Banner Before Header

NYT: Dopingista kärynneen 15-vuotiaan venäläisluistelijan näytteestä löytyi kolmea eri sydänlääkettä

Vain 15-vuotiaan venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan dopingkäry on puhuttanut kiivaasti Pekingin olympialaisissa.

Valijevan joulukuussa antama dopingnäyte sisälsi kiellettyä trimetatsidiini-lääkevalmistetta, jota käytetään sydämen toiminnan parantamiseen muun muassa sepelvaltimotaudin yhteydessä.

New York Times uutisoi tiistai-iltana, että trimetatsidiini ei ollut ainoa Valijevan näytteestä löytynyt aine, jota käytetään joskus sydänlääkkeenä.

Kaksi muuta Tukholman laboratorion löytämää ainetta olivat Hypoxen ja L-karnitiini.

Nämä eivät kuitenkaan ole kiellettyjen aineiden listalla – ellei L-karnitiinia anneta suuria määriä infuusiona.

NYT:n mukaan Valijeva oli myös listannut nämä kaksi dopingtestilomakkeeseen.

NYT:n haastatteleman Yhdysvaltain antidopingtoimiston johtajan Travis Tygartin mukaan kyseinen kolmen aineen cocktail ”näyttäisi olevan tarkoitettu lisäämään kestävyyttä, vähentämään väsymystä ja tehostamaan hapen käyttöä”.

Useamman eri lääkeaineen löytyminen 15-vuotiaan urheilijan dopingnäytteestä on NYT:n konsultoiman asiantuntijan mukaan hyvin epätavallista.

Valijeva on selittänyt kielletyn aineen joutumista elimistöönsä sillä, että hän on vahingossa ottanut isoisänsä sydänlääkettä.

Valijevan ja hänen äitinsä mukaan on voinut käydä niin, että Kamila Valijeva on juonut epähuomiossa samasta lasista kuin isoisänsä, minkä vuoksi kielletty aine olisi joutunut hänen elimistöönsä.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti antaa Valijevan jatkaa kilpailemista Pekingin olympialaissa. Se perusteli päätöstään muun muassa taitoluistelijan iällä. Yksi CAS:n peruste oli, että kilpailukiellon antaminen nyt aiheuttaisi urheilijalle ”peruuttamatonta vahinkoa”.

Valijeva johtaa naisten yksilöluistelua tiistain lyhytohjelman jälkeen ja voi torstain vapaaohjelmassa voittaa kisojen toisen olympiakultansa joukkuekilpailun jatkoksi.

Rasvan energiaksi muuttava aminohappo L-karnitiini ei ole uusi tuttavuus dopingasioissa. Se on ollut aiemmin esillä esimerkiksi vuonna 2019 toimintakieltoon tuomitun yhdysvaltalaisen juoksuvalmentajan Alberto Salazarin tapauksessa.

Source Link is.fi