Banner Before Header

Nämä tekijät kasvattavat suonikohjujen riskiä

Suonikohjut ovat pitkälti perinnöllisiä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella ne ovat yleisempiä myös pitkillä, ylipainoisilla, tupakoitsijoilla sekä potilailla, joiden veren rautapitoisuus on suuri.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, joka kattoi yhteensä yli 22 000 suonikohjupotilaan ja 500 000 verrokin terveys- ja geenitiedot. Geenitiedot tekevät tuloksista luotettavampia ja auttavat erottamaan riskitekijöiden ja niitä aiheuttavien seikkojen vaikutukset.

Tulosten perusteella pituus, lihavuus, tupakointi ja suuri veren rautapitoisuus liittyvät suurentuneeseen suonikohjujen vaaraan. Suuret kalsium- ja sinkkitasot saattavat puolestaan pienentää sairastumisriskiä. Korkean verenpaineen vaikutus jäi epäselväksi ja saattoi selittyä potilaan pituudella.

Tutkijat selvittivät myös muun muassa kahvin, monien vitamiinien, folaatin, diabeteksen ja magnesiumin vaikutuksia, mutta tulokset jäivät tältä osin epäselviksi.

Havainnot lisäävät tietoa suonikohjujen riskitekijöistä. Perinnöllisen alttiuden lisäksi muun muassa raskaus ja seisomatyö voivat altistaa suonikohjuille, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30:tä prosenttia aikuisista.