Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_553551b234db859b9fa69f2ccf3eadc9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Neuvottelut liki puolen miljoonan suomalaisen palkoista alkavat nyt – ”Poliitikkojen ei pidä sekaantua” – Uutisalue

Neuvottelut liki puolen miljoonan suomalaisen palkoista alkavat nyt – ”Poliitikkojen ei pidä sekaantua”

Neuvottelujen lähtöasetelmia työnantajia edustava KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen pitää hyvin haastavina ja vaativina.

– Neuvottelut käydään tälläkin kertaa pahenevassa koronatilanteessa. Työrauhan turvaaminen ja kansalaisten kannalta elintärkeiden palveluiden varmistaminen on välttämätöntä. Maltti on valttia nyt etenkin poikkeusolosuhteiden jatkuessa, hän sanoo tiedotteessa.

Jalonen muistuttaa aluevaalien alla työnjaosta.

– Työmarkkinakysymykset kuuluvat työmarkkinaosapuolten tehtäviin. Poliitikkojen ei pidä sekaantua sopimusneuvotteluihin.

Lue lisää: Sanna Marin rohkaisee Ylellä maksamaan hoitajille lisäkorvauksia joulunpyhinä: ”Valtio vastaa kustannuksista”

Nyt alkavissa neuvotteluissa kunta-alan etsitään ratkaisua kuudelle sopimusalalle. Niiden piirissä on noin 425 000 palkansaajaa.

Nykyiset kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun. Ne koskevat kuntien ja kuntayhtymien työntekijöitä ja viranhaltijoita. Kunta-alan työvoimakustannukset henkilösivukuluineen ovat noin 22 miljardia euroa.

Kunta-alan neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on uudistunut viime neuvottelukierroksesta. Aiemmin sopimusaloja oli kuusi. Neuvotteluissa valmistaudutaan myös siihen, että hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden kuluttua.

Henkilöstöä neuvotteluissa edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote.

Source Link is.fi