Banner Before Header

Näistä syistä Valtteri Bottaksen kannatti keskeyttää Qatarissa – F1-asiantuntija avaa myös Fernando Alonson uroteon taustat

Qatarissa ajettiin sunnuntaina historian ensimmäinen F1-kisa. Sen voitti kisaa alusta loppuun hallinnut Mercedeksen Lewis Hamilton, joka kavensi toiseksi sijoittuneen Red Bullin Max Verstappenin johdon MM-sarjassa kahdeksaan pisteeseen. Vanha kettu Fernando Alonso yllätti venymällä Alpinella kolmanneksi.

Mercedeksen Valtteri Bottaksen viikonlopun suuntaus oli raju alamäki. Vielä harjoituksissa Bottas oli koko porukan nopein, mutta lauantain aika-ajoissa suomalainen ihmetteli kadonnutta vauhtiaan sijoituttuaan kolmanneksi. Bottas sai vielä keltaisten lippujen huomioimatta jättämisestä rangaistuksen ja putosi viidenteen lähtöruutuun.

Kilpailuun Bottas, 32, sai surkean lähdön ja putosi sijalle 11, mutta nousi taistelemaan podium-paikasta. Bottas ajoi erittäin pitkää vetoa, sillä Mercedes suunnitteli hänelle yhden pysähdyksen taktiikkaa. Sitten hajosi vasen eturengas ja Bottas putosi taas pistesijojen ulkopuolelle. Lopulta jokunen kierros ennen maalia hän keskeytti.

– Kokonaisuutena Bottaksen päivä oli varsin huono. Kaikki meni jo lähdöstä eteenpäin pieleen. Kyllä se vaikutti tilanteeseen, että hän sai lähtöruuturangaistuksen ja joutui starttaamaan likaiselta puolelta rataa, kommentoi Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh.

– Kun ajatellaan sitä rengasrikkoa, niin onni onnettomuudessa, ettei mitään pahempaa tapahtunut.

Viidennestä ruudusta startannut Mercedeksen Valtteri Bottas sai kisaan huonon lähdön ja putosi avauskierroksella muun muassa 11. ruudusta startanneen Red Bullin Sergio Perezin taakse. Kuva: Getty Images

”Rengasrikot varmasti odottamaton asia”

Bottas pystyi linkuttamaan hajonneella renkaalla varikolle ja jatkoi kisaa. Bottas vedettiin ulos radalta siinä vaiheessa, kun Mercedekselle oli käynyt selväksi, ettei Bottas tällä kertaa kisassa pysty pistesijoille nousemaan.

Kilpailusta vetäytyminen ennen ruutulippua oli Mildhin mukaan täysin oikea päätös vahinkojen minimoimiseksi. Tulossa on kaksi tärkeää, kauden viimeistä kilpailua, joissa suomalaiskuskilla on iso rooli. Bottas on edelleen kuljettajien pisteissä kolmantena. Lisäksi hän taistelee valmistajien MM-tittelistä Hamiltonin kanssa – ja voi mahdollisesti auttaa Hamiltonia tämän taistellessa kuljettajien mestaruudesta.

– Mercedeksen pitää valmistautua tallina kahteen viimeiseen kisaan mahdollisimman hyvin. Kannatti Bottaksen kanssa keskeyttää turvallisuussyistä. Sillä minimoitiin tekniset vahingot. Lisäksi keskeyttäminen mahdollistaa sen, että Bottaksen autoon voidaan sääntöjen puitteissa, ilman lähtöruuturangaistuksia, tehdä osien vaihtoja, eli luotettavuutta voidaan parantaa.

Mercedeksen kisataktiikkaa Mildh ei pitänyt erityisenä riskinä. Bottas jatkoi pitkään radalla, jotta hän ehtisi kiskoa eroa Red Bullin Sergio Pereziin ennen varikkostoppia. Bottaksen rengas hajosi 33. kierroksella. Kisan lopussa yllättävän rengasrikon kärsivät Williamsin George Russell ja Nicholas Latifi. Bottaksen tapaan he olivat siinä vaiheessa ajaneet noin 30 kierrosta samoilla renkailla.

