Banner Before Header

NYT: Mike Pencen avustaja kertoi salaiselle palvelulle olevansa huolissaan vara­presidentin turvallisuudesta ennen Capitolin valtausta

Yhdysvaltain silloisen varapresidentin Mike Pencen kansliapäällikkö oli huolissaan Pencen turvallisuudesta ennen viime vuoden loppiaisena tapahtunutta kongressitalon mellakkaa, kertoo New York Times.

Lehden mukaan Pencen kansliapäällikkö Marc Short oli pyytänyt mellakkaa edeltävänä päivänä 5. tammikuuta Pencen turvallisuudesta vastaavan salaisen palvelun agentin Tim Giebelsin toimistoonsa Valkoisessa talossa. Hän oli kertonut Giebelsille, että presidentti Donald Trump aikoo kääntyä julkisesti varapresidenttiään vastaan ja se voi aiheuttaa Pencelle turvallisuusriskin.

Tiedossa ei ole, tekikö agentti saamallaan tiedolla mitään.

Loppiaisena 6. tammikuuta yli 2  000 Trumpin kannattajaa murtautui kongressitalolle, jossa valitsijaäänten laskenta oli käynnissä. Osa mellakoitsijoista huusi ”hirttäkää Mike Pence.” Pence ja kongressiedustajat saatiin kiidätettyä turvaan mellakoitsijoiden alta, mutta useat ihmiset saivat mellakassa surmansa.

Trump painosti Penceä ennen loppiaista

Trumpin ja Pencen välisen kitkan taustalla olivat Trumpin yritykset saada kumottua tappionsa marraskuun presidentinvaaleissa. Perättömiä vaalivilppiväitteitä esittänyt Trump näki 6. tammikuuta kongressissa tapahtuvan valitsijaäänten laskemisen viimeisenä mahdollisuutenaan pysyä vallankahvassa.

Pencelle kuului varapresidenttinä perustuslain mukainen seremoniallinen rooli johtaa ääntenlaskentaa senaatissa, ja Trumpin ja joidenkin tämän avustajien mielestä Pencellä oli valta puuttua vaalien tulokseen ja estää äänten vahvistaminen. Pence oli kuitenkin sitä mieltä, ettei hänellä tällaista valtaa ollut.

Trump painosti varapresidenttiään loppiaista edeltävinä päivinä, jotta tämä yrittäisi pysäyttää vaalituloksen vahvistamisen. Aiemmin kuuliainen Pence ei kuitenkaan suostunut ylittämään valtaoikeuksiaan.

Loppiaisen alla Trumpin ja Pencen välirikko alkoi jo olla ilmeinen, mikä sai Shortin huolestumaan varapresidentin turvallisuudesta.

Loppiaisena Trump piti Washingtonin keskustassa yleisötapahtuman, jossa hän kehotti kannattajiaan taistelemaan ”ottaakseen maan takaisin.” Samaan aikaan Pence julkaisi lausunnon, jossa hän vahvisti, ettei hänellä mielestään ollut valtuuksia puuttua ääntenlaskentaan. Hetkeä myöhemmin Trumpin kannattajat rynnäköivät kongressitalolle.

Pencen kerrotaan harkitsevan presidentiksi pyrkimistä vuoden 2024 vaaleissa.

Source Link is.fi