Banner Before Header

Norjan poliisi: Huippuvuorten merikaapelin yhteysongelmien taustalla ihmistoiminta

Norjan mantereen ja Huippuvuorten välisen vedenalaisen tietoliikennekaapelin ongelmien taustalla on ihminen, kertoo Norjan poliisi. Tietoliikenneyhteys merikaapelissa katkesi väliaikaisesti tammikuun alussa.

Tromssan poliisipiiri ja tietoliikennekaapelin omistava Space Norway ovat tutkineet kaapelin vaurioita Polarsyssel-aluksen vedenalaisella robotilla. Vaurioitumispaikan on aiemmin kerrottu olevan 130–230 kilometriä etelään Longyearbyenistä.

– Alustavat tutkimukset vahvistavat oletuksemme siitä, että yhteys kaapelissa katkesi ihmistoiminnan seurauksena, sanoo poliisilakimies Ronny Jorgensen Bergens Tidende-lehdelle.

Asiasta kertovat myös useat muut norjalaiset tiedotusvälineet, kuten The Barents Observer (siirryt toiseen palveluun) ja Norjan yleisradioyhtiö NRK. Jorgensenia lainaavan NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ketään ei toistaiseksi epäillä tapahtuneesta, eikä myöskään merkkejä tahallisesta toiminnasta ole vielä löydetty.

Merikaapelit voivat vaurioitua tahallisen sabotaasin lisäksi laivan ankkurista tai troolauksen seurauksena.

Ympäristöuhkia tietoliikennekaapeleille ovat esimerkiksi maanjäristyksen aiheuttamat vedenalaiset paineaallot. Tongan saarivaltio joutui tammikuussa kokonaan mottiin, kun vedenalainen tulivuorenpurkaus katkaisi kaikki tietoliikenneyhteydet.

Kaapelin omistavan Space Norwayn mukaan myös kuluminen voi aiheuttaa katkoksia yhteyksiin.

Venäjä aktivoitunut merikaapelien lähellä

Huippuvuorten tapauksessa yhteysongelmia ei ollut, koska kaksoiskaapeleista toinen oli toiminnassa.

Kaapelit palvelevat Huippuvuorten asukkaiden ohella maailman suurinta satelliittiasemaa SvalSatia. Se vastaanottaa satelliittitietoja jopa 3500 ylilennolta vuorokaudessa. Tiedot siirtyvät valokuitukaapelia pitkin mantereelle.

Kaapeliongelma ei ole ensimmäinen laatuaan. Viime keväänä Norjan merentutkimuslaitoksen kaapeli katosi Pohjois-Norjan rannikolla, kunnes se kuukausien kuluttua löytyi 11 kilometrin päästä alkuperäiseltä paikaltaan. Poliisi tutkii paikalla tapahtumahetkellä olleen troolarin osuutta asiaan.

Kaapelirikkojen yhteydessä on pidetty mahdollisena myös Venäjän sotilastoimia. Norjan tiedustelupalvelu varoitti raportissaan viime vuonna, että Venäjä kehittää hyökkäyskykyään merenalaisia laitoksia vastaan Atlantilla, ja siitä on tulossa vakava uhka merenalaisille kaapeleille.

Myös Britannian asevoimissa ollaan huolissaan Venäjän erittäin paljon kasvaneesta sukellusvenetoiminnasta ja kyvystä vahingoittaa tietoliikennekaapeleita (siirryt toiseen palveluun). Merenalaisissa kaapeleissa kulkee yli 95 prosenttia maailman dataliikenteestä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 15.2. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Source Link yle.fi