Banner Before Header

Oikeus päättää prinssi Andrew’n hyväksikäyttökanteen kohtalosta – tästä prinssin maineen mustanneessa skandaalissa on kyse

Britannian prinssi Andrew’lle tiistai on tiukka päivä, kun hän yrittää päästä ainakin juridisesti selville vesille liikemies Jeffrey Epsteiniin liittyvässä hyväksikäyttöskandaalissa.

Prinssin puolustus vaatii suullisessa kuulemisessa newyorkilaistuomaria hylkäämään siviilikanteen, jonka Virginia Roberts Giuffre on nostanut prinssiä vastaan. Kanteen mukaan prinssi käytti teini-ikäistä Giuffrea hyväksi useaan otteeseen parikymmentä vuotta sitten.

Prinssin tutustuttivat Giuffreen Epstein ja seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell, jotka Giuffren mukaan pakottivat hänet seksiin.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta syytetty Epstein kuoli vankilassa vuonna 2019, ilmesesti oman käden kautta. Maxwell tuomittiin joulukuun lopulla muun muassa ihmiskaupasta.

Prinssi kiistää Giuffren syytökset, minkä lisäksi hän väittää tämän ja Epsteinin vuonna 2009 solmiman sovitteluratkaisun estävän syytetoimet.

Tästä jupakassa on kyse.

1) Kuka on Virginia Roberts Giuffre?

Giuffre, on kertonut tavanneensa Ghislaine Maxwellin ensi kertaa 17-vuotiaana vuonna 2000 työskennellessään Donald Trumpin Mar-a-Lago-klubilla kylpyläapulaisena.

Giuffren mukaan Maxwell pyysi häntä Epsteinin hierojaksi, mutta he tekivätkin hänestä seksiorjansa. Hän kertoo joutuneensa kaupatuksi muun muassa itseään yli 20 vuotta vanhemmalle prinssi Andrew’lle.

Virginia Roberts Giuffre.
Virginia Roberts Giuffre oikealla.Alba Vigaray / AOP

Giuffre on nykyisin 38-vuotias. Hän asuu Australiassa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

2) Mistä prinssiä syytetään?

Giuffren mukaan hänet paritettiin 41-vuotiaalle prinssi Andrew’lle vuonna 2001 kolmeen otteeseen: Lontoossa, New Yorkissa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla, kertoo muun muassa The Sun -lehti.

Viimeisellä kerralla kyse oli Giuffren mukaan orgioista, joihin osallistui kahdeksan muuta tyttöä sekä prinssi ja Epstein.

Giuffren mukaan prinssi oli hänen kanssaan sukupuoliyhteydessä ilman suostumusta, vaikka tiesi, että hän oli 17 ja häntä kaupattiin, kertoo Independent-lehti.

Giuffre sanoo kärsineensä vaikeasta ahdistuksesta vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Hän vaatii vahingonkorvausta. Summaa ei ole paljastettu, mutta sen on arveltu voivan olla miljoonia dollareita.

3) Miten prinssi puolustautuu?

Prinssi Andrew on kiistänyt jyrkästi Giuffren väitteet.

Huolimatta muun muassa julkisuudessa olleesta prinssiä ja Giuffrea esittävästä valokuvasta prinssi sanoo, ettei ole koskaan tavannut tätä tai viettänyt aikaa tämän kanssa. Hän sanoo olleensa pizzalla Wokingissa silloin, kun Lontoon-tapaamisen on väitetty tapahtuneen.

Prinssi Andrew ja Virginia Roberts, taustalla Ghislaine Maxwell.
Prinssi Andrew, Virginia Roberts (nykyinen Giuffre) ja Ghislaine Maxwell Maxwellin asunnossa Lontoossa 13.3.2001.Shutterstock/All Over Press

Prinssi on myös sanonut todisteeksi syyttömyydestään Giuffren väitteen, jonka mukaan prinssi hikoili ylenpalttisesti heidän Lontoon-tapaamisessaan. Prinssin mukaan hän ei tuolloin kyennyt lainkaan erittämään hikeä.

Puolustus aikoo vedota myös siihen, että Giuffre ylitti 17-vuotiaana seksuaaliselle kanssakäymiselle New Yorkissa asetetun suojaiän ja saattoi siten antaa suostumuksen seksiin, kertoo muun muassa kanadalainen uutislehti Maclean’s.

Puolustus myös katsoo, ettei kannetta tule käsitellä New Yorkissa, koska yhdysvaltalainen Giuffre on asunut Australiassa lähes kokonaan viimeiset 19 vuotta.

Puolustus vaatii kanteen hylkäämistä lisäksi, koska Giuffre solmi vuonna 2009 Epsteinin kanssa sovitteluratkaisun, jossa lupasi olla nostamatta syytteitä ketään muuta vastaan, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

4) Mitä Giuffre ja Epstein sopivat?

Hyväksikäyttöä koskeneessa sovittelusopimuksessa Giuffre lupaa olla nostamatta syytettä ketään Epsteiniin kytköksissä olevaa ihmistä vastaan, joka voisi liittyä asiaan. Epstein puolestaan maksoi Giuffrelle puoli miljoonaa dollaria korvauksia.

Sopimuksessa ei mainita prinssi Andrew’ta nimeltä, mutta hänen asianajajiensa mukaan sopimus estää Giuffrea nostamasta kannetta prinssiä vastaan, muun muassa BBC kertoo.

Giuffren asianajajien mukaan sopimus ei liity prinssin tapaukseen, sillä se koskee Giuffren houkuttelua seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi Epsteinin kotona Floridassa.

Sanamuoto nostattanee oikeudessa kiistaa, sillä puolustuksen mukaan sopimus kattaa kaikki Giuffren Epsteiniin liittämät syytökset.

5) Miten prinssin mahtaa käydä?

Otti oikeus kanteen käsittelyyn tai ei, ystävyys Epsteinin ja Maxwellin kanssa on jo käynyt prinssi Andrew’lle kalliiksi.

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell Britannian kuningattaren hirsimökin kuistilla.
Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell Britannian kuningattaren hirsimökin kuistilla.AOP

Prinssi on vetäytynyt julkisista tehtävistä eikä häntä esimerkiksi nähty joulukirkossa muun kuningasperheen kanssa. Isänsä prinssi Philipin hautajaisissa Andrew toki nähtiin sisarustensa rinnalla.

Useimpien brittien mukaan näin tulee jatkuakin, jos on uskominen tutkimuslaitos Yougovin tekemää kyselyä.

Siihen vastanneista 69 prosenttia sanoi, ettei prinssin olisi enää koskaan sopivaa palata julkisiin tehtäviin kuninkaallisen perheen jäsenenä. 9 prosentin mielestä paluu olisi soveliasta myöhemmin ja 3 prosentin mielestä jo nyt.

Hieman lohtua prinssi Andrew’lle voi tuoda se, että hänen entinen vaimonsa Sarah Ferguson on vakuuttanut tukevansa entistä miestään.

Lue myös:

Ghislaine Maxwellin seksirikostuomio pahentaa prinssi Andrew’n asemaa

Source Link yle.fi