Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_73f7c27d899679463595353e00431266, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Niinistön uuden­vuoden­puhetta hehkutetaan ulko­mailla – Nato-kohta käynnisti spekulaatiot – Uutisalue
Banner Before Header

Niinistön uuden­vuoden­puhetta hehkutetaan ulko­mailla – Nato-kohta käynnisti spekulaatiot

Presidentti Sauli Niinistö otti uudenvuodenpuheessaan kantaa Venäjän viimeaikaisiin toimiin ja Euroopan turvallisuustilanteeseen. Hän totesi, että konflikti Ukrainan rajoilla on syvenemisen partaalla ja Euroopan turvallisuuden kannalta tunnelmat ovat kiristyneet

Niinistö sanoi, että Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa. Hän sanoi, että vaikka haaste on esitetty Yhdysvalloille ja Natolle, ei Eurooppa voi olla vain kuulolla.

– Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Presidentti Sauli Niinistö: Suomen suvereniteettia on kyseen­alaistettu unionin ulkopuolelta

Lue lisää: Lue presidentti Niinistön uuden­vuoden­puhe sanasta sanaan

Niinistön kommentit Venäjään liittyen herättivät huomiota myös maailmalla. Useat ulkomaiset asiantuntijat kiinnittivät huomiota erityisesti kommenttiin Suomen mahdollisuudesta hakea Nato-jäsenyyttä.

– Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme. Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu, Niinistö sanoi puheessaan.

Esimerkiksi Economist-lehden puolustusasioihin erikoistunut toimittaja Shashank Joshi nosti Niinistön Nato-kommentin twiittiinsä. Ranskalainen geopolitiikan asiantuntija François Heisbourg kuvasi Niinistön sanoja Nato-jäsenyyteen ja EU:n turvallisuuspolitiikkaan liittyen vaikuttaviksi.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen virkamies John Sipher puolestaan tulkitsi Twitterissä Niinistön puhetta suoraviivaisesti.

– Suomen presidentti lyhyesti: jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, me liitymme Natoon, Sipher kirjoitti.

Myös Yhdysvaltain politiikkaa seuraava kirjailija Paul Brandus kiinnitti huomiota Niinistön Nato-puheisiin.

– Putin pelkää Natoa Venäjän kynnyksellä. Suomen presidentti Niinistö sanoi uuden vuoden puheessaan, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, Suomi (jonne Neuvostoliitto hyökkäsi toisessa maailmansodassa) voisi hakea Nato-jäsenyyttä, Brandus kirjoitti.

Ruotsalainen ekonomisti ja Venäjän talouden asiantuntija Anders Åslund kehui Niinistön puhetta erinomaiseksi ja tulkitsi presidentin ottaneen rivien välissä kantaa Nato-jäsenyyden puolesta.

– ”Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu… EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.” Niinistön looginen, mutta ääneenlausumaton johtopäätös on, että Suomen ja Ruotsin täytyy liittyä Natoon, Åslund kirjoitti.

Source Link is.fi