Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ffaf4cb8a3757d456301ffc2c689233c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Naisen väsymyksen ja uniongelmien taustalta voi paljastua yllättävä syy – 5 merkkiä, joista tunnistat – Uutisalue

Naisen väsymyksen ja uniongelmien taustalta voi paljastua yllättävä syy – 5 merkkiä, joista tunnistat

Suomalaisella naisella menopaussi eli kuukautisten loppuminen tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä.

Terveyskirjaston mukaan vaihdevuosioireet, jotka liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen, ovat vahvimmillaan yleensä vuoden sisällä menopaussista.

Vähemmän tunnettu ilmiö on se, että jo paljon ennen kuin kuukautiset loppuvat – ja usein jo paljon ennen kuin itse voisi kuvitellakaan – moni nainen saattaa alkaa kokea outoja oireita, kertovat tietokirjailija Leeni Peltonen ja gynekologi Leena Väisälä kirjassaan Virtaa vaihdevuosiin (Otava).

– Sellaisia, joista ehkä olet kuullut puhuttavan, mutta joita et osaa liittää omaan ikävaiheeseesi. Tästä vaiheesta eli esivaihdevuosista puhutaan vielä vähemmän kuin vaihevuosista yleensä, joten ei ihme, että olet ymmälläsi, Peltonen ja Väisälä kirjoittavat.

Milloin esivaihdevuosioireita voi tulla?

Kirjan mukaan monilla naisilla ensimmäiset vaihdevuosia ennakoivat oireet alkavat jo 40. ikävuoden tienoilla, pienellä osalla jopa ennen sitä. Hyvin monilla naisilla oireita alkaa tulla 40:n ja 50 ikävuoden välillä.

Esivaihdevuodet johtuvat siitä, että estrogeenin tuotanto munasarjoissa vähenee.

– Tämä tapahtuu itse asiassa jo useita vuosia ennen kuukautisten loppumista. Myös estrogeenin vähentymisestä johtuvat oireet voivat siis alkaa silloin.

Esivaihdevuosioireita voivat olla:

■ Esivaihdevuosien aluksi kuukautisten väli saattaa tihentyä. Kierto voi lyhetä jopa usealla päivällä.

■ Mieliala voi heittelehtiä, ja olo olla ärtyisä, itkuinen ja alavireinen.

■ Autonominen hermosto reagoi estrogeenin vähenemiseen, mikä voi tuntua kuumina aaltoina ja esimerkiksi yöllisinä hikoilupuuskina.

■ Hikoilupuuskiin voi liittyä sydämen tykyttelyä.

■ Hormonivaihtelut voivat aiheuttaa myös PMS-tyyppisiä oireita: turvotusta, rintojen arkuutta ja päänsärkyä.

Esivaihdevuodet eivät ole sairaus, mutta jos oireet häiritsevät, niihin on saatavilla hoitoa.

Kuten varsinaisissa vaihdevuosissakin, oireet ovat hyvin vaihtelevia: joillakin niitä ei ole lainkaan, ja toisilla naisilla ne voivat haitata elämää hyvin paljon.

Kirja muistuttaa, että esivaihdevuodet eivät ole sairaus – mutta hoitoa niihin saattaa silti tarvita, jos oireet ovat elämää häiritseviä.

– Esivaihdevuosien oireita voidaan hoitaa hormonikorvaushoidolla kuten vaihdevuosioireitakin. Joillekin myös yhdistelmäehkäisypilleri sopii hoitamaan näitä oireita.

Oireita ei aina osata yhdistää esivaihdevuosiin

Oireet voivat myös olla vähemmän tunnettuja, ja siksi niitä ei osata liittää esivaihdevuosiin, kertoi aiemmassa jutussamme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen Lääkärikeskus Aavasta.

– Saattaa esimerkiksi olla sellainen tunne, että energiatasot ovat alhaalla, eikä oikein jaksa. Tämä voi olla hormoniperäistä, Lappalainen sanoi.

– Myös virtsaamistarve voi tihentyä, ja vessassa täytyy ehkä käydä yölläkin usein.

Osalla naisista lähestyvät vaihdevuodet vaikuttavat vain uneen.

– Tämä kannattaa tiedostaa, koska uni on kaikille äärettömän tärkeä asia. Jos olet vaihdevuosi-ikäinen nainen tai lähestymässä tätä ikää, ja uni huonontuu ilman muuta selitystä, kannattaa pohtia voiko taustalla olla hormonaalinen syy, lääkäri sanoi.

Lue lisää: Voisiko sinulla olla esivaihdevuodet? – ”Nämä vaivat voivat alkaa jo kauan ennen menopaussia”

Myös naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä toi esiin jutussamme, että oireita ei ole aina helppo tunnistaa.

Etenkin jos kuukautiset eivät ole vielä loppuneet, oireet voidaan herkästi diagnosoida jostakin muusta syystä johtuviksi.

– Unettomille määrätään unilääkkeitä, alakuloisille mielialalääkkeitä ja kipuihin kipulääkkeitä, vaikka kaikki oireet hoituisivat hormonikorvaushoidoilla, Ahonkallio sanoi.

Lue lisää: Jokainen nainen saa vaihdevuodet, mutta niistä ollaan kummallisen hiljaa – naiset kertovat nyt itse, mitä kaikkea ne voivat aiheuttaa

Source Link is.fi