Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cea9c656575e6a04b104fd951520f59, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Olemme Valko-Venäjän hallituksen ase” – Ylen kirjeenvaihtajan tapaama siirtolainen sanoo, että Valko-Venäjä ei päästä Puolan rajalla olevia poistumaan – Uutisalue

”Olemme Valko-Venäjän hallituksen ase” – Ylen kirjeenvaihtajan tapaama siirtolainen sanoo, että Valko-Venäjä ei päästä Puolan rajalla olevia poistumaan

Tavarakuljetusten käyttöön rakennetussa logistiikkahallissa Bruzgissa on nyt sadoittain patjoja lattialla. Niillä lepää väsyneitä lapsiperheitä ja nuoria miehiä, jotka ovat jo kymmenen päivää pyrkineet rajan yli Puolaan ja Euroopan unioniin.

Hallin toinen puoli on yhä tavaraliikenteen käytössä.

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen mukaan suojaan on hakeutunut useita satoja siirtolaisia.

– Valko-Venäjän turvallisuusjoukot kiertävät hallissa, maastopuvuissa ja kommandopipot päässään, kertoi Mikkonen tänään iltapäivällä.

Hallin ulkopuolella ihmisille jaetaan ruokaa, mutta ruoka-avun järjestäjistä ei ole tarkkaa tietoa. Lääkäriapua Mikkonen ei nähnyt.

Mikkonen haastatteli hallissa useita siirtolaisia. Heidän yhteinen tuntemuksensa on epävarmuus – kukaan ei tiedä, mitä huomenna tapahtuu.

– En usko, että Valko-Venäjä antaa meidän poistua täältä, koska olemme Valko-Venäjän hallituksen ase, sanoo noin 25-vuotias Irakin kurdi, joka ei halua antaa nimeään julkisuuteen.

Mikkosen haastattelussa mies on vakuuttunut siitä, että Valko-Venäjä organisoi tapahtumia. Esimerkiksi metsässä, Puolan rajan pinnassa ainakin osa valkovenäläisistä poliiseista neuvoo siirtolaisille suunnan, josta voi yrittää Puolan puolelle.

Useat siirtolaiset ovat myös kertoneet Ylelle poliisien auttaneen raja-aidan leikkaamisessa tai yllyttäneet heitä siihen.

Irakilaismiehen mukaan valkovenäläiset sotilaat yrittävät antaa siirtolaisille aseita, jotta he käyttäisivät niitä Puolaa vastaan.

– Emme halua niitä. Etsimme parempaa elämää, emmekä halua olla ongelmaksi, hän vakuuttaa Ylelle.

– Osa poliiseista on hyviä ihmisiä, osa ryöstää meiltä kaiken, rahat ja puhelinten sim-kortit, irakilaismies kertoo.

Toimittajat ovat siirtolaisten turvaverkko

Nuori irakilaissiirtolainen sanoo Erkka Mikkosen haastattelun lopuksi, että hän tuntee olonsa turvalliseksi niin kauan kuin ulkomaiset toimittajat ovat paikalla.

– Kun täällä on toimittajia ja kameroita, niin silloin on ihan hyvä olla. Mutta kun poistutte, olemme hukassa. Meidät voidaan vaikka tappaa tänne.

Ylen kirjeenvaihtaja Mikkosen mukaan halliin ovat päässeet suojaan suunnilleen kaikki halukkaat.

Karuista oloista huolimatta osa on päättänyt jäädä ulkopuolelle, koska he eivät luota Valko-Venäjän viranomaisiin ja näiden tarjoamaan apuun. Osa siirtolaisista haluaa eri syistä pysyä niin lähellä rajaa kuin mahdollista. Lisäksi osa siirtolaisista on jo paennut metsiin.

Lue lisää:

Source Link yle.fi