tai muutoin heiveröinen rakenne. Näille alueille voi lasiaisen irtauman yhteydessä syntyä reikä.

Kun verkkokalvo irtautuu, näkökenttään tulee musta varjo.

Kun verkkokalvo irtautuu, näkökenttään tulee musta varjo. Jos verkkokalvo repeää pohjasta asti, siihen ei jää toimivia näkösoluja, ja kohta pimenee täysin.

– Jos näkökenttään ilmestyy mustia pisteitä tai musta esirippu, joka liikkuu ylös alas tai tulee sivuista, siihen suhtaudutaan aina verkkokalvoirtaumana, kunnes toisin todistetaan.

Silloin vilkuillaan kirjaimellisesti kelloa. Jos ollaan ripeitä, ennuste on hyvä.

Testaa näkö aina välillä

  • TV:tä katsoessa: Kun katselet ohjelmaa, peitä toinen silmä ja katso, kuinka hyvin näet. Sen jälkeen peitä toinen silmä.

  • Lukiessa: vertaile silmien näkökykyä samaan tapaan myös lukiessasi lehteä tai kirjaa.

  • Sanaristikkoa täyttäessä kannattaa katsoa välillä, ovatko ristikot suoria.

  • Ikkunassa: jos sälekaihtimet muuttuvat katkonaisiksi tai mutkikkaiksi tai pihan lipputanko vääristyy, verkkokalvolla tapahtuu jotain ja silmälääkärille on kiire.

Heti silmälääkärille, jos

  • Näkö heikkenee

  • näkökenttään ilmestyy mustia pisteitä tai tummia varjoja

  • silmissä salamoi

  • viivat vääristyvät tai näkö sumenee yllättäen vain toisesta silmästä

  • ilmaantuu silmäsärkyä, kovaa päänsärkyä ja pahoinvointia.

Asiantuntija: Niko Lappi, silmätautien erikoislääkäri, Silmäasema.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä.

Source Link is.fi