Banner Before Header

Nyt puhuu huippukokoukseen yllättäen marssinut Jelena Välbe: ”Ei minua kiinnosta”

Jelena Välben johtama Venäjän hiihtoliiton delegaatio ilmestyi keskiviikkona yllättäen Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin kokoukseen Sveitsin Zürichissä.

Norjan hiihtoliitto ilmoitti välittömästi boikotoivansa kokousta, kun se sai tietää venäläisten osallistumisesta.

Välbeä norjalaisten ratkaisu ei hetkauttanut.

– Ei minua kiinnosta, hän pukahti Norjan TV2:lle ja muistutti perään, ettei saapunut Sveitsiin Norjan hiihtoliiton kutsusta.

Venäläishiihtäjät on suljettu Fisin kilpailuista. Vastaavaa kielto ei koske toimihenkilöitä, joten Venäjän delegaatio saa siksi osallistua Fisin kokouksiin.

Välbe kertoi tavanneensa Zürichissä joitain norjalaisia ja jopa kätelleensä heistä osan kanssa, vaikka maiden liittojen välillä on litrakaupalla pahaa verta.

– Viime vuosina olen kuullut monia iljettäviä asioita Norjan hiihtoliitosta, joten en ole yllättynyt, jos he keksivät vielä jotain uutta, Välbe totesi.

Välbe ei suostunut kertomaan TV2:lle kantaansa venäläishiihtäjien sulkemisesta Fisin kilpailuista. Hän perusteli ratkaisuaan ilmoittamalla, että poliitikot vastaavat politiikasta ja urheilijat urheilemisesta.

Välbe ei liioin halunnut kommentoida Venäjän käymää sotaa Ukrainassa.

– Mutta yhden asian voin sanoa. Äitini on venäläinen ja isäni ukrainalainen. En usko, että tämä tilanne on helppo kenellekään, entinen hiihtosuuruus muotoili.

Välbe on vuosien varrella tullut tunnetuksi Putinin tukijana. Esimerkiksi Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2017 Välbe antoi haastattelun VG-lehdelle Putin-paita yllään.

Nyt Välben lausunnosta on kuitenkin luettavissa, ettei hän välttämättä ainakaan ehdottomasti tue Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Urallaan 14 maailmanmestaruutta voittanut Välbe valittiin Fisin hallitukseen kesällä 2021. Hän menetti paikkansa viime kesänä saatuaan ehdokkaista vähiten ääniä.

Zürichissä kokoontuvat Fisin eri lajiryhmien valiokunnat. Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi ja toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen matkustivat kokouspaikalle torstaina.

Hiihtoliitto ei aio boikotoida kokousta kuten Norja teki.

– Me katsomme tätä pragmaattisesti. Täällä käsitellään niin isoja asioita, kuten maailmancupin osakilpailuja, että meidän pitää olla päättämässä niistä. Jos lähdemme pois, annamme sananvaltaa venäläisille ja valkovenäläisille, puheenjohtaja Haapasalmi kommentoi Ilta-Sanomille torstaina.

Siitä, hiihtävätkö venäläisten ja valkovenäläiset ensi kaudella Fisin kilpailuissa, päätetään Fisin kongressissa 22. lokakuuta.

Source Link is.fi