Banner Before Header

Newsweek: Amerikkalaisilla uusi tiedusteluraportti Putinista – lähde: ”Loppu on lähellä”

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö teki toukokuun lopulla neljännen kattavan raportin Venäjän presidentti Vladimir Putinin terveydentilasta, kertoo Newsweek-lehti.

Salaiseksi luokitellun raportin mukaan Putinia hoidettiin huhtikuussa pitkälle edenneen syövän vuoksi. Maaliskuussa Putin joutui salamurhayrityksen kohteeksi. Raportista amerikkalaislehdelle kertovat kolme erillistä lähdettä tiedusteluyhteisöstä.

Newsweekin lähteet ovat lehden mukaan johtoasemassa oleva henkilö kansallisen tiedustelun johtajan kansliasta, eläköitynyt ilmavoimien virkamies ja Yhdysvaltojen asevoimien tiedustelupalvelussa työskentelevä henkilö, jotka lehden mukaan ovat perillä raportin sisällöstä.

Tiedustelupalveluiden korkea-arvoiset virkamiehet ovat Newsweekin mukaan huolissaan siitä, että Putin on yhä vainoharhaisempi valta-asemastaan. Sen vuoksi Ukrainan sodan suuntaa on vaikea ennustaa. Toisaalta presidentin vallan horjuminen vähentää ydinaseiden käytön uhkaa sodassa, virkamiehet sanovat.

– Putinin ote on vahva, mutta ei enää ehdoton. Kremlin sisällä ei ole koskaan hänen valtakaudellaan käyty yhtä kovaa kilpailua kuin nyt, ja kaikki aistivat, että loppu on lähellä, sanoo eräs raportteihin tutustunut korkea-arvoinen tiedustelu-upseeri Newsweekille.

Samaan aikaan tiedustelulähteet myöntävät, että Putinin eristäytyminen vaikeuttaa hänen terveydentilansa ja valta-asemansa arviointia.

– Tiedämme, että siellä on jäävuori, vaikkakin sumun peitossa, nimettömänä pysyttelevä lähde sanoo lehdelle.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on Newsweekin mukaan yksimielinen siitä, että Putin on sairas. Lehden lähteet kuitenkin varoittavat, ettei lännen tulisi vain odottaa hänen kuolemaansa, sillä Putinin jälkeinen valtatyhjiö voi olla maailmalle hyvin vaarallinen.

Putinin rapistuva terveys ja lähestyvä kuolema ovat kuitenkin siinä mielessä hyviä uutisia maailmalle, että ne vähentävät ydinsodan riskiä, tiedusteluviranomaiset sanovat lehdelle. Heidän mukaansa lännen ei tulisi kuitenkaan tuudittautua toiveikkaaseen ajatteluun, vaan olla varuillaan.

– Hän on yhä vaarallinen. Ja jos hän kuolee, edessä on kaaos, tiedustelulähde varoittaa.

Mies käveli Belgradissa Vladimir Putinista maalatun graffitin ohi.

Huhut Venäjän presidentin Vladimir Putinin terveydentilasta ovat kiihtyneet Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Esimerkkeinä Putinin huonosta terveydestä on pidetty muun muassa sitä, että hän on esiintynyt julkisuudessa vain vähän. Toisaalta, kun hänet on nähty julkisuudessa, huomiota on herättänyt hänen turvonneelta ja väsyneeltä näyttänyt olemuksensa.

Esimerkiksi 21. huhtikuuta Putin kuvattiin puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa. Presidentti istui lysyssä tuolillaan tapaamisen ajan ja otti tukea pienen pöydän reunoista. Vielä helmi-maaliskuussa julkaistuissa videoissa ja kuvissa Putin istui usein pitkien pöytien ääressä kaukana keskustelukumppaneistaan.

Terveysspekulaatiot kiihtyivät jälleen, kun Putin nähtiin voitonpäivän juhlallisuuksissa Moskovassa toukokuun alkupuolella. Tuolloin hän tarvitsi vilttiä jalkojensa suojaksi.

Putinin lähellä istui iäkkäitä sotaveteraaneja, mutta heistäkin vain muutama turvautui vilttiin. Sää Moskovassa oli aamupäivällä aurinkoinen, mutta lämpötila noin 9 astetta. Putinin havaittiin tv-kuvien perusteella yskineen sekä lisäksi hieman ontuneen, kun hän kävi laskemassa seppeleen.

Jo huhtikuussa Kreml kiisti huhut Putinin vakavasta sairastumisesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi huhuja viikko sitten ranskalaisen televisiokanavan haastattelussa.

– En usko, että järjissään olevat ihmiset voivat nähdä tämän henkilön terveydentilassa merkkejä jostain sairaudesta tai vaivasta, Lavrov sanoi.

Amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset pitävät Lavrovin puheita lähinnä uskollisuudenosoituksena Putinille. Samaan aikaan ne vahvistavat, että Putin todella on sairas, Newsweekille kommentoidaan.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto kieltää Newsweek-lehdessä, että Venäjän presidentin terveydentilasta ja asemasta olisi olemassa tiedusteluraportteja tai että niistä olisi kerrottu Yhdysvaltain presidentille.

Kevään mittaan Putinin on huhuttu kärsivän muun muassa kilpirauhassyövästä, leukemiasta ja Parkinsonin taudista.

Putinin terveydentilasta on levinnyt väitteitä vuosien ajan, Hybridiosaamiskeskuksen johtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith muistutti Ilta-Sanomissa aiemmin. Smithin mukaan yhä kovemmilla kierroksilla käyvä huhumylly kielii siitä, että jotakin Putinin terveydessä on pielessä.

– Putin on sen ikäinenkin, melkein seitsemänkymmentä, että takuuvarmasti jotain kremppaa on, Smith arvioi.

Smithin mukaan on ainakin viisi mahdollista selitystä sille, että Putinin terveydentilasta leviää nyt julkisuuteen toinen toistaan villimpiä väitteitä. Kyse voi olla niin toiveajattelusta kuin valtakamppailusta. Toisaalta voi jopa olla, että Putinin terveydestä vuodetaan tarkoituksella valheita, jotta nähdään, kuka on lojaali ja kuka ei, Smith analysoi.

Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteistä Venäjän turvallisuuspolitiikan Mannerheim-professuuria hoitava Katri Pynnöniemi arvioi viime perjantaina, että Putinin henkilökohtainen asema maan johdossa näyttää yhä päällisin puolin vahvalta. Pynnöniemen mukaan vilkkaasti liikkuvat huhut muun muassa Putinin terveydentilasta voivat kuitenkin kieliä siitä, että luottamus Putiniin on heikennyt.

–  Huhuja voi ajatella indikaattorina siitä, ettei (Putinin asema) vaikuta niin vahvalta kuin aikaisemmin.

Oikaisu kello 19.15. Newsweekin kertomat tiedot eivät olleet suoraan raportista vaan raportista kertoi kolme eri lähdettä.

Juttua muokattu kello 19.15. Juttua täydennetty lisätiedoilla.

Source Link is.fi