Banner Before Header

NYT: Tällaisia pakotteita on suunniteltu Venäjän varalle, mikäli se hyökkää Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto liittolaisineen suunnittelee ankaria taloudellisia, teknisiä ja sotilaallisia pakotteita Venäjälle, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Pakotteet tulisivat voimaan muutaman tunnin sisällä hyökkäyksestä, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Timesin haastattelemien viranomaislähteiden mukaan suunnitelmiin kuuluvat muun muassa Venäjän suurimpien rahoituslaitosten sulkeminen maailmanlaajuisista liiketoimista, kauppasaarron asettaminen amerikkalaisvalmisteiselle tai amerikkalaiselle teknologialle, jota tarvitaan puolustus- ja kuluttajateollisuudessa sekä ukrainalaisten aseistaminen mahdolliseen sissisotaan Venäjää vastaan.

Pakotesuunnitelmien paljastaminen jo ennen neuvotteluja maiden diplomaattien välillä Sveitsissä johtuu Bidenin neuvonantajien mukaan siitä, että näin pyritään viestittämään Venäjän presidentille Vladimir Putinille tarkalleen, mitä seurauksia Ukrainaan hyökkääminen toisi tullessaan.

Yhdysvaltain puolelta Sveitsin Genevessä käytäviä neuvotteluja johtaa apulaisulkoministeri Wendy Sherman, joka toimi pääneuvottelijana Iranin ydinsopimuksessa vuonna 2015. Pöydän toiselle puolelle istuu Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov.. Tapaamisen oli määrä alkaa maanantaina, mutta Valkoisen talon edustajan mukaan maiden apulaisulkoministerit keskustelevat jo sunnuntaina illallisella.

Venäjän odotetaan painottavan puheissaan jo aiemmin julkistettuja turvatakuita. Joulukuun puolivälissä julkaisemansa sopimusluonnoksen mukaan Venäjä haluaa estää uusien maiden liittymisen Natoon ja rajoittaa Naton toimintaa Venäjän lähialueilla.

Ukrainan ja sitä ympäröivien Nato-maiden kartta. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Ohjusjärjestelmät todennäköisesti keskusteluissa

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat syyttäneet Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei se suunnittele hyökkäävänsä. Valkoisen talon mukaan Venäjä on ilmaissut huolensa siitä, että Ukrainaan sijoitetaan ohjusjärjestelmiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoisen talon edustaja kertoi toimittajille lauantaina, että Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Valkoisen talon edustaja kertoo Venäjän myös olevan kiinnostunut keskustelemaan Euroopan ohjusjärjestelmien tulevaisuudesta keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen puitteissa. Myös Yhdysvallat on tähän edustajan mukaan valmis. Lisäksi Yhdysvallat olisi varautunut käymään keskustelua sekä Venäjän että Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotaharjoitusten koon ja laajuuden rajoittamisesta. Lähde painotti, että vasta keskustelujen alkaessa selviää, onko Venäjä neuvottelemassa vakavissaan.

– Menemme näihin tapaamisiin realistisin, emme optimistisin ajatuksin, lähde huomautti. Neuvotteluita hän kuvailee tunnusteleviksi, eivätkä ne hänen mukaansa johda tiukkoihin lupauksiin.

Keskiviikkona myös muiden Nato-maiden edustajia tapaa Venäjän neuvottelijoita Brysselissä ja Etyj-maiden pysyvät valtuuskunnat tapaavat Wienissä torstaina.

Lue myös:

Source Link yle.fi