Banner Before Header

”Olen pedofiili” – papin oma tunnustus ei riittänyt näytöksi hyväksi­käytöistä

Oma tunnustus ei riittänyt näytöksi tapauksessa, jossa pappi ilmiantoi itsensä vuosien takaisista seksuaalirikoksista.

Syytteet hylänneen hovioikeuden mielestä tunnustamisen luotettavuutta oli aihetta epäillä, sillä sen taustalla oli hyvin voimakas psyykkinen kuormitus. Muuta selvitystä tunnustamisen tueksi ei ollut.

Hylätyt syytteet koskivat kahta lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja seksuaalista hyväksikäyttöä, joiden tekoajat osuivat vuosille 2010 ja 2011. Syytettynä oli 30-vuotias mies, joka kertoi unohtaneensa vuosiksi tapahtumat, jotka sitten olivat muistuneet mieleen hänen toimiessaan pappina.

Mies sanoi ilmiantaneensa itsensä helpottaakseen omaa tuskaansa. Hän tunnusti, että oli kahdella eri kerralla kosketellut nukkuvaa uhria alapään alueelta. Koskettelu oli kestänyt sekunnin tai kaksi ja vaatteet olivat päällä, mutta hän oli itse pitänyt menettelyään seksuaalisena.

Mies kertoi oikeudessa unohtaneensa teot, kunnes hän pappina toimiessaan oli ajatellut niitä uskon näkökulmasta. Hän oli kokenut velvollisuudekseen tuoda menettelynsä julki. Vuonna 2019 hän lähetti uhrille anteeksipyyntöviestin ja kirjoitti sosiaaliseen mediaan julkisen päivityksen: ”Olen pedofiili”.

Tunnustus johti rikostutkintaan ja syytteisiin. Helsingin hovioikeus piti papin kertomusta johdonmukaisena ja verrattain tarkkana.

Tunnustukseen oli kuitenkin johtanut ”hyvin voimakas psyykkinen kuorma”, mikä oli omiaan vähentämään sen luotettavuutta. Väitettyjä tekoja ei myöskään lainkaan kuvattu miehen uhrille lähettämissä viesteissä tai sosiaalisen median päivityksissä, joiden sävy oli hovioikeuden mukaan yhtäältä kärjistyneen itsesyytöksellinen, mutta toisaalta arkisen toteava. Muuta selvitystä tunnustuksen tueksi ei syyttäjällä ollut esittää.

Hovioikeus katsoi, ettei näyttö riittänyt, kun otettiin huomioon syytteiden vakavuus, teoista kulunut lähes kymmenen vuoden aika ja tunnustuksen luotettavuutta vähentävät seikat.

Hovioikeus hylkäsi syytteet maanantaina antamallaan tuomiolla. Aiemmin myös Helsingin käräjäoikeus oli päätynyt syytteistä vapauttavaan ratkaisuun.

Source Link is.fi