Banner Before Header

Nuoren suomalaisurheilijan olympiaunelma tuhoutui dramaattisesti – ”Hätäleikkaus yöllä”

Pekingin olympiakisojen pikaluistelukilpailuissa ensi kuussa kirjoitetaan toisen kerran synkkää suomalaista historiaa. Suomi on kahdesti jäänyt lajissa ilman olympiaedustusta: Lillehammerissa 1994 ja nyt Pekingissä 2022.

Olympiapaikkaa ensisijaisesti 1 500 metrin matkalle tavoitteli täysin realistiselta pohjalta vuoden 2016 juniorien MM-nelonen Samuli Suomalainen, 23.

Juuri ennen kuin urheilijan marraskuussa piti lähteä tärkeimpiin näyttökisoihin Pohjois-Amerikkaan valmentajansa Janne Hännisen kanssa, alkoivat rajut terveysongelmat.

– Meidän piti lähteä USA:han Salt Lake Cityn maailmancupiin 22. marraskuuta. Samuli joutui kuitenkin muutama päivä aiemmin erittäin kovien kipujen takia hakeutumaan hoitoon, ja hänet leikattiin 19. marraskuuta, Luisteluliiton urheilutoimenjohtajana työskentelevä Hänninen kertoo.

Uskossa elävä Mika Poutala haki apua ylhäältä ennen viimeistä 500 metrin olympiastarttiaan Pyeongchangin kisoissa 2018. Apu jäi mitalin suhteen 0,03 sekuntia vajaaksi.

Lue lisää: Pikaluistelija Samuli Suomalainen jäi vain 13 sadasosaa MM-mitalista

Suomalainen haluaa pitää terveysongelmansa tarkan luonteen yksityisenä tietona.

– Mutta kun kaverille tehdään hätäleikkaus yöllä, jokainen voi päätellä, ettei siinä ihan nallipyssyosastosta puhuta. Kyse ei ollut henkeä uhkaavasta tilanteesta, mutta pysyvä ja merkittävä terveyshaitta estettiin leikkauspöydällä.

Korkeassa ilmanalassa kilpailtaviin Salt Lake Cityn ja Calgaryn maailmancupeihin Mäkelänrinteen Urhea-kampuksen alppimajassakin valmistautunut Suomalainen päätti vastoin lääkärien suositusta lähteä kilpailemaan Atlantin toiselle puolelle. Hänelle määrättiin operaation jälkeen kolme viikkoa sairauslomaa.

– Matkaan päästiin lopulta 29. marraskuuta, jäälle 1. joulukuuta ja kisat alkoivat 4. joulukuuta. Tulokset olivat sitten tilanteen mukaisia sekä Salt Lake Cityssä että Calgaryssä, Hänninen kertoo.

Valmentaja myöntää harmitelleensa erityisesti tutkiessaan 1 500 metrille olympialipun lunastaneiden tulostasoa.

– Kisapaikkaan riitti aika 1.45,5. Samuli olisi terveenä luistellut sen Pohjois-Amerikassa aivan varmasti. Kisoissa on nyt useita kavereita, joiden kanssa hän syksyn leirikisoissa kisasi tasapäisesti ja voittikin näitä.

Lue lisää: Suomi ylsi upeasti EM-hopealle pikaluistelun joukkuesprintissä – yksi maa hylättiin edeltä

Suomalainen on toipunut nopeasti ja harjoittelee tällä hetkellä Saksan Inzellissä.

Tämän viikonvaihteen EM-kisat Heerenveenissä jäävät maan ykkösmenijältä väliin, sillä Suomalainen ei ollut Hollantiin valintakelpoinen. Ammattikorkeakoulussa kaupallista alaa opiskelevan helsinkiläisurheilijan loppukauden päätavoite on nyt opiskelijoiden MM-kisoissa.

Source Link is.fi