Nyt malttia liikenteeseen, sade­alue vyöryy Suomen yli – ja liukkautta riittää

Tiistaina saa olla tarkkana liikenteessä, on sitten liikkeellä jalan tai kumipyörien päällä.

Lännestä ja lounaasta alkava sadealue vyöryy hiljalleen Etelä- ja Keski-Suomen yli kohti koillista. Sade tulee liikkumisen kannalta mahdollisen ikävänä: lumena, jäätävänä tihkuna ja silkkana vetenä.

Lue lisää: Suomea lähestyy uusi lumi­sadealue – Juha Föhr: ”Ei mikään pikkurääpäle”

Yhtä kaikki, liukkaus ja hankala ajokeli ovat taattuja. Ilmatieteen laitos on antanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntia sekä Etelä- ja Keski-Lappia lukuun ottamatta varoituksen huonosta ajokelistä koko muun Suomen alueelle.

Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on erikseen varoitettu myös erittäin liukkaista jalkakäytävistä, sillä niille sataa vettä. Liukastumisriski on huomattava.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo sanoo, että myös pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla jalkakäytävät todennäköisesti muuttuvat erittäin liukkaiksi.

– Lumisade muuttuu vesisateeksi noin puolenpäivän aikaan, Sinisalo sanoo.

Lumen tai jään päälle satava vesi saa aikaan perinteisen – ja vaarallisen – pääkallokelin.

Muualla Etelä- ja Keski-Suomessa sataa lunta, mutta seassa voi olla myös jäätävää tihkua. Sinisalo sanoo, että lumikertymä voi olla reilut viisi senttiä.

Lämpötila on pääosin muutaman asteen pakkasella. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla päivän ylin lämpötila voi kohota +3 asteeseen.

Sinisalo sanoo, että hankala liikennesää jatkuu keskiviikkona.

– Matalapaineen osakeskuksia kulkee Suomen yli, eli lunta satelee isossa osassa maata. Näyttää siltä, että pääkaupunkiseudullekin lunta on tulossa, Sinisalo sanoo.

Lämpötila myös pakastuu koko maassa, joten tiistain vesisateiden jäätyminen ei ainakaan lievennä liukkautta Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Source Link is.fi