– Renkaiden hajoaminen ei ollut tiedossa ennen kisaa. Ei voida ennen kisaa tarkasti tietää, että renkaan rakenne pettää niin monesta autosta, ja itse asiassa juuri 30 kierroksen kohdalla. Qatar julkistettiin vasta syyskuussa tämän kauden kisaksi, joten talleilla oli paljon vähemmän dataa käytettävissä kuin muilta radoilta. Lisäksi kanttikivetykset aiheuttivat ongelmia monille kuskeille, eikä niitä pysty kaikissa kohdissa välttämään, kun vähän riskillä mennään joka tapauksessa, Mildh kommentoi rengasrikkoa.

– Oli se aika hälyyttävää, koska se tapahtui monelle autolle. Mersu oli ajamassa sellaista taktiikka, joka noissa olosuhteissa oli järkevintä. Varmasti odottamaton asia, jolle ei voitu mitään.

Bottas itse kommentoi kisaansa C Moren haastattelussa ”tietenkin pettymykseksi”.

– Lähtö oli aika heikko. Ei meinannut saada lämpöjä renkaisiin. Medium-renkailla oli tosi heikko pito ensimmäisellä kierroksella, ekat mutkat ihan luistelua. Sitten pystyi nousemaan hyvin ja vauhti oli hyvää. Ennen kuin rengas hajosi niin ei ollut mitään tärinöitä tai pito hävinnyt, se tuli ihan yhtäkkiä. Eipä ollut eka kerta, Bottas harmitteli.

Kakkoseksi sijoittunut Max Verstappen (vas.) ja kolmanneksi ajanut Fernando Alonso kippistelivät palkintopallilla kisan jälkeen. Kuva: XPB Images / AOP

Alonso hyödynsi olosuhteet maksimaalisella tavalla

Kolmanneksi kiitänyt Fernando Alonso, 40, valittiin oikeutetusti päivän kuljettajaksi kisan jälkeen.

F1-maailmanmestaruudet 2005 ja 2006 Renault’lla voittanut Alonso oli ollut edellisen kerran palkintopallilla 2014, kun hän ajoi Ferrarilla Unkarissa toiseksi.

– Alonso kuuluu lajin kovimpiin kavereihin. Hänellä on radalla erittäin kunnioitettava maine. Kaksinkertainen maailmanmestari kuitenkin, tehnyt merkittävän ja monipuolisen uran formula ykkösissä. Jo se tekee hänen suorituksestaan hienon ja on onnittelun arvoinen, hehkuttaa Mildh.

Mildhin mukaan Alonson menestys Qatarissa perustui ensinnäkin siihen, että hän hyödynsi parhaalla mahdollisella tavalla Bottaksen ja Verstappenin lähtöruuturangaistukset. Niiden vuoksi Alonso nousi kolmanteen lähtöruutuun Hamiltonin ja Alphataurin Pierre Gaslyn taakse.

– Alpine ei ole ollut kovimmassa terässä tällä kaudella. Talli lähti kauteen uuden nimen lisäksi uudella organisaatiolla ja uudenlaisella tekemisellä. Kehitys on kestänyt aika kauan. Uskon, että tässä oli iso merkitys sillä, kun Qatar on tuore rata formula ykkösissä, josta kaikilla ei ollut riittävästi tietoa. Alpinella osuivat auton säädöt ja auton kehityskin sopivaan kohtaan, ja Alonso hyödynsi sen. Hänhän on osoittanut olevansa huonollakin autolla kova kilpa-autoilija, Mildh kuvailee.

Fernando Alonsolla oli hymy herkässä Qatarin kisan kolmossijan jälkeen. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Renault’n F1-tallin nimi vauhti täksi kaudeksi Alpineen. Qatarin kisa oli huippusuoritus tallilta, kun Esteban Ocon oli viides. Alpine-kaksikon väliin kiilasi nelossijan ottanut Red Bullin Perez.

Suomalaiset jäivät Qatarissa ilman pisteitä, sillä Alfa Romeon vauhti läpi viikonlopun oli vaisua. Kimi Räikkönen oli kilpailussa 14:s, hänen tallikaverinsa Antonio Giovinazzi 15:s.

Kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan Saudi-Arabiassa 5.12. ja Abu Dhabissa 12.12.

F1-tulokset ja tilastot

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Source Link yle.fi