Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_72ea404aab84f29e1db6456139994fb6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näistä kuumista asetelmista lähdetään SM-liigan välieriin – katso otteluohjelma – Uutisalue
Banner Before Header

Näistä kuumista asetelmista lähdetään SM-liigan välieriin – katso otteluohjelma

Ylen jääkiekkoasiantuntija Topi Nättinen pitää Tapparaa välieräsarjan selkeänä suosikkina KalPaa vastaan, vaikka korostaakin, että runkosarjan valtias on tällä hetkellä haavoittuvaisimmillaan.

– Tapparan pelillinen katto, joukkueen potentiaali on jopa korkeampi kuin edellisvuosien mestariryhmillä. Sen mestaruudet tulivat aiemmin supervarmalla, vähämaalisella pelaamisella. Tapparan juna vain jyskytti raiteillaan, kuvaa Nättinen.

Asiantuntija näkee, että vauhtilätkälällä Tapparaa voi tällä kertaa haavoittaa, varsinkin jos sen vastustajan flow suuntautuu heti alusta alkaen oikeaan suuntaan.

– Ennen Tappara piti vastustajansa maalipaikat minimissä, nyt kuitenkin sen vastustajat saavat enemmän tekopaikkoja. TPS näytti varsinkin Turussa, ettei Tapparan puolustaminen ole – ainakaan vielä – niin balanssissa kuin ennen.

Pelillinen katto Tapparalla on isompi molempiin suuntiin. Heikompi peli voi olla aiempaa heikompi, mutta parempi peli voi olla taas edellisistä parempi.

– Tapparan pelaajilla on enemmän aikuisten sarjojen mestaruuksia ja menestystä maajoukkueissa kuin KalPan pelaajilla. Tietty tästä on etua.

”Tappara-puolustajille vielä enemmän kiirettä”

TPS-sarja oli Tapparalle jo henkinen testi – myös pelillisesti – mutta nyt eteen tulee erilainen pelillinen testi.

– Vauhtia tulee lisää, ja Tapparan puolustajille vielä enemmän kiirettä, Nättinen muistuttaa.

KalPa on samaan aikaan löytänyt oman pelaamisensa ytimen ja sen mainio alivoima kesytti täydellisesti sekä Ilveksen että Sportin. Kuopiolaisilla on nyt pudotuspeleissä kaikkiaan 23 alivoimaa, eikä yhtään takaiskua. Kuinka pitkälle se jatkuu?

– KalPa otti paljon (liikaa) jäähyjä Ilves-sarjassa, ja jossain vaiheessa alivoimaputket aina katkeavat. Tapparalla on ollut mahdollisuus oppia asioita Ilves-sarjasta. Pelin tasapainon kannalta KalPalle olisi tärkeää, että se saisi pelata mahdollisimman paljon viidellä viittä vastaan.

KalPa juhlii välieräpaikkaa.

KalPa juhlii välieräpaikkaa Tampereella Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Joukkueiden keskinäiset voitot ovat runkosarjassa 2–2. KalPa on voittanut Tapparan myös Tampereella. Mitään tilastopeikkoja ei ole olkapäillä.

– Urheilussa on hienoa, jos löytää oikeaan aikaan ja oikeassa tilanteessa sen tunnetilan, niin se voi kantaa vaikka kuinka pitkälle. Kaikki on mahdollista, makustelee Nättinen

Ensimmäiset kaksi välierää pelataan perjantaina ja lauantaina. Sarja voi olla jommalle kummalle vain 24 tunnin jälkeen jo 2–0 voitoissa. Tappara hoiti puolivälierissä TPS:n aina Tampereella ja pääsi kolmesti Turkuun johtoasemasta. Miten Tappara reagoisi, jos se joutuisikin tappioasemasta Kuopioon?

On myös poikkeuksellista, että 1. pudotuspelikierrokselta tulevalla, runkosarjaseiska KalPalla ei ole edes pelimäärä rasitteena lähdettäessä välieriin. Tapparalla on kuusi pudotuspeliä alla, KalPalla seitsemän. Kuopiolaisilla on lisäksi yksi ekstra huilipäivä Tapparaan verrattuna.

– Todella uskottava haastaja on nyt parhaassa vireessä. Nyrkkeilytermein vanha, tosi kova mestari on vastassa, mutta silti se on kaadettavissa, Nättinen kuvailee asetelmia.

