Banner Before Header

Nostaako ennätysheikko ohrasato oluen hintaa? Näin vastaa panimoyhtiö

Tänä syksynä korjattiin lähes 30 prosenttia pienempi viljasato kuin keskimäärin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Sitä saatiin vain noin 2,6 miljardin kilon verran. Suomessa on kerätty näin pieni viljasato viimeksi vuonna 1992, ilmenee Luonnonvarakeskuksen ( Luke) tiedoista.

Erityisen heikko tilanne on ohrassa, joka Suomessa eniten viljelty vilja.

Tänä vuonna korjatun noin yhden miljardin kilon ohrasadon osuus koko viljasadosta on Luken mukaan 40 prosenttia. Viimeksi yhtä huono ohrasato saatiin vuonna 1974, jolloin jäätiin alle miljardin kilon.

Ohra on tärkeä mallasteollisuuden raaka-aine, mutta sitä käytetään paljon myös rehuna.

Juomayhtiö Olvin yhteiskuntasuhde- ja hankintajohtaja Pia Hortling kertoo heikon sadon vaikuttavan loppuvuoden tuotantoon.

– Käytämme vain kotimaista mallasohraa oluen valmistuksessa. Kuitenkin viime kesän kasvuolosuhteet olivat säiden osalta hyvin poikkeukselliset ja laadukasta kotimaista mallasohraa ei näyttäisi olevan saatavilla mallastettavaksi tarvittavaa määrää. Tämän vuoksi joudumme loppuvuonna siirtymään myös ulkomaistakin mallasohraa sisältävään ohramaltaaseen, Hortling sanoo.

Kysymykseen oluen hinnan nousupaineista ei Olvilta tule suoraa vastausta. Mutta pahalta tilanne kuulostaa.

– Tällä hetkellä on nähtävissä kustannusnousua kaikissa materiaaleissa ja kustannustekijöissä, Hortling vastaa kysymykseen hinnankorotuspaineista.

Source Link is.fi