Banner Before Header

Norjassa kytevästä hiihtokriisistä käydään julkista sanasotaa – urheilijoilta rajua kritiikkiä maajoukkueen johdolle

Olympiahiihdot jatkuvat keskiviikkona parisprinteillä. Alkuerät ovat ohelmassa kello 09.15 alkaen ja välierät kello 11.15 alkaen. Katso päivän lähetystiedot täältä.

Norjan maastohiihdon maajoukkue heiluu kriisin partaalla, vaikka maa on voittanut Pekingin olympialaisista 3 kultamitalia ja on viidellä mitalillaan lajin mitalitaulukon toisena.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo kriittisten äänenpainojen kuuluvan (siirryt toiseen palveluun)entistä selvemmin niin maastohiihdon maajoukkueen sisältä kuin sivulinjoiltakin. Norjalaisarvioiden mukaan joukkueen hiihtäjät alisuorittavat Pekingissä pahimmalla mahdollisella hetkellä.

Jyrkimmissä arvioissa vaaditaan perinpohjaista arviointia Norjan maastohiihtojoukkueen johtajuusongelmista ja jopa ulkopuolista selvitystä joukkueenjohdon toiminnasta. Myös Norjan huippu-urheilun menestyshautomon Olympiatoppenin toivotaan tarkastelevan hiihtomaajoukkueen toimintaa kriittisesti.

Syyttävä sormi osoittaa etenkin hiihdon lajipäällikkö Espen Bjervigin suuntaan.

Norjan maastohiihdon lajipäällikkö Espen Bjervig on nähty välillä myös ladun varressa. Pullon ojennus Martin Johnsrud Sundbylle ei onnistunut aivan täydellisesti Beitostölenissä vuonna 2018. Kuva: Getty Images

Mediamylly alkoi viime viikolla Emil Iversenin NRK:lle antaman haastattelun (siirryt toiseen palveluun) myötä. Iversen kertoi tuntevansa olonsa selkäänpuukotetuksi sen jälkeen, kun hänet jätettiin rannalle Norjan joukkueesta 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.

Iversen kertoi haastattelussa olleensa ennen joukkueen julkistamista siinä käsityksessä, että hänelle oli luvattu paikka 15 kilometrin kilpailuun ja hänen luottamuksensa valmennusjohtoon horjuneen tapauksen seurauksena ”pitkäksi aikaa”.

Maajoukkueen johto ei ole suostunut kommentoimaan Iversenin syytöksiä norjalaismedialle. Bjervig totesi Norjan TV 2:lle (siirryt toiseen palveluun) kyseessä olevan vain median luoma myrsky vesilasissa.

Tapahtuneen seurauksena tai siitä huolimatta Iversen nimettiin Norjan joukkueeseen 4 x 10 kilometrin viestiin ilman, että tämä olisi hiihtänyt kisoissa ensimmäistäkään matkaa ennen viestiä. Norja otti viestistä hopeaa, mitä pidettiin maassa pettymyksenä (siirryt toiseen palveluun).

Norjan viestijoukkue ei juhlinut miesten hiihtoviestin hopeasijaa. Kontrasti kultamitalit voittaneeseen Venäjän olympiajoukkueeseen ja pronssia napanneeseen Ranskaan oli suuri. Kuva: Al Bello/Getty Images

Seuraavan kohun aiheuttivat Ragnhild Haga ja Helene Marie Fossesholm, jotka kritisoivat VG:lle (siirryt toiseen palveluun) Bjervigin ja naisten maajoukkuevalmentaja Ole Morten Iversenin kommentteja maan naishiihdon tasoon liittyen. Bjervig toivoi julkisesti naisten viestijoukkueeseen mukaan ampumahiihtäjä Tiril Eckhoffia maan naishiihtäjien kompasteltua avausmatkoilla, Morten Iversen puolestaan totesi toivovansa voivansa laittaa Therese Johaugin viestin jokaiselle neljälle osuudelle.

Olympiavoittoa puolustanut Norja jäi viestin viidennelle sijalle. Bjervig totesi VG:lle ennen viestiä, ettei maan hiihtoliitto ole löytänyt oikeaa reseptiä maan naishiihdon tason nostamiseksi Johaugin taustalla.

Pyeongchangin kaksinkertainen olympiavoittaja Haga kritisoi valmennusjohtoa etenkin siitä, ettei se ole ottanut naishiihtäjien kehitysehdotuksia tosissaan.

– Annoin jo vuosi tai kaksi sitten palautetta siitä, että meidän täytyisi pitää parempaa huolta Theresen takana olevista hiihtäjistä. En usko, että Bjervigin suunnitelma naishiihdon kehittämiseksi on ollut kovin hyvä. Hänen pitäisi tehdä selkeä suunnitelma, Haga totesi VG:lle viestin jälkeen.

Kaksi kultaa Pekingistä jo voittanut Therese Johaug ei onnistunut nostamaan Norjan naisten joukkuetta viestin vitossijaa ylemmäs. Kuva: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Pyeongchangista norjalaiset keräsivät huimat 14 mitalia (7 kultaista, 4 hopeista ja 3 pronssista), vaikka maan tähtihiihtäjä Johaug kärsi kisojen aikana kilpailukieltoa annettuaan syyskuussa 2016 positiivisen dopingnäytteen. Tarjolla olleista miesten kilpailujen kuudesta kultamitalista maa nappasi neljä ja naistenkin puolella kolme, joten muille osallistujamaille jäi vain murusia vuonomaan urheilijoihin verrattuna.

Nyt joukkueen rivit tuntuvat kuitenkin rakoilevan. NRK:n hiihtoasiantuntija, Dario Colognan entinen valmentaja Fredrik Aukland kertoi yleisradioyhtiölle pitävänsä urheilijoiden julkista kritiikkiä vakavana.

– Kun urheilijat päättävät mennä median eteen ja kritisoida joukkueen johtoa, on ongelma vakava. Etenkin kun näin käy keskellä olympialaisia. Urheilijoiden keskittyminen on urheilussa ja kaikki, mikä häiritsee keskittymistä pitäisi siirtää syrjään.

– Hiihtäjät ovat harjoitelleet vuosia suoriutuakseen juuri nyt. Tulkitsen viime päivien kannanotot vakavana ja oikeana ongelmana maajoukkueessa, Aukland kertoi NRK:lle.

Bjervig vastasi NRK:lle häneen kohdistuneeseen kritiikkiin kirjallisesti.

– Norjan maastohiihdon johtajana koen, että on normaalia, että toiminnastamme on erilaisia mielipiteitä. Joukkueena keskitymme etenkin toisillemme emmekä toisistamme puhumiseen. Siksi en halua kommentoida julkisuudessa näitä asioita, vaan ratkaista ne sisäisesti.

– Keskittymisemme on tulevina päivinä lopuilla olympialaisten kilpailumatkoilla menestymisessä, Bjervig kirjoitti.

Lue myös:

Source Link yle.fi