Oleskelulupa ennen vuotta 2017 saapuneille? Said Ahmed kannattaa

Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed: Paperittomuuden ratkaisu vaatii konkreettisia toimia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed on huolissaan paperittomien ihmisten tilanteesta Suomessa. Hän vaatii konkreettisia toimia paperittomuuteen puuttumiseen.

Said Ahmd iloitsee eduskuntaan saapuneesta Lupa elää -kansalaisaloitteesta, joka tarjoaa ratkaisun tuhansia ihmisiä koskettavaan ongelmaan.

Kestämätön tilanne

”Hyväksymällä aloitteen me voimme turvata tuhansien ihmisten oikeuksien toteutumisen”.

Suomessa elää yli 5 000 henkilöä, jotka ovat odottaneet oleskelulupaa yli viisi vuotta. Moni heistä on oppinut kielen ja integroitunut osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Paperittomuus kuitenkin johtaa siihen, että he jäävät ilman monia julkisia palveluja ja oleskeluluvan tuomia oikeuksia yhteiskunnassa.

– On epäinhimillistä, että tuhansilla ihmisillä Suomessa ei ole virallisesti paikkaa yhteiskunnassa, Said Ahmed toteaa.

– Tilanne on täysin kestämätön. Oleskelulupien myöntäminen pitkään Suomessa asuneille olisi oikeudenmukaista ja kannattavaa niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

Hän muistuttaa siitä, että myös yhteiskunta kärsii paperittomuudesta, kun iIman oleskelulupaa paperittomat joutuvat usein työskentelemään laittomasti. Paperittomuus voi johtaa varjoyhteiskuntien syntymiseen, jolloin lieveilmiöihin on vaikea puuttua.

Said Ahmed kotostaakin sitä, että mahdollistamalla laillinen työskentely oleskeluluvan avulla voidaan tukea niin yhteiskuntarauhaa kuin esimerkiksi nykyisten paperittomien työllistymistä työvoimapulasta kärsiville aloille.

Esitys kertalaillistamisesta

Irlanti on äskettäin myöntänyt pitkään maassa oleskelleille paperittomille oleskelulupia ja siten ottanut askelia kohti humaanimpaa maahanmuuttopolitiikkaa. Samaan tähtää eduskunnalle tiistaina luovutettu yli 50 000 allekirjoitusta kerännyt Lupa elää -kansalaisaloite. Sen tavoitteena on myöntää nelivuotinen oleskelulupa niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saapuneet Suomeen ennen vuotta 2017 ja joille ei ole myönnetty oleskelulupaa.

Pitkään Suomessa oleskelleiden paperittomien kertalaillistamista on esitetty yhtenä ratkaisuna myös sisäministeriön hiljattain julkaistussa selvityksessä.

– Hyväksymällä aloitteen me voimme turvata tuhansien ihmisten oikeuksien toteutumisen sekä taata heille paremman elämän, Said Ahmed sanoo.