Banner Before Header

Neloisvoitto! Kalle Rovanperä valloitti Safari-rallin ja juhlii jälleen – suomalainen ällistyttävässä MM-johdossa

Yle Urheilun kaiken MM-rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Kalle Rovanperä on voittanut kauden neljännen ja uransa kuudennen MM-osakilpailun, kun suomalainen ajoi ykköseksi Kenian Safari-rallissa.

Toyotan kuljettajat saavuttivat rajuissa olosuhteissa käydyssä kilpailussa neljä ensimmäistä sijaa. Toiseksi sijoittui Elfyn Evans, kolmanneksi Takamoto Katsuta ja neljänneksi Sebastien Ogier.

Olosuhteita kuvasi se, että viidenneksi sijoittunut Hyundain Thierry Neuville keskeytti kilpailun kertaalleen. Hän hävisi Rovanperälle yli kymmenellä minuutilla.

Kalle Rovanperä kuvassa
Kalle Rovanperä saavutti voiton legendaarisessa Safari-rallissa, joka on tunnettu rajuista ja arvaamattomista olosuhteistaan.IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Rovanperä vankisti voitollaan MM-pistejohtoaan entisestään, vaikka hän jäi ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman Power Stagen lisäpisteitä. Rovanperä on nyt kerännyt tällä kaudella 145 MM-pistettä 180 mahdollisesta. Ero MM-sarjassa toisena olevaan Neuvilleen on nyt 65 pistettä.

Voitosta ja Power Stagen ykköstilasta on mahdollista saada yhteensä 30 pistettä. Rovanperä voisi siis teoriassa jättää välistä kaksi MM-rallia menettämättä johtoasemaansa. Kautta on jäljellä seitsemän kilpailua.

Haluatko lukea kisasta tarkemmin? Kaikki Kenian MM-rallin tapahtumat ja tuoreet kommentit kisasta löydät täältä.

Näin harvinainen neloisvoitto on

Virallisesti Toyotan tehdastalli nappasi kilpailusta kaksoisvoiton, sillä Katsutaa Toyota ajattaa omassa tiimissään. Edellisen kerran Toyotan tehdaskuljettajat ovat ajaneet kolmoisvoiton Saksan MM-rallissa vuonna 2019.

Automerkkinä neloisvoitto oli Toyotalle sen historian kolmas. Edellisen kerran Toyota on napannut rallin MM-sarjassa neloisvoiton vuonna 1993 juurikin Safarista. Tuolloin Kankkunen voitti, Markku Alén oli toinen, Ian Duncan kolmas ja Yasuhiro Iwase neljäs.

Toyotan juuret MM-sarjassa ovat nimenomaan Safarin kaltaisissa kestävyysralleissa. Automerkki meritoitui 1980-luvulla juuri vastaavissa kilpailuissa. Tallin ensimmäinen neloisvoitto tuli rajusta Norsunluurannikon rallista vuonna 1986.

Kaiken kaikkiaan MM-sarjassa on nähty saman automerkin autot neljällä ensimmäisellä sijalla vain 13 kertaa. Edellisen kerran vastaavaan ylsi Citroen vuonna 2010 Bulgarian MM-rallissa.

Neloisvoittojen lisäksi MM-sarjassa on kertaalleen nähty viitoisvoitto. Tämä tapahtui vuonna 1990 Portugalin MM-rallissa, jolloin viisi ensimmäistä sijaa menivät Lancian kuljettajille.

Näistä syistä Rovanperän voitto on erityinen

Suomalaisista Safari-rallin ovat pystyneet aiemmin voittamaan MM-tasolla vain Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen, Hannu Mikkola ja Ari Vatanen.

Safarin viimeisin suomalaisvoitto on Mäkisen ykköstila vuodelta 2001. Sunnuntaina syntymäpäiviään viettävä Mäkinen voitti Safarin ensimmäisen kerran kaudella 1996. Mäkinen voitti kauden päätteeksi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Kauden aluksi Mäkinen voitti neljä kisaa kuudesta ensimmäisestä rallista. Rovanperä ylsi nyt voittonsa ansiosta samaan suoritukseen.

Safari-rallin tulokset

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 3.40.24,9
2. Elfyn Evans (Toyota) + 52,8

  1. Takamoto Katsuta (Toyota) + 1.42,7
  2. Sebastien Ogier (Toyota) + 2.10,3
  3. Thierry Neuville (Hyundai) + 10.40,9
  4. Craig Breen (Ford) + 23.27,9
  5. Jourdan Serderidis (Ford) + 30.16,5
  6. Sebastien Loeb (Ford) + 32.12,6
  7. Kajetan Kajetanowicz WRC2 (Skoda) + 35.37,6
    1. Oliver Solberg (Hyundai) + 37.36,6

MM-sarjan pistetilanteet

Lue myös:

Kalle Rovanperä valloitti Safari-rallin – Yle seuraa tunnelmia hetki hetkeltä

Source Link yle.fi