Banner Before Header

Netflix menetti tilaajia ensimmäisen kerran vuosikymmeneen, taustalla koveneva kilpailu ja Venäjä-sulku

Suoratoistopalvelu Netflix menetti tilaajia alkuvuodesta ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Tilaajien määrä laski kansainvälisesti tammi-helmikuussa 200 000:lla viime vuoden loppuun verrattuna.

Tällä hetkellä palvelulla on 221 miljoonaa tilaajaa. Yhtiön ennusteen mukaan määrän arvioidaan laskevan kahdella miljoonalla huhti-kesäkuun aikana.

Yhtiö pitää tilaajien määrän laskun yhtenä syynä suoratoistopalveluiden kilpailun kovenemista. Viime vuosina muun muassa Disney+ ja HBO Max ovat nousseet Netflixin rinnalle, ja esimerkiksi jälkimmäisen palvelun tilaajamäärät kasvoivat kolmella miljoonalla tammi-maaliskuussa.

Lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut tilaajakatoon. Netflix menetti 700 000 tilaajaa sen jälkeen, kun se vetäytyi Venäjältä sodan alettua.

Ilman Venäjä-sulkua tilaajien määrä olisi jäänyt yhtiön mukaan plussalle, sillä tammi-maaliskuussa yhtiö myös sai 500 000 uutta tilaajaa.

Lisäksi yhtenä syynä tilaajamäärien laskuun Netflix pitää myös salasanojen jakamista kotitalouksissa, mihin yhtiö aikoo puuttua.

Halvempia mainosversioita luvassa

Koventuvasta kilpailusta johtuva kasvun hidastuminen näkynee pian muutoksina Netflixin tilausmalleissa.

Tällä viikolla Netflix kertoi, että se aikoo alkaa tarjota halvempia mainosversioita palveluistaan. Tähän asti yhtiö on pitäytynyt tiukasti siinä, että sen palvelut ovat tarjolla vain maksaville tilaajille. Asiasta kertoi muun muassa Variety-lehti.

Monet Netflixin kilpailijoista ovat ehtineet tarttua tähän malliin. Esimerkiksi Hulu, HBO Max ja Disney+ tarjoavat jo Yhdysvalloissa mainosversioita suoratoistopalveluistaan.

Myös Suomessa Netflixillä on jo iso liuta kilpailijoita. HBO Maxin ja Disney+-palvelun lisäksi suoratoistopalveluita tarjoavat Amazon Prime, Elisa Viihde Viaplay, C More, Ruutu+ ja Discovery+.

Viimeisimpänä tulokkaana Suomeen rantautuu huhtikuun lopussa Britbox-suoratoistopalvelu.

Voit keskustella artikkelista 23.4 kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Netflix ei suostu lähettämään venäläistä propagandaa Venäjän vaateista huolimatta

Netflix aikoo puuttua vapaamatkustukseen: tunnusten jakamisesta jatkossa ehkä lisämaksu

Source Link yle.fi