Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0d77cb92f333359340e6efa178c53749, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Naton Stoltenberg ehdottaa sadan miljardin euron sotilaallista tukea puolustusliitolta Ukrainalle – Uutisalue
Banner Before Header

Naton Stoltenberg ehdottaa sadan miljardin euron sotilaallista tukea puolustusliitolta Ukrainalle

Nato-maiden ulkoministerit aloittavat tänään keskustelut mittavasta sotilaallisesta tukipaketista. Sen läpimenoa pidetään kuitenkin epävarmana.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää puhetta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ehdotusta sadan miljardin euron sotilaallisesta tuesta Ukrainalle pidetään hyvin optimistisena. Kuva: Kenzo Tribouillard / AFP / Lehtikuva

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ehdottanut sadan miljardin euron sotilaallista tukea Natolta Ukrainalle. Viisivuotinen sotilaallisen avun paketti kasvattaisi puolustusliiton suoraa roolia Ukrainan tukemisessa. Asiasta kertoivat tiistaina diplomaattilähteet.

Suunnitelman mukaan Nato ottaisi hoitaakseen osan koordinointityöstä, josta nyt huolehtii Yhdysvaltain johtama liittoutuma. Diplomaattilähteiden mukaan muutos olisi osittain suunniteltu suojaamaan Ukrainaa Yhdysvaltain tuen leikkauksilta siltä varalta, että Donald Trump palaa Yhdysvaltain presidentiksi.

Ehdotuksesta on tarkoitus keskustella kaksipäiväisessä Naton ulkoministerien kokouksessa tänään ja huomenna Naton päämajassa Brysselissä. Tavoitteena on saada paketti valmiiksi ennen Naton heinäkuussa Washingtonissa Yhdysvalloissa pidettävää huippukokousta.

Nato on kieltäytynyt tarkemmin kommentoimasta Stoltenbergin ehdotusta, mutta virkamieslähteen mukaan ulkoministerit tulevat keskustelemaan ”parhaasta tavasta järjestää Naton tuki Ukrainalle, siitä, kuinka tuesta saadaan tehokkaampi, ennustettavampi ja kestävämpi”.

Virkamieslähteen mukaan nyt järjestettävässä ministerikokouksessa ei tehdä lopullisia päätöksiä sotilaallisesta tuesta, vaan keskusteluja jatketaan Washingtonin huippukokoukseen asti.

Diplomaattilähteet varoittivat, että Stoltenbergin ehdotuksesta käydyt keskustelut ovat vielä hyvin varhaisessa vaiheessa ja on epävarmaa, hyväksytäänkö sadan miljardin euron tukipaketti tai miten se rahoitettaisiin.

Kaikki Naton päätökset edellyttävät yksimielisyyttä sotilasliiton 32:n jäsenmaan kesken.

– Sadan miljardin euron tukipaketti vaikuttaa hyvin optimistiselta, kun tiedetään, miten vaikeaa EU-tasolla on ollut sopia pienemmistä summista, nimetön diplomaattilähde sanoi uutistoimisto Reutersille.

Natossa valmiutta sitoutua tiukemmin Ukrainan tukemiseen

Tähän asti Nato on organisaationa vältellyt suoran sotilaallisen avun antamista Ukrainalle siinä pelossa, että puolustusliiton isompi rooli Ukrainan auttamisessa voisi aiheuttaa jännitteiden kärjistymistä Venäjän kanssa. Suurin osa Naton jäsenmaista onkin toimittanut aseita Ukrainalle kahdenvälisillä sopimuksilla.

Diplomaattilähteiden mukaan Naton sisällä on nyt kuitenkin vahvistunut näkemys, jonka mukaan on tullut aika lisätä pitkäaikaista ja kestävää sotilaallista apua Ukrainalle.

Lähde: Reuters

Source Link yle.fi