NHL-pelaajien poisjäänti olympiakiekosta syö Rasmus Ristolaista ja Rasmus Kuparia – Ismo Lehkonen vaatii pikaista ratkaisua: ”Olkaa hyvä ja pistäkää bileet pystyyn”

NHL kertoi ennen joulua siinä vaiheessa jo odotetun päätöksen: NHL-jääkiekkoliigan pelaajat eivät lähde Pekingin olympiaturnaukseen. NHL:n koronatilanne heikkeni rajusti ennen joulua ja liiga vetäytyi ennenaikaisesti joulutauolle. Sarjan pitää löytää uudet pelipäivät yli 50 siirretylle ottelulle.

Vaikka NHL:n vetäytyminen ei tullut enää yllätyksenä, ovat pelaajat olleet päätöksestä harmissaan. NHL-pelaajat nähtiin olympialaisissa viimeksi Sotshissa 2014, jolloin Suomi saavutti pronssia.

Bostonin konkaritähti Brad Marchand otti rajusti kantaa NHL:n päätökseen joulun ja uudenvuoden välipäivinä.

– Loppujen lopuksi kysymys on siitä, että he (NHL-päättäjät) eivät välitä olympialaisista, koska he eivät ansaitse siitä rahaa. Ja siitähän tässä on lopulta vain kyse – bisneksestä, Marchand valitti.

Kenties maailman paras pelaaja, Edmontonin Connor McDavid oli niin ikään päätöksestä harmissaan ja painotti, että täytyisi löytää keinot, jotta parhaat pelaajat kohtaisivat mahdollisimman pian samassa maajoukkueturnauksessa.

Rasmus Ristolainen: ”Olisin halunnut olla mukana, se on selvä”

Rasmus Ristolainen oli yksi pelaajista, jonka mahdollinen olympiavalinta puhutti niin asiantuntijoita kuin suomalaisfaneja ennakkospekulaatioissa. 27-vuotias puolustajajärkäle siirtyi täksi kaudeksi Buffalosta Philadelphiaan.

– Totta kai se on harmi. Itselläkin olisi ollut mahdollisuus nyt kaksiin olympialaisiin ja sitten kumpaankaan eivät NHL-pelaajat osallistu (2018 tai 2022). Kun miettii, kuinka lyhyt urheilijan ura on, olympiamahdollisuuksia tulee vain tietty määrä, Ristolainen harmittelee Yle Urheilulle.

– Ne ovat asioita, joihin ei voi oikein itse vaikuttaa. Sen mukaan mennään ja luotetataan, että ihmiset, jotka tekevät päätöksiä, tekevät oikeita päätöksiä.

Pätkän Rasmus Ristolaisen haastattelusta voit katsoa ja kuunnella tämän jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Philadelphia Flyersin Rasmus Ristolainen (keskellä) puolusti joukkueensa maalia Calgary Flamesin Matthew Tkachukia vastaan marraskuun ottelussa NHL:ssä. Kuva: Eric Hartline / USA TODAY Sports / AOP

Ristolainen kertoi haluavansa keskittyä päivittäiseen tekemiseensä NHL:ssä, eikä hän lähtenyt ottamaan kantaa Marchandin ja McDavidin ulostuloihin.

– Haluan pelata NHL:ssä ja voittaa siellä, ja haluan olla maajoukkueessa. En ole ollut MM-kisoissa tai saanut vielä mahdollisuutta olympialaisiin, ne ovat asioita, joista on pienenä haaveillut. En halua lähteä erottelemaan, että mikä on tärkein – ne ovat kaikki asioita, joissa haluaa olla mukana ja voittaa, sen takia kiekkoa pelataan, Ristolainen kertoi.

Olisit joka tapauksessa ollut valmis lähtemään Pekingiin, jos asiat olisivat kääntyneet niin, että olisit voinut lähteä?

– Se on jossittelua, eikä tiedä, olisinko mahtunut joukkueeseen ja mitä kaikkea olisi tapahtunut. Olisin halunnut olla mukana, se on selvä, Ristolainen vastaa.

Todd McLellan: ”Meillä on vastuumme”

Los Angeles Kingsin päävalmentaja Todd McLellan sanoo, että valmentajana hän voi ajatella NHL-pelaajien olympiaosallistumista kolmesta näkökulmasta.

– Kun mietin omaa joukkuettani, olisin halunnut, että pelaajani pääsevät kokemaan sen, McLellan aloittaa.

– Tiedän myös, että meillä on vastuumme omia fanejamme, seuran omistajia sekä toisiamme kohtaan. On olemassa pelko siitä, että pelaaja loukkaantuu olympialaisissa tai tulee ongelmia koronatartuntojen takia.

– Ymmärrän pelaajia, koska huippupelaajat haluavat pelata olympiaturnauksessa. Ja fanit olisivat halunneet nähdä sen. On siis kolme eri kulmaa, etkä voi olla millään puolella kovin vahvasti.

Katso alla olevalta videolta McLellanin vastaus Yle Urheilun kysymykseen.

McLellan olisi halunnut, että pelaajat saavat kokea olympiakiekon, mutta ymmärtää myös seuraomistajien puolen.

Mitä mieltä olet lopullisesta ratkaisusta?

– Ei sillä ole väliä, koska osallistuminen on peruttu. Mielipiteelläni ei ollut väliä aiemmin, eikä sillä ole väliä nyt, McLellan kuittasi.

Los Angelesin sentterilupaus Rasmus Kupari: ”Tietenkin pelaajat ovat seurojen ja NHL:n alaisia”

Los Angeles Kingsin nuori keskushyökkääjä Rasmus Kupari, 21, on samoilla linjoilla NHL-pelaajien olympiapoisjäännistä kuin Rasmus Ristolainen.

– Tietenkin se on valitettavaa. Mitä olen kuullut ja lukenut, moni on harmissaan. Toiset olympialaiset putkeen viedään NHL-pelaajilta pois. Maailmantilanne on se mikä on. Varmasti ajatellaan pelaajien terveyttä ja sitä, että tämä liiga täällä saadaan ensisijaisesti pyörimään. Toisaalta sen ymmärtää, Kupari pohtii.

– Itselläni on paljon kokemusta junnumaajoukkueesta, ja se on aina kunnia, joten toisaalta ymmärtää pelaajien pettymyksen. McDavid taisi sanoi, ettei ole pitkään aikaan ollut maailman parhaat vastakkain maajoukkuepaidassa. Supertähdet olisivat halunneet päästä edustamaan maataan ja viemään lätkää suuremmalle yleisölle, joka ei välttämättä seuraa normisarjoja, Kupari tietää.

Rasmus Kupari on tehnyt Kingsille tällä kaudella tehopisteet 3+3=6. Kuva: NHLI / Getty Images

Mikä on mielipiteesi siitä, että pitäisikö pelaajien vai seurojen saada päättää olympiaosallistumisesta?

– Ei ole tuohon hirveästi kommentoitavaa. Tietenkin pelaajat ovat seurojen ja NHL:n alaisia, joten ne loppujen lopuksi tekevät sen päätöksen. Toki myös pelaajayhdistys tekee hyvää työtä ja ajaa pelaajien etuja noissa asioissa. Toivottavasti saadaan tulevaisuudessa paremmin ratkaisuja, mutta en lähde kommentoimaan liiemmin, Kupari vastaa.

Ismo Lehkonen vaatii pikaista maajoukkueiden huipputurnausta: ”Päättäjien on pakko alistua”

Julkisuudessa on väläytelty maajoukkueturnauksen järjestämistä nopeallakin aikataululla, kun Peking jää NHL-pelaajilta välistä. World Cup järjestettiin viimeksi 2016, jolloin Rasmus Ristolainen oli Suomen joukkueessa.

– Sellainen turnaus, että kaikki parhaat pelaa parhaita vastaan, sehän on ideaalitilanne. Sellaisessa jokainen jääkiekkoilija haluaa voittaa ja mitata omaa tasoa. En tiedä, miten mahdollista se on ja miten se järjestettäisiin, Ristolainen sanoo.

Myös Kupari toivoo, että lähiaikoina saataisiin kasaan maajoukketurnaus, jossa maailman parhaat pelaajat saisivat mitellä keskenään.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen ymmärtää niin ikään pelaajien pettymyksen, kun olympiaturnaus jää taas kerran NHL:ltä väliin.

– Ensinnäkin valmennuksen puolesta harmittaa. Jukka Jalonen olisi päässyt testaamaan pelitapaansa, ja suomalaispelaajat olisivat päässeet sitä kautta haastamaan maailman parhaat. Mitä olen kentältä kuullut, pelaajat olivat odottaneet tätä todella paljon. Niin pitkä aika siitä, kun maailman parhaat ovat päässeet mittelemään toisiaan vastaan maajoukkuepaidassa. Uskon, että koko jääkiekkoa seuraavaa maailmaa syö rotan lailla, Lehkonen aloittaa.

NHL-pelaajat olivat olympialaisissa viimeksi 2014 Sotshissa. Leijonat sai pronssia. Kuvassa Mikael Granlund, joka olisi kuulunut Suomen johtaviin pelaajiin Pekingissä, mikäli NHL-pelaajat olisivat päässeet mukaan. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Lehkosen mukaan pelaajien tahtotaso kovanluokan maajoukkueturnauksen saamiselle on kova. Hänen mukaansa lajissa ei voida odottaa vielä pidempään, että saadaan huippumaajoukkueturnaus aikaiseksi.

– Minä toivon, että se olisi jopa kesällä. Toivon, että järjestettäisiin sellainen aikaikkuna, että oikeasti saadaan maajoukkueet pelaamaan toisiaan vastaan. Jos se on pelaajista kiinni, se tapahtuu todella nopeasti. Pelaajilta pallo on potkaistu nyt päättäjille: ”Olkaa hyvä ja pistäkää bileet pystyyn”.

World Cup 2016 järjestettiin syyskuussa NHL-kauden alla. Lehkosen mukaan sopiva ajankohta tällaiselle turnaukselle voisi olla esimerkiksi juhannuksen jälkeen.

Pelaajilla on tahtoa, mutta eri asia on, löytyykö sitä riittävästi seurojen ja liigojen omistajilta.

– Pelaajien täytyy olla riittävän kovia tässä tilanteessa. Jokainen ymmärtää, että oma bisnes kärsii, kun päästää kallispalkkaisia pelaajia pelaamaan – on loukkaantumisriski, väsymysriski ja sitä sun tätä. Jos pelaajat ovat riittävän kovia, jotta pystytään jääkiekon suosiota viemään eteenpin, ettei se laske entisestään… Sen takia päättäjien on pakko alistua siihen, että ne nuijii jostain kalenteriin sellaisen reiän, jotta saadaan tuoreet pelaajat pelaamaan toisiaan vastaan, Lehkonen linjaa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi