Nimekkäät infektiolääkärit vastustavat STM:n ideaa etäkoulusta – ”Johtaisi todennäköisesti jopa kuukausien etäopetusjaksoon”

Kymmenen nimekästä infektiotautien erikoislääkäriä vastustaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) suunnitelmaa laittaa lapset ja nuoret jälleen etäopetukseen.

Lääkäreiden avoimessa kirjeessä todetaan, että koronavirus leviää koko Suomessa eikä koulujen sulkeminen estä viruksen leviämistä.

– Vaikka koulut suljettaisiinkin, eivät tartunnat tyrehtyisi. Vaikka koko Suomi suljettaisiin, vaikka määrättäisiin ulkonaliikkumiskielto, olisi koronavirus odottamassa kontaktien paluuta, asiantuntijat kirjoittavat.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen, Uuden lastensairaalan infektioylilääkäri Tea Nieminen sekä suurten kaupunkien tartuntataudeista vastaavia lääkäreitä, kuten Helsingin tartuntatautilääkäri Sanna Isosomppi, Tampereen tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen ja Turun tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemi.

Allekirjoittaneissa on myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Irma Koivula, Espoon tartuntatautilääkäri Topi Turunen, Vantaan tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen ja Helsingin kaupungin infektiosairauksien erikoislääkäri Eeva Salo.

Heidän mielestään lähiopetuksen keskeyttäminen olisi hyödytöntä, mutta myös kohtuutonta lapsia kohtaan, koska lapset sairastavat koronainfektion lähes poikkeuksetta lievänä. Sairaalahoidon tarvetta ja jälkihaittoja koronainfektion vuoksi ilmenee asiantuntijalääkäreiden mukaan lapsilla erittäin harvoin.

Allekirjoittaneet muistuttavat myös, että nyt yli 12-vuotiaista jo merkittävä osa on rokotettu kahdesti ja nuoremmillakin on jo mahdollisuus saada rokote.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Kuva: HUS/Tero Hanski

Eivät usko, että etäkoulujakso jäisi lyhyeksi

Asiantuntijalääkärit arvelevat kirjeessään, että etäopetusjakso ei jäisi kovin lyhyeksi.

– Etäopetukseen siirtyminen nyt johtaisi todennäköisesti pidempään, jopa kuukausien etäopetusjaksoon, sillä tartuntamäärien voidaan odottaa edelleen lisääntyvän. Tällaisessa tilanteessa etäopetuksesta luopuminen olisi todennäköisesti mahdotonta.

Keskiviikkona STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila perusteli ministeriön tekemää etäkouluehdotusta muun muassa sillä, että lyhyen etäkoulujakson aikana olisi mahdollista valmistautua kouluissa laajamittaisesti pikatestien käyttöön ja muihin turvatoimiin.

Avoimen kirjeen allekirjoittaneet lääkärit eivät kuitenkaan usko pikatestien auttavan etäkoulujakson lyhyenä pitämiseen, sillä heidän mukaansa pikatestien kyky tunnistaa omikronmuunnosta on rajallinen etenkin infektion alkupäivinä.

– Testin tullessa positiiviseksi olisivat tartunnat jo syntyneet ja niistä alkamassa edelleen uusia tartuntoja. Tältä osin myös suunnitelmat lyhyestä etäopetusjaksosta ovat epärealistisia, lääkärit kirjoittavat.

”Meillä aikuisilla on vastuu”

Asiantuntijalääkärit kirjoittavat sosiaalisten kontaktien rajoittamisen ja lähikoulun estämisen aiheuttavan lapsille ja nuorille pitkällä aikavälillä haitallisia seurauksia. Lisäksi lääkärit muistuttavat, että ammattiin opiskelevalle etäopetus ei ole aina edes vaihtoehto.

– On lasten parhaimman edun mukaista olla lähiopetuksessa, harrastaa ja tavata muita lapsia. Lasten elämää ei tule rajoittaa epidemian tukahduttamisen yrittämiseksi, sillä ei pystytä aikuisia suojelemaan.

Asiantuntijaryhmä muistuttaa myös THL:n 20.12. julkaisemasta selvityksestä, jossa lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset ovat heikosti perusteltavissa heidän ikäluokkiensa tautiriskin ja epidemian hallinnan keinona.

– Meillä aikuisilla on vastuu siitä, että emme oman etumme nimissä tarpeettomasti vaaranna lasten ja nuorten etua.

Varhila kertoi torstaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että etäkoulujakso ei koskisi 1.–3.-luokkalaisia, erityisopetuksen oppilaita tai varhaiskavatusta. Opettajien ammattijärjestö OAJ on osoittanut kannatusta STM:n ehdotukselle, mutta esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat suhtautuneet ideaan nihkeästi.

Mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä päättää Varhilan mukaan koronaministerityöryhmä mahdollisesti huomenna perjantaina.

Source Link yle.fi