Nuotteja lennokkaasti laukova Reeta Hämäläinen nousi kansansuosikiksi Jyväskylän MM-rallissa – ”Tiedän itsekin, että kuulostan koomiselta aina välillä”

JYVÄSKYLÄ.

Tämän kesän Jyväskylän MM-rallin ilmiö löytyy hieman yllättävästäkin osoitteesta. Se on Emil Lindholmin kartanlukija Reeta Hämäläinen.

Ylen suositussa rallichatissa sekä sosiaalisessa mediassa on hehkutettu runsaasti Hämäläisen raikasta tyyliä lukea nuottia. Hämäläinen lukee nuottia kovasti painottaen tiettyjä sanoja.

Lindholmin ja Hämäläisen ajaessa rallichat on tulvinut ihailevia viestejä.

Hämäläinen ilahtuu, kun kuulee nousseensa kansansuosikiksi.

–Tosi siistiä. Onhan se tosi kiva kuulla. Teen vain niin sanotusti työtäni, Hämäläinen hymyilee huoltoparkissa.

–Toki tiedän itsekin, että nuotinlukuni kuulostaa hieman koomiselta aina välillä. Se saattaa vähän vaikuttaa tähän hommaan. Mutta ei mitään. Kivaa.

Onko koominen se sana, millä rytmiä ja painotuksia hän itsekin kuvailee?

– Kun olen joskus katsonut omaa incaria (videokuvaa auton sisältä), kyllä se on saattanut olla se sana, millä olen kuvaillut sitä itsekin, Hämäläinen nauraa ennen kuin vakavoituu.

– Oikeasti se on meille sopiva tapa Emilin kanssa, joten sitä me tehdään.

Katso näytteitä Reeta Hämäläisen nuotin lukemista Emil Lindholmille. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Hämäläisen mukaan nuotin lukeminen riippuu kuljettajan toiveista. Hän on lukenut eri tavalla nuottia eri ihmisille. Lindholmin kanssa he ovat todenneet, että nyt kuultu tapa on ollut hyvä.

– Painotan yleensä enemmän pahoja tai yllättäviä paikkoja, joissa on jotain vähän erikoista.

Yleisestikin ottaen Hämäläinen haluaa olla todella selkeä.

– Ralliautossa ei ole ihan helppoa kuulla toista. Auto jyskii ja rytkyy, lyö vähän joka paikkaan. Meteliä on aika lailla. Pitää artikuloida niin, että toinenkin ymmärtää, mitä siellä sanotaan. Ei se ole helppoa itsellekään. Välillä tulee sanottua, mitä sattuu, Hämäläinen toteaa.

Nuottien lukeminen on tarkkaa puuhaa. Jos epäonnistuu, seuraukset voivat olla suuret etenkin Keski-Suomen nopeilla sorateillä.

– On todella tärkeää, että kuljettaja ymmärtää nuotin. Isoja päätöksiä joutuu tekemään sekunnin kymmenysosissa. En ymmärrä edes, miten kuljettajat hoitaa asian. Se on kyllä siistiä. On ne kuskit hurjia, Hämäläinen hämmästelee.

Hämäläinen on kulkenut pitkän tien tähän pisteeseen. Lindholm ja Hämäläinen aloittivat yhteistyön viime vuoden toukokuussa. Kauden päätteeksi tuli Suomen mestaruus. Syksyllä Jyväskylän MM-rallissa kaksikko voitti WRC3-luokan ja oli kolmanneksi paras autokunta R5-autoilla kilpailleista.

Nyt kaksikko johtaa SM-sarjaa ennen kahta viimeistä kilpailua. MM-ralleissa he ovat kilpailleet WRC2-luokassa Skodan R5-autolla Toksportin tiimissä.

Virossa tuli luokan kakkossija ja Kroatiassa kolmostila. Suomessa he ovat kilpaillee tiukasti muiden suomalaisten kanssa. Teemu Suninen ja Mikko Markkula pitävät luokassa kärkipaikkaa. Lindholm ja Hämäläinen ovat toisella sijalla, kun lauantain ajopäivä on kesken.

Hämäläisen mukaan he ovat tulleet pätkät läpi tarkasti ja varmasti. Perinteikäs kesäralli on kartanlukijan mieleen, vaikka viime vuoden syysrallissakaan ei ollut mitään vikaa. Kun edellisen kerran Jyväskylässä ajettiin kesäaikaan MM-ralli kolme vuotta sitten, Hämäläinen oli sivussa. Hänellä diagnosoitiin vuonna 2019 syöpä, eikä kartanlukija ehtinyt kilpailla kuin yhdessä rallissa vuoden aikana.

– Onhan tämä ihan mahtavaa olla kotiyleisön edessä. Yleisö tekee tästä kisasta erityisen. Muutenkin Jyväskylän seudun tiet ovat muutenkin huimia ja villejä. Tämä on sellainen vuoristorata. Ei tarvitse paljon Linnanmäelle mennä, Hämäläinen heittää.

Yle näyttää kaikki Jyväskylän MM-erikoiskokeet suorana Yle Areenassa ja Yle-soveluksessa. Kaiken Jyväskylän MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue lisää:

Katso suorana: Rovanperä hurjana, Lapille ikävä takaisku, Breenin taival päättyi – Yle seuraa hetki hetkeltä Jyväskylän MM-rallia

Naisten määrä rallin huipulla kummeksuttaa lajilegendaa – syövän selättänyt Reeta Hämäläinen, 33, on yksi harvoista

Kuusinumeroinen summa hetkessä vessanpönttöön – Marcus Grönholm täräyttää tiukan vaatimuksen suojattinsa pomolle: ”Juoksi minua puolittain karkuun”

Järkyttävää kuvamateriaalia huonosti käyttäytyvistä katsojista Jyväskylän MM-rallissa – Ylen asiantuntijat latasivat tiukat terveiset: ”Tuo on älytöntä”

Jyväskylän MM-rallissa harvinainen tilanne! Yleisön huono käytös perui erikoiskokeen Kalle Rovanperän lähdettyä liikkeelle – näin kilpailunjohtaja selittää tilannetta

Rovanperän haastajaksi povattu superlupaus täräytti Suomessa ulos yhtä käsittämättömästi kuin isänsä – Ott Tänakin kärkivauhdille tyly lyttäys

Source Link yle.fi