Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0b600715ef8d4b409ad1dbee1ad54723, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
National Geographic: Näin koronan aiheuttama pään­särky eroaa migreenistä – Uutisalue

National Geographic: Näin koronan aiheuttama pään­särky eroaa migreenistä

Jos päätä jomottaa, mistä tietää, onko kyse esimerkiksi koronasta vai migreenistä?

Koronaviruksen aiheuttama päänsärky eroaa oleellisesti neurologisesta sairaudesta migreenistä. Näin kertoo National Geographic tuoreessa artikkelissa.

Lue lisää: Joka kolmas koronaan sairastuneista aikuisista saa long covid -oireita – tämä niistä tiedetään nyt

National Geographicin mukaan keskeisiä eroja on kolme.

Ensimmäinen on itse päänsärkyprosessi. National Geographicin mukaan migreenin aiheuttamaan päänsärkyyn on tiettyjä laukaisutekijöitä kuten stressi, kirkkaat tai välkkyvät valot, liian pitkät ruokailuvälit tai huonosti nukutut yöt.

Lue lisää: Kuinka hyvin sairastettu korona suojaa syksyn tartunnoilta? Asian­tuntijat vastaavat

Migreenissä oireet myös alkavat yleensä vähitellen, jolloin niitä ehtii lievittää lääkityksellä.

National Geographicin mukaan koronapäänsärky alkaa äkillisesti ennalta varoittamatta ja useassa tapauksessa täydellä voimalla. Särkylääkkeetkään eivät välttämättä auta.

– Normaalissa migreenissä päänsäryn voimakkuus oli kymmenen asteikolla kahdeksan tai yhdeksän. Covid-päänsäryssä se oli 20, yhdysvaltalainen Heather Schroeder kuvasi National Geographicille.

– Päänsärky oli kuin hammaslääkärin pora osuisi hermoon, Schroederin aviomies Jesse Trucks lisäsi.

Normaalissa migreenissä päänsäryn voimakkuus oli kymmenen asteikolla kahdeksan tai yhdeksän. Covid-päänsäryssä se oli 20.

Toinen selvä ero on jomottavan päänsäryn sijainti. Migreeni voi alkaa lihassärkynä niskasta tai pään jommaltakummalta puolelta. Koronaan liittyvässä päänsäryssä koko pää on haljeta.

Koronapäänsärkyyn ei useinkaan liity valo- tai ääniherkkyyttä, pahoinvointia ja oksentelua, jotka puolestaan ovat migreenipäänsäryssä hyvin yleisiä.

Merkittävä ero on myös päänsäryn kestossa. Migreenissä jyskyttävä päänsärky voi kestää muutamasta tunnista kolmeen vuorokauteen. Koronan aiheuttama päänsärky voi kestää viikkoja tai joissakin tapauksissa jopa kuukausia.

Viime helmikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan päänsäryn mediaanikesto koronatartunnan yhteydessä oli 14 vuorokautta. Eli puolella päänsärky kesti alle 14 päivää, puolella kauemmin.

Talvella julkaistun tutkimuksen mukaan joka viides kärsi päänsärystä vielä kolme kuukautta akuutin sairastamisvaiheen jälkeenkin.

Joka viidennellä 900 tutkitusta päänsärkyä oli vielä kolme kuukautta koronainfektion jälkeen. Tutkimuksen mukaan mitä kovempi päänsärky oli akuutissa sairastamisvaiheessa, sitä pidempään päänsärky todennäköisesti kesti.

Toisessa tutkimuksessa noin puolet kaikista covidiin sairastuneista kärsi akuutin sairastamisvaiheen aikana päänsärystä. Noin neljänneksellä sairastuneista päänsärky oli covidin ensimmäinen oire.

Vaikka koronavirusta pidetään ensisijaisesti hengitystieinfektiona, noin joka viides keskivaikean tai vaikean koronainfektion sairastaneista kertoi, että kaikista pahiten heitä vaivasivat neurologiset oireet: päänsärky, aivosumu sekä haju- ja makuaistin menettäminen.

Päänsärky oli kuin hammaslääkärin pora osuisi hermoon.

Lehden mukaan prosenttiosuudet ovat todennäköisesti alakanttiin todelliseen tilanteeseen nähden.

Koronan aiheuttaman päänsäryn syntymekanismit eivät ole vielä täysin selvät. Tutkijat ovat esittäneet mahdollisuuksiksi mm. sars-cov-2-viruksen aiheuttamat suorat vammat, veren happipitoisuuden vähenemisen, kehon kuivumisen, veren hyytymisongelmat tai verisuonten sisäpintojen endoteelisolujen ongelmat.

Source Link is.fi