Banner Before Header

Norjalaistähdeltä uskomaton munaus olympialadulla – muistatko myös nämä Riiberin ikimuistoiset hetket?

Jarl Magnus Riiber teki sen taas. Ylivoimaisesta johtoasemasta yhdistetyn suurmäen kilpailun hiihto-osuudelle lähtenyt norjalainen kääntyi Zhangjiakoun hiihtostadionilla väärälle reitille.

Riiber menetti tilanteessa hurjasti aikaa ja pian 44 sekunnin johtoasema oli sulanut kokonaan. Riiber tuli maaliin lopulta kahdeksantena, lähes 40 sekuntia voittajalle jääneenä.

– Ei se Riiberin kisa tuohon kuitenkaan kaatunut. Kyllä korona häiritsi enemmän, Hannu Manninen kommentoi Urheilustudiossa viitaten norjalaisen sairasteluun, joka oli uhata olympialaisiin osallistumista.

Riiberin toilailuista huolimatta Norja otti kisassa kaksoisvoiton. Jörgen Gråbak palasi olympiavoittajaksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Loppukirissä oli mukana neljä miestä, joista Graabakin maanmies Jens Lurås Oftebron nappasi hopeaa (+0,4).

Japanin Akito Watabe taisteli pronssia (+0,6), ja saksalainen manuel Faisst jäi neljänneksi (+3,3).

Jo mäkiosuudella mahdollisuutensa menettänyt Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena 16:s. Hän lähti hiihtoon lähes kolme minuuttia Riiberin jälkeen. Maalissa ero Gråbakiin oli 1.44,8.

Muista suomalaisista Eero Hirvonen oli 20:s, Arttu Mäkiaho 24:s ja flunssaan sairastuneen Perttu Reposen korvannut Otto Niittykoski 37:s. Hiihto-osuudelle starttasi 48 urheilijaa.

Katso kisan loppukiri alla olevalta videolta. Koontia Riiberin uran toilailuista luvassa videon alapuolella.

Jörgen Gråbakin loppukiri toi norjalaiselle uran toisen henkilökohtaisen olympiakullan. Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena 16:s.

Ei ensimmäinen kerta Riiberille

24-vuotias Riiber on yhdistetyn suuri tähti. Hän on voittanut useita maailmanmestaruuksia ja maailmancupin kokonaiskilpailun kolmesti. Olympiakulta kuitenkin vielä puuttuu.

Norjalainen on sekoillut ladulla aiemminkin urallaan. Vuonna 2016 Salpausselän kisoissa hän menetti maailmancupin osakilpailuvoiton, kun hän valitsi väärän reitin stadionilla.

Joitain viikkoja aiemmin Riiberin kolmossija Seefeldin osakilpailussa vaihtui hylkäykseen, kun häneltä puuttui kisan aikana vaadittava ajanottolaite.

Vuonna 2015 Lahdessa Riiber kolaroi parisprintin loppukirissä Johannes Rydzekin kanssa. Norjalainen hylättiin, vaikka hän taiteili yhdellä suksella maaliin asti.

Riiberin kilpaileminen Pekingissä oli pitkään epävarmaa, koska hänen koronatestinsä tulos oli positiivinen. Hän ei päässyt mukaan normaalimäen kisaan, mutta sen jälkeen hän on saanut kasaan vaaditut negatiiviset testitulokset.

Riiberin oli tarkoitus ottaa tuntumaa Zhangjiakoun mäkeen jo maanantaina mäkihypyn joukkuekilpailun koehyppääjänä. Hän kuitenkin unohti hyppypukunsa häntä kuljettaneeseen autoon eikä päässyt mäkeen.

Lue myös:

Source Link yle.fi