Banner Before Header

Naton pääsihteeri: Uuden aseellisen konfliktin riski Euroopassa on todellinen

Konfliktin riski Ukrainan rajalla on todellinen, sanoi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantain tiedotustilaisuudessa. Venäjän aggressiiviset toimet horjuttavat hänen mukaansa turvallisuustilannetta Euroopassa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän sotilaallisen voiman lisääntyminen Ukrainan lähellä pitää yhä yllä pelkoa mahdollisesta hyökkäyksestä.

– Olemme havainneet panssaroituja yksiköitä, tykistöä, taisteluvalmiita joukkoja, elektronisen sodankäynnin laitteistoa ja paljon muuta sotilaallista voimaa, Stoltenberg totesi.

Sotilaallinen voima yhdistettynä Venäjän Natolle esittämiin turvallisuusvaatimuksiin sekä Venäjän aiempiin toimiin Ukrainaa ja Georgiaa vastaan ”lähettävät viestin todellisesta riskistä uuteen aseelliseen konfliktiin Euroopassa”, huomautti Stoltenberg uutistoimisto AP:n mukaan.

Nato-maiden ulkoministerit pitivät ennen tiedotustilaisuutta videokokouksen. Tiedotustilaisuudessa Stoltenberg sanoi myös, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisiä kumppaneita ja että läheinen yhteistyö on hyväksi Suomelle ja Ruotsille, mutta myös Natolle.

– Naton ovet pysyvät auki, totesi Stoltenberg.

Natossa kuitenkin korostetaan, että kyse on Suomen ja Ruotsin päätöksestä joko liittyä tai olla liittymättä Natoon, huomautti pääsihteeri.

Nato-maat keskustelivat hätäkokouksessaan Venäjän joukkojen kerääntymisestä Ukrainan rajojen tuntumaan.

Lue lisää: Ruotsin puolustus­voimien komentaja: Naton myönnytykset Venäjälle jättäisivät meidät kahden Suomen kanssa

Perjantaina Stoltenberg kävi puhelinkeskustelut presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa

Puhelu käytiin Stoltenbergin aloitteesta, kerrotaan presidentin kanslian tiedotteessa.

Lue lisää: Niinistö puhui Naton Stoltenbergin kanssa – presidentti ”ilmaisi arvostuksensa Suomen Nato-kumppanuutta kohtaan”

Source Link is.fi