Banner Before Header

Ohjastajalle tuli vihiä yllätysvoitosta puhelinsoitolla edellisenä päivänä

Jokimaan lauantain Kavioliiga-ravien kovin lähtö oli rajattu lämminverisille tammoille. Kilpailun odotettiin olevan konkaritamma Ice Winen heiniä, mutta parrasvaloihin kirmasikin nuorempi yllättäjä La Cerise.

Ice Wine otti harvinaisen lähtölaukan, joka aukaisi tien haastajille. Suosikki paikkasi kyllä erheensä upeasti, mutta vauhdikas nousu ei kantanut sentään enää kakkossijaa ylemmäksi.

Olli Koivunen usutti Aleksi Kytölän valmentaman La Cerisen parijonosta kiriin viimeisellä takasuoralla, ja tamma eteni suorastaan heittämällä muiden ohitse karkumatkalle.

Vaikka tamman askel hiukan painoi jo loppumetreillä, sen voitto ei ollut uhattuna.

– En olisi halunnut ajaa ihan näin pitkää kiriä La Cerisella, mutta hevonen tuntui niin hyvältä, etten halunnut jäädä parijonoonkaan, kun muut lähtivät. Ajattelin ajaa aluksi vain johtavan rinnalle, mutta tammalla oli heti niin hyvä vauhti, että se painuikin saman tien kärkeen asti. Se oli huippuhyvä tänään, Koivunen kehui TotoTv:ssä.

Valmentaja osasi odottaa menestystä.

– Soitin Ollille perjantaina ja sanoin, että jos saat La Cerisellä normaalin juoksun parijonossa, pärjäät Lahdessa. Hevonen on näyttänyt olevansa niin hyvä, ettei se häpeä avoimen luokan tammojen joukossakaan, Kytölä sanoi.

– La Cerise tuli alkusyksyllä kipeäksi Tammavaltikassa ja jäi sen jälkeen huilille. Ilmoitin sen viime kuussa hiittimielessä Ouluun, ja se tekikin heti niin hyvän juoksun, että osasin odottaa siltä startti alla hyvää suoritusta tänään, valmentaja kertoi.

Tappioitta koko syksyn kilpailleen Pauhiksen pitkä voittoputki katkesi uudenvuodenpäivänä Vermossa, mutta ori palasi jo viikkoa myöhemmin päiväjärjestykseen.

Jättisuosikki sai vetää kevyemmässä sakissa täysin mieleistään vauhtia ja pötki maalisuoralla varmasti muiden alta karkuun. Välillä pitkällä loukkaantumistauolla ollut Kartier kiri nousukuntoa uhkuen kakkoseksi ohi Pauhiksen kupeella juosseen Karlon.

Ohjastaja Antti Teivainen ei ollut huolestunut Pauhiksen viikontakaisesta väsähtämisestä.

– Ori sai viimeksi kovassa lähdössä raskaan juoksun, ja sen motivaatio pikkuisen loppui. Se tuntui tänään ihan normaalilta ja pyöritteli korviaan matkalla, mutta vastasi lopussa hyvin siihen, kun vedin siltä laput. Voitto oli oikein helppo, Teivainen kuvaili.

Radan varresta Pauhiksen juoksua seurannut valmentaja Olavi Nisonen oli helpottunut seremoniapaikalla.

– Viime juoksu jäi jyskäämään takaraivoon aika lailla. En osannut rentoutua kuin vasta maaliviivalla, vaikka Pauhis oli viikolla normaali treenissä. Nyt ori saa pitää pienen breikin, koska syksy oli sille aika kova, Nisonen suunnitteli.

Se mikä ei Ice Winelta aivan onnistunut, luonnistui Piia Sjäblomin tallin Jacques Hynemanilta ja Seppo Suurosen valmentamalta Hurman Vieskeriltä. Molemmat kiersivät kaikki vastustajansa lähtösuoran laukkojensa jälkeen.

Hurman Viesker pääsi etenemään porukan perältä kätevästi sisäratoja pitkin ja jyräsi huimilla voimillaan vielä selvään voittoon.

– Alussa ei ollut juuri toivoa päästä Hurman Vieskerillä ravilla matkaan. Se volttasi kyllä hyvin, mutta koska sen ravitekniikka ei ole vielä paras mahdollinen, sille voi tulla kiihdytyksessä laukkoja, ohjastaja Henri Bollström kertoi.

– Jäimme alussa niin paljon, että päätin luottaa tuureihin ja lähdin yrittämään sisäkautta. Juoksumme onnistuikin sitten erittäin hyvin. Hurman Viesker on ihan väsymätön hevonen, ohjastaja ylisti.

Ohjastaja Tapio Perttunen sanoi, että Jacques Hynemanille laukka oli hyvä asia.

– Otin hevosta alussa vähän kiinni, kun pyrin parijonoon, minkä seurauksena se yhtä äkkiä kompastui laukalle. Se oli kuitenkin hyvä laukka, sillä lähdössä oli 09-vauhtinen avaus, jossa ruunan ei nyt tarvinnut olla mukana, Perttunen perusteli.

– Meillä oli kaiken lisäksi viimeisellä kierroksella koko ajan selkä edessä, joten juoksumme meni lopulta kuin elokuvissa.

Vauhtiin päästyään Perttunen voitti heti perään oman tallinsa Pegasos Evolla, jolle täysosuma oli jo neljäs putkeen.

Hurjasti varmistunut ori pääsi ulkoradan lähtöpaikasta huolimatta heti alussa dominoimaan juoksua kärkipaikalle ja irtosi lopussa kevyesti muilta karkuun. Francis Journey kiri takajoukosta väkevästi kakkoseksi.

– Tuntuu tosi hienolta pärjätä näissä Toto75-raveissa, jotka ovat viikon kohokohta. Tällainen menestys antaa aina lisävirettä, Perttunen kuvaili.

Hän odottaa 6-vuotiaan Pegasos Evon jatkoa innolla.

– Se on tosi mielenkiintoinen hevonen, jolla ovat palaset vasta alkaneet loksahtaa kohdalleen. Oriilla oli nuorempana hyvin paljon kasvuvaivoja. Sillä on vieläkin paljon kehittymisen varaa, kun sen kengitystä pääsee esimerkiksi keventämään jatkossa.

Toto75-voittoihin ravasivat myös totopommin tarjonnut Olle Roc ja pelaajien luottamuksen täyttänyt Celsius Evo.

Seppo Juurisen treenaama Olle Roc pääsi iskemään maalisuoran alussa kreivin aikaan kiriin taipuneen kärkihevosen Rarity Redin imusta ja spurttasi täpärään voittoon ennen takaa ulkoratoja pitkin hyvin noussutta Yolo Savoyta.

Henna Halme pääsi suosikki Celsius Evolla kärkeen jo ensimmäisessä kaarteessa, ja juoksu oli sitä myöten taputeltu. Vikens Energy kiersi pitkällä kirillään lähimmäksi ylivoimavoittajaa.

Oikea Toto75-rivi, Lahti 8.1.

Toto75-1: 6 La Cerise

Toto75-2: 2 Pauhis

Toto75-3: 6 Jacques Hyneman

Toto75-4: 8 Pegasos Evo

Toto75-5: 2 Hurman Viesker

Toto75-6: 5 Olle Roc

Toto75-7: 6 Celsius Evo

Seitsemän oikein -voitto-osuus 783,34 euroa. Kuusi oikein 5,56 euroa.

Source Link is.fi