Liigan pienin ja isoin kaukalo välieräparin teemana

Vaikka Pelicansilla on kotietu välieräsarjassa Kärppiä vastaan, nostaa Nättinen oululaisjoukkueen niukaksi suosikiksi.

– Kotietu on Pelicansilla. Taktisesta näkökulmasta on kiva nähdä joukkueiden pelaamista, jos miettii sitä, että Kärpät on tuonut aktiivisuuden sen omaan pelaamiseen.

Erikoistilanteet kääntävät vaakakupin ennakolta Kärppien suuntaan. Kärppien ylivoima on ollut pudotuspelien parasta A-luokkaa, kun se on tehnyt saamistaan 12 ylivoimasta viisi maalia hurjalla prosentilla 41,67.

Kärppien maalihirmu Ville Koivunen kuvassa

Kärppien maalihirmu Ville Koivunen kuvassa Kuva: picfactor.fi 2023-24

Vastaavasti Pelicansin ylivoima on onnistunut playoffseissa vain 10,53% (2/19). Jo runkosarjassa oli nähtävissä samat askelmerkit, kun Kärppien ylivoima oli koko sarja toiseksi parasta, Pelicansin vain 10:nneksi parasta.

Kärpillä on kaivettu tuoreutta jopa alemmista ketjuista, jotka pystyvät ratkaisuihin, isoihin maaleihin. Pohjoisen ylpeys tekee kaukalossa voittavia asioita ja sillä on ratkaisupelaajia. Pelicans on ollut tähän saakka lähinnä ykköskentän varassa.

– Molemmilla on tulivoimaa kolmeen ketjuun, myös Pelicansilla, vertaa Nättinen.

Pelsujen luottovahtina Kärppien sopimuspelaaja

Pelicansin luottomaalivahtina torjuu Kärppien sopimuspelaaja Niklas Kokko, joka ei mahtunut Oulussa pelaamaan. Kun vastassa on Tomi Karhunen, niin mikä on Kokon näyttöhalu? Vai meneekö tunne jopa yli?

Kärpät joutuu sen sijaan puntaroimaan, vuorotelleeko se edelleen Karhusen ja Niclas Westerholm välillä maalivahtiosastolla.

Molemmat seurat kävivät syksyllä, marraskuun pimeinä aikoina sarjan pohjamudissa. Siihen nähden, että jompi kumpi etenee SM-liigan finaaleihin, on lähes uskomaton saavutus.

Nättinen arvelee, että joku muu valmentaja kuin Tommi Niemelä olisi saattanut joutua lähtemään Pelicansista kesken kauden.

Kuvassa Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä ja joukkueen luottovahti Niklas Kokko.

Kuvassa Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä ja joukkueen luottovahti Niklas Kokko. Kuva: All Over Press

– Kärsivällisyys on palkittu tässä. Kärppien oli pakko irtaantua Lauri Marjamäestä, mutta he tekivät sen kuitenkin riittävän aikaisin, sarjan puolivälissä. Molemmilla seuroilla on nyt hyvä olo, ainoastaan voitettavaa ja taivas auki.

Kärppien ohjat käsiinsä vaikeassa paikassa ottanut Ville Mäntymaalle saa kehut asiantuntijalta.

– Aika historiallinen suunnan kääntäminen, että potkut valmentajalle kesken kauden antaneen seuran niin pelillinen kuin tuloksellinen tulos paranee noin paljon. Koko Oulu ja kotiyleisö on nyt joukkueen takana, hirmuinen täyskäännös! Kärppien jänne on kestänyt yhä edelleen pudotuspelien haasteen ja se pystyi sarjan katkaisuun vieraskaukalossa.

Nättinen myöntää, että tästä välieräsarjasta on vaikea kaivaa selkeää suosikkia. Runkosarjassa voitot jaettiin 2–2.

– Pelicansista jäi HIFK-sarjasta epävarmuustekijöitä, kun taas Kärpistä jäi se kuva, että he hoitivat Jukurit kunnialla. Mutta pitää muistaa, että Kärppien jatkopaikka ratkesi jatkoerässä, sen kuudennessa pelissä, eikä siinäkään seiskapeli ollut järin kaukana.

Source Link yle.fi