Banner Before Header

Olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi, 81, lataa täyslaidallisen ministeriölle eläkkeestä – paljasti salaisen asiakirjan somessa

Suomalainen olympiavoittaja ja legendaarinen painonnostaja Kaarlo Kangasniemi lataa tulikivenkatkuiset terveiset Suomen opetus- ja kulttuuriministeriölle.

OKM ei hyväksynyt ”Kulta-Kallena” tunnetun Kangasniemen hakemusta ylimääräisestä urheilijaeläkkeestä.

Kangasniemi, 81, jakoi Facebook-seinällään kuvan salaisena pidettävästä päätöksestä ja luettelee kuvan yhteyteen saavutuksiaan.

– Ei saavutukseni riitä Valtion ylimääräiseen urheilijaeläkkeeseen: olympiavoitto, maailmanmestaruus, Euroopan mestaruus, Pohjoismaiden mestaruus.

– Suomen mestaruuden lisäksi on 20 maailmanennätystä, maailman parhaan painonnostajan arvo sekä Pohjoismaiden paras urheilija ja Suomen paras urheilija.

Paperista selviää, että Kangasniemi on lähettänyt hakemuksen 7.12.2021 ja päätös asiasta on tullut tiistaina 19.4.

Syiksi hylkäämiselle OKM mainitsee, että Kangasniemen verotettavat eläke- ja muut tulot ylittävät ylimääräisen urheilijaeläkkeen täyden eläkkeen tulorajan.

Kangasniemi ei päätöstä purematta niele.

– Eläketuloni ei ylitä kyseistä rajaa, mikä on maksamisen peruste eläkkeeseen. Tämän päivän urheilijat saavat joka vuosi valtiolta 20 000 euroa muiden tulojen jälkeenkin. Miksi päätös on pidettävä salassa, Kangasniemi kysyy Facebook-seinällään.

– Ehkä en ole ollut ylijohtaja Esko Rannon ja ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkolan ajatusmaailmassa tarpeeksi valovoimainen esikuva urheilijana.

Ei saavutukseni riitä Valtion ylimääräiseen urheilijaeläkkeeseen: olympiavoitto, maailmanmestaruus, Euroopan mestaruus, Pohjoismaiden mestaruus.

OKM:n ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola vastaa sähköpostitse IS:lle, miksi Kangasniemeltä evättiin ylimääräinen urheilijaeläke.

– Eläkkeen myöntöarvioinnissa kaksi keskeisintä arviointikriteeriä ovat urheilusaavutukset ja hakijan tulot, Niemi-Nikkola kirjoittaa.

Niemi-Nikkola viestittää, että Kangasniemen osalta päätöstä ei tehty urheilusaavutusten perusteella, vaan tulojen vuoksi.

Hän luettelee lukuja, jotka oikeuttavat mihinkin eläkkeeseen.

– Täysi urheilijaeläke voidaan myöntää, mikäli hakijan vuotuiset tulot eivät viimeksi vahvistetussa verotuksessa ole ylittäneet 16 976,88 euroa.

– Osaeläkettä voidaan arvioida ja sellainen myöntää urheilullisten ansioiden perusteella, jos hakijan tulot ovat olleet 16 976,88–33 953,76 euroa.

Kaarlo Kangasniemen hakemus koski ylimääräistä urheilijaeläkettä, johon hänellä ei ole Niemi-Nikkolan mukaan oikeutta tulojensa vuoksi.

– Ylimääräistä urheilijaeläkettä ei voi myöntää, mikäli hakijan vuotuiset tulot ylittävät tuon 33 953,76 euroa.

Ilta-Sanomien tavoittama Kaarlo Kangasniemi ei osannut kylmiltään sanoa tarkkoja vuositulojaan, mutta aprikoi tulojensa olevan lähellä juuri sitä rajaa, jotta ylimääräistä urheilijaeläkettä ei hänelle liikene.

– Se on sitten varmaan hiukan yli omalla kohdallani, mutta kyllähän Raamatussa Pietarikin kielsi kolmasti, ”Kulta-Kalle” läväyttää.

Siitä huolimatta, että Kangasniemen tulot ilmeisesti ylittävät rajan, on hän sitä mieltä, että vanhemman polven urheilijasuuruuksien pitäisi saada enemmän tukea.

Itsensä lisäksi hän mainitsee muun muassa kreikkalais-roomalaisen painitavan olympiavoittaja Pertti Ukkolan.

– Nythän ainoastaan Siiri ”Äitee” Rantanen taitaa saada täyttä urheilijaeläkettä, ainakin mitä tulee meihin entisaikojen suuruuksiin.

– Meitä ei kovin montaa olympiavoittajaa enää elossa. Arvostuksen ja kunnioituksen puutettahan tämä on tai siltä ainakin vaikuttaa.

Olympiakultaa vuoden 1968 kesäolympialaisissa voittanut Kangasniemi on ottanut usein Facebookissa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Hänellä on mielipide myös hoitajien lakosta, jonka hän avaa samaisen päivityksensä kommenttiosiossa.

– Minua harmittaa kun eivät hoitajat saa edes palkankorotusta. Minutkin on leikattu 18 kertaa.

– Arvostan heidän työtään, koska ovat ahkeria ja ystävällisiä aina, vaikka itsekin olen joskus kipujeni kanssa vaikeroinut.

Source Link is.fi