Omaiset tekivät hirveän löydön kesken joulun­vieton – iso­täti makasi hengettömänä veri­lammikossa: ”Asunnossa oli ollut raivo irti”

Etelä-Savon käräjäoikeudessa vallitsi tiistaina käsinkosketeltavan raskas tunnelma, kun omaiset kohtasivat oikeudenkäynnissä iäkkään naisen murhasta syytetyn miehen.

Parikymppisen miehen epäillään surmanneen 85-vuotiaan naisen tapaninpäivänä Mikkelin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa uhrin asunnossa.

Vainajalla ei ollut omaa perhettä. Käräjäsalissa oli paikalla uhrin kaksi sisarentytärtä ja sisaren tyttärentytär. Sukulaiset kertoivat tarkasti, miten täti ja isotäti oli aina ollut tiivis osa heidän perhettään.

– Kaikki joulut ja muut perhejuhlat vietimme aina yhdessä. Hän ei koskaan tehnyt pahaa kenellekään, uhrin siskontyttäret kertoivat.

Lue lisää: Mikkelin vanhus­murhasta syytetty nuorukainen tuijotti naapuria hyytävästi ovi­silmästä – ”Mitä sie halluut?”

Henkirikokselle ei ole löytynyt minkäänlaista motiivia.

Oikeudessa kuultujen omaisten mukaan uhri vietti joulun tavanomaiseen tapaan heidän kanssaan Mikkelissä. Perhepiirissä käytiin haudoilla, syötiin joulupuuroa ja pelattiin lautapelejä myöhään yöhön.

Joulupäivänä nainen poistui kotiinsa, minkä jälkeen omaiset eivät enää nähneet häntä elossa.

Syytteen mukaan uhriin oli kohdistettu väkivaltaa, joka on ollut ”pääosin luonteeltaan tylppää”, mutta osittain myös teräaseella tehtyä ja mahdollisesti myös muulla terävällä esineellä tehtyä. Vanhus kuoli lukuisiin eri vammoihin.

Syyttäjän mukaan henkirikos oli erityisen raaka ja julma ja kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Uhrin olohuoneen lattialla lojui rikkoutunut taulu.

Lue lisää: Järkyttävä murhasyyte: Nuori mies surmasi viattoman vanhuksen tämän kotona joulun­pyhinä

Omaisten huoli heräsi muutaman päivän päästä, kun hyväkuntoista ja omillaan pärjäävää vanhusta ei enää tavoitettu.

Joulukuun 29. päivä uhrin sisarentytär ja sisaren tyttärentytär lähtivät tarkistamaan sukulaisensa vointia. Kun kerrostalon ovisummeriin ei vastattu, he suuntasivat kerrostalon sisäpihalle.

Omaiset kertoivat oikeudessa yllättyneensä siitä, että naisen patiolle avautuva ulko-ovi oli auki, sillä tämä oli tarkka ovien kanssa.

Omaisen kertoman mukaan he lähes kompastuivat vainajaan, sillä tämä makasi melkein kiinni pation ovessa, isossa verilammikossa lähes alastomana.

– Huomasin, että asunnossa oli ollut raivo irti. Oli raakoja kananmunia paiskottu ympäriinsä. Niitä oli jopa kattolampussa ja seinissä, uhrin siskontytär kertoi oikeudessa.

Omaisten mukaan vanhus piti kotinsa aina hyvin siistinä ja järjestyksessä. Veriteon jälkeen paikkoja oli sotkettu.

Lue lisää: Omaisen järkyttävästä löydöstä alkoi rikos­tutkinta, josta poliisikin on ymmällään – tämä Mikkelin mystisestä vanhus­surmasta tiedetään nyt

Uhrin epäillään menehtyneen kolme päivää ennen kuin omaiset löysivät hänet.

Syyttäjän mukaan parikymppinen nuorimies oli surmaa edeltävänä iltana viettänyt aikaa kavereidensa kanssa omalla asunnollaan ja siirtynyt sieltä Mikkelin keskustassa sijaitseviin, vuokrattaviin yhteistiloihin.

Kun illanviettopaikkaa oltiin laittamassa kiinni, mies oli syyttäjän mukaan alkanut riehua ja särkeä paikkoja. Tämän takia häntä syytetään myös vahingonteosta.

Juhlatilasta on vain noin sata metriä uhrin kerrostaloasuntoon. Syyttäjän käsityksen mukaan mies näki nuoren naisen menevän kerrostaloon sisälle ja lähti seuraamaan tätä.

Osassa asunnoista on takapihan puolella patiot. Mies yritti päästä kerrostalon takapihan kautta taloon sisälle ja koputteli ovia.

Syyttäjän mukaan uