Banner Before Header

Olympiatuomio: Havainto Kiinasta lupaa Suomen hiihtäjille lisää mitaleja – mutta jäävätkö sankarit jumiin Kiinaan?

Ilta-Sanomien toimitus jakaa jälleen ruusut ja risut Pekingin talviolympialaisten osanottajille.

Raadissa tällä kertaa Pekingissä paikan päällä olevat toimittajat Pekka Holopainen ja Marko Lempinen sekä Suomesta käsin kisoja seuraava Joonas Kuisma.

Pekka Holopainen

Tähti

Jakoon norjalaisille Bön veljeksille Tarjeille ja Johannekselle. Avainrooleissa taas tiistaina, kun Norja voitti miesten ampumahiihtoviestin dramaattisessa kilpailussa. Kotona lienee palattua pojille parasta pöydässä, sillä Johannes lakaisi Kiinasta mitalisarjan 3-0-1, Tarjei 2-1-1.

Puheenaihe

Suomen olympiasankareilla on jo kova ikävä kotiin rakkaiden luo, mutta ammattijärjestö AKT uhkaa ensi tiistaina alkavalla lentoemäntien lakolla. Jäävätkö sankarit jumiin Kiinaan?

Moka

Eduard Latipovin suussa maistui jo makealta, kun Venäjän ankkuri ojensi pienoiskivääriään kohti taulua viestin viimeisellä pystyammuntapaikalla. Homma meni varapatruunoiden kanssa sähläämiseksi, ja varmalta näyttänyt kulta vaihtui katkeraksi pronssiksi.

Tyyli

Saksan jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja, liivipuvuista pitävä Toni Söderholm näyttää tyylikkäältä sfinksiltä niin voiton kuin tappion hetkellä. Tiistaina tuli jälkimmäistä, kun viime olympiakisojen finaalisensaatio lähti lauluun Slovakiaa vastaan selvin numeroin.

Yllätys

Yhdistetyn suurmäen kilpailun piti olla räätälintyötä Ilkka Herolalle, mutta ilmeisen surkeaan olosuhderakoon nykäisty hyppy romutti toiveet ensimmäisestä olympiamitalista lajissa 16 vuoteen. Iso pettymys.

Lue lisää: Kommentti: Kaikki tietävät mistä yhdistetyn menestyksessä kiikastaa – nyt haetaan sateentekijää ulkomailta

Marko Lempinen

Tähti

Koko Norjan yhdistetyn joukkue nousi isoksi tähdeksi: Jörgen Graabak otti uransa kolmannen olympiavoiton, Jens Lurås Oftebro säväytti hopeallaan. Ja uskomatonta kyllä, kymmenen päivää koronaeristyksissä ollut Jarl Magnus Riiber olisi taistellut mitalista, jos ei olisi eksynyt käsittämättömällä tavalla reitiltä.

Lue lisää: Draamaa yhdistetyssä! Norjalaistähti hölmöili käsittämättömästi hiihdossa

Puheenaihe

Pakkanen paukkuu, elohopea laskee Zhangjiakoussa iltaa vasten lähelle 20 miinusastetta. Suomalaisleirissä pakkassäästä on heitetty ”yläfemmoja”, sillä nihkeä pakkaslumi sopii erinomaisesti Suomen pariviestijoukkueille, naisissa Kerttu Niskaselle ja miehissä Iivo Niskaselle. Mitalinäkymä on nyt optimaalinen.

Moka

Suomea on pidetty vahvana lumilautailun ja freestylehiihdon erilaisissa temppulajeissa, mutta Pekingissä nähtiin näissä lajeissa totaalinen sinivalkoinen mahalasku. Haastatteluiden perusteella suomalaisurheilijat olivat mukana lähinnä rennolla huumorilla, ja nyt he sitten hätäpäissään sortuvat huvittavaan selittelyyn.

Tyyli

Petter Kukkosella oli tiistaina viimeinen mahdollisuus saavuttaa olympiamitali Suomen yhdistetyn päävalmentajana, mutta unelma mureni jo ennen hiihto-osuutta. Kukkonen on tyylikkäällä esiintymisellään tuonut lajille lisää näkyvyyttä, mutta paradoksaalista kyllä, tulokset ovat jääneet yllättävän vaatimattomiksi.

Lue lisää: Yhdistetyn päävalmentajalta Petter Kukkoselta musertava viesti olympiapettymyksen jälkeen: ”Kaikki työ täydellisen turhaan”

Yllätys

Norjan hiihtomaajoukkueen johto ei sittenkään saanut ylipuhuttua Therese Johaugia mukaan parisprinttiin. Norjan naishiihto on kriisissä, mutta viestissä maalla olisi ollut ohkainen mitalisaumakin. Alkuun Johaug jopa lupaili olevansa valmis ”uhrautumaan”. Totuus on, että Norjassakin tähdet ovat tähtiä ja tekevät mitä huvittaa, pomot lähinnä joojoo-tyyppejä.

Joonas Kuisma

Tähti

Tanskan Markus Lauridsen teki jääkiekkoturnauksen tähän asti tärkeimmän maalin. Tanska löi 30-vuotiaan puolustajan osumalla Latvian playoff-karsintaottelussa. Juutit selvittivät tiensä puolivälieriin ja ovat punavalkoinen väriläiskä pudotuspeleissä.

Puheenaihe

Voi Ilkka Herolaa. Suomalaisen mitalihaaveet haihtuivat jälleen mäkiosuudella yhdistetyn armottomassa ja ennalta-arvaamattomassa maailmassa. 26-vuotias MM-mitalisti oli maansa myynyt Ylen haastattelussa hyppynsä jälkeen. Herolan ”laturetki” päättyi sijaan 16.

Moka

Saksalainen jääkiekkoilija David Wolf sortui törkytemppuun, kun hänen joukkueensa putosi Slovakialle. Taulussa oli 0–4 ja kolmatta erää jäljellä alle pari minuuttia. Wolf ajautui pieneen kahnaukseen Libor Hudacekin kanssa, löi tätä poikittaisella mailalla kaulaan ja hetkeä myöhemmin nyrkillä päähän. Huonoa häviämistä jäähykeisarilta.

Tyyli

Freestylehiihtäjä Simo Peltola veti molemmat laskunsa hyvissä ajoin vihkoon slopestylen karsinnoissa. Se ei 21-vuotiasta huimapäätä kauaa painanut. Hän järjesti katsojille ja toisille kisaajille show’n ja veti lopun hassutellen. Pelleksi finaalista karsiutunut Peltola ei aio ruveta. Hän kertoi kisan jälkeen, että haluaa jatkossa myös menestyä.

Yllätys

Yhdistetyn norjalaistähti Jarl Magnus Riiber palasi koronaeristyksestä. Alku oli loistava, kun Riiber voitti tyylilleen uskollisena mäkiosuuden. Hiihdossa kävi källi. Riiber suksi väärään suuntaan ja menetti yli puoli minuuttia johdostaan. Loppusijoitukseksi muodostui kahdeksas.

Source Link is.fi