Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3993f4dbeeccc4777e0f9e7582e06da4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nasan johtaja tyrmistyi Venäjän asekokeesta – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa – Uutisalue

Nasan johtaja tyrmistyi Venäjän asekokeesta – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan johtaja Bill Nelson tuomitsee Venäjän asekokeen avaruudessa.

Nelson sanoi olevansa tyrmistynyt ja kuvasi lausunnossaan kammottavaksi, että Venäjä saattaisi vaaraan ISS-avaruusasemalla olevat yhdysvaltalaiset, venäläiset ja muiden maiden kansalaiset.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä testasi satelliittitorjunta-asetta (ASAT). Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan asekokeen seurauksena maata kiertävälle radalle päätyi yli 1 500 suurempaa, seurattavissa olevaa avaruusromun kappaletta ja satojatuhansia pienempiä kappaleita.

Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi. Romun lentorata ei kuitenkaan lopulta osunut avaruusaseman reitille.

ASAT-teknologiaa on vain muutamilla mailla. Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian tiedetään tuhonneen omia satelliittejaan.

– Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi, sapelin kalistelua, eikä sellaista olisi pitänyt tehdä. Yhä useammat avaruusteknologian parissa työskentelevät ihmiset ovat sitä mieltä, että kiertoradalla on jo nyt aivan liikaa romua. Se, että sitä pannaan sinne tahallaan lisää, on anteeksiantamatonta, syytti Harvardin yliopiston tähtitieteilijä Jonathan McDowell.

Maata kiertää tällä hetkellä yli 4 500 satelliittia ja tuhansien uusien laukaisua suunnitellaan koko ajan.

Lue myös:

Source Link yle.fi