Banner Before Header

Niinistö toppuuttelee uuden­vuoden­puheestaan tehtyjä tulkintoja: ”Jos tilanne ja mielipiteeni muuttuu, niin ilmaisen sen selkeästi”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa presidentin kanslian sivuilla uudenvuodenpuheestaan ja siitä tehdyistä tulkinnoista.

Niinistö korostaa tilanteen olevan nyt selvä ja vakaa.

– Jos tilanne ja mielipiteeni muuttuu, niin ilmaisen senkin selkeästi, presidentti sanoo.

Presidentti nosti kirjoituksessaan esille puheestaan kohdan, jossa sanoi, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on vakaa. Niinistö myös lausui, että nopearytmisessä maailmassa on entistäkin tärkeämpää tietää, milloin kiiruhtaa, milloin malttaa.

– Siis tilanne selvä, vakaa ja rakennettu kestämään vaikeitakin aikoja. Kiiruhtamisen vastapainoa on maltti.

Niinistö myös kommentoi lyhyesti puheensa kohtaa Suomen valinnanmahdollisuuksista, joihin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä. Niinistön mukaan asia on sama kuin se oli jo joulukuun alussa.

– Tätä tärkeää mahdollisuutta ovat ohjelmissaan hallituksemme korostaneet. Yhtä tärkeää on, että Nato pitää avoimien ovien politiikasta kiinni.

Lue lisää: Ruotsissa ylistettiin Niinistön uuden­vuoden­puhetta: ”Sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan”

Lue lisää: Niinistön uuden­vuoden­puhetta hehkutetaan ulko­mailla – Nato-kohta käynnisti spekulaatiot

Niinistön uudenvuodenpuhe keräsi paljon huomiota ulkomailla. Syynä oli Niinistön Venäjä-kommentointi ja puheet Suomen mahdollisuuksista hakea halutessaan Nato-jäsenyyttä.

Presidentti sanoi puheessaan, että Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa. Hän sanoi, että vaikka haaste on esitetty Yhdysvalloille ja Natolle, ei Eurooppa voi olla vain kuulolla.

– Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Presidentti Sauli Niinistö: Suomen suvereniteettia on kyseen­alaistettu unionin ulkopuolelta

Lue lisää: Tutkija: Niinistön puheessa selkeä viesti Venäjän suuntaan – ”Hyvin tiukkaa tekstiä”

Muun muassa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen virkamies John Sipher tulkitsi Twitterissä Niinistön puhetta suoraviivaisesti.

– Suomen presidentti lyhyesti: jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, me liitymme Natoon, Sipher kirjoitti.

Myös Yhdysvaltain politiikkaa seuraava kirjailija Paul Brandus kiinnitti huomiota Niinistön Nato-puheisiin.

Putin pelkää Natoa Venäjän kynnyksellä. Suomen presidentti Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, Suomi (jonne Neuvostoliitto hyökkäsi toisessa maailmansodassa) voisi hakea Nato-jäsenyyttä, Brandus twiittasi.

Ruotsissa Niinistön puhe nostatti paljon spekulointia siitä, aikooko Suomi harkita Nato-jäsenyyden hakemista, jos Venäjä jatkaa sotatoimilla uhkailemista.

– Tietenkään presidentti ei viitannut siihen suoraan, mutta kyllä sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan, ruotsalainen turvallisuusasiantuntija Patrik Oksanen kommentoi IS:lle.

Source Link is.fi