Banner Before Header

Olympialaisista suljettu Sha’Carri Richardson latasi suorat sanat Kamila Valijevan, 15, kohtelusta dopingkohussa – ”Saisimmeko kunnon vastauksen?”

Kansainvälinen urheiluyhteisö on reagoinut voimakkaasti Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS:n päätökseen antaa Kamila Valijevan jatkaa kilpailemista Pekingin olympialaisissa.

15-vuotias Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen joulukuun lopulla, mutta hänen testituloksensa vahvistettiin vasta viime tiistaina olympialaisten joukkuekilpailun jälkeen.

Cas päätti maanantaina antaa Valijevan kilpailla yksinluistelussa perustellen päätöstään muun muassa taitoluistelijan iällä. Yksi CAS:n peruste oli, että kilpailukiellon antaminen nyt aiheuttaisi urheilijalle ”peruuttamatonta vahinkoa”.

– Väliaikaista kilpailukieltoa ei olisi syytä asettaa, sillä urheilija on ”suojeltu henkilö” (alaikäinen) ja urheilijan kilpailemisen estäminen aiheuttaisi hänelle peruuttamatonta vahinkoa näissä olosuhteissa. Joulukuisen testin tulosten huonosti ajoitettu julkistaminen on lisäksi haitannut urheilijan mahdollisuutta luoda lakipuolustustaan asiassa, ja tämä julkistus ei ole hänen syynsä, CAS:n päätöksessä todetaan.

Pikajuoksija Sha’Carri Richardson reagoi päätökseen voimakkaasti Twitterissä. Tokion olympialaisten suursuosikeihin 100 metrillä lukeutunut Richardson joutui jäämään sivuun olympialaisista sen jälkeen, kun hänen näytteestään löytyi kannabista.

Nyt Pekingin olympialaisissa oleva venäläisteini selitti puolestaan kielletyn trimetatsidiinin joutumista elimistöönsä sillä, että hän on vahingossa ottanut isoisänsä sydänlääkettä.

– Saisimmeko kunnon vastauksen siihen, mitä eroa hänen ja minun tapauksellani on? Minun äitini oli kuollut, enkä saanut juosta. Olin mitalisuosikki. Ainoa ero, jonka tässä näen, on että olen tummaihoinen nuori nainen, Richardson kirjoitti.

Richardson kertoi kärynsä yhteydessä polttaneensa kuultuaan äitinsä kuolleen. Surutyön tekemistä ei katsottu riittävän lieventäväksi asianhaaraksi, että hän olisi saanut kilpailla Tokion kisoissa viime kesänä.

Amerikkalaisluistelija Mariah Bellin valmentaja, olympiamitalisti Adam Rippon, ei myöskään voinut ymmärtää tilannetta.

– Yhdysvalloissa joutuu vastuuseen teoistaan verrattuna siihen, mitä joissain muissa maissa nähdään. Siitä ei ole epäselvyyttä, Rippon kirjoitti Twitterissä.

– Jos heitä todella kiinnostaisi nyt aiheutunut peruuttamaton vahinko, niin hänelle (Valijevalle) annettaisiin oikeaa hoitoa hänen kokemiensa asioiden käsittelyyn ja hänet lähetettäisiin kotiin. Nyt aiheutuu peruuttamatonta vahinkoa koko olympialaisille. Hänen ei pitäisi saada kilpailla, Rippon jatkoi.

Rippon korosti, että aineesta, josta Valijeva kärysi, ei ole apua nuoren luistelijan suurimmilla vahvuusalueilla. Silti sen ei pitäisi olla Ripponin mielestä mikään tekosyy.

– Olen niin vihainen. Huominen naisten kilpailu on täysi vitsi. Tämä ei ole aito kilpailu, eikä siinä todennäköisesti edes jaeta mitaleja. Niin monen puhtaan urheilijan olympiakokemus riistetään, Rippon kirjoitti tiistaina.

Valijevan tapauksen keskeneräisyyden takia henkilökohtaisen kisan olympiamitaleja ei voida jakaa, mikäli Valijeva sijoittuu kolmen parhaan joukkoon.

Kriitikoihin kuului myös luistelija Alysa Liun isä Arthur Liu.

– En voi ymmärtää tätä puhetta korjaamattomasta vahingosta. Entä miten peruuttamatonta vahinkoa syntyy puhtaille urheilijoille? Riistätte heitä, Liu sanoi toimittaja Kalyn Kahlerin mukaan.

Source Link is.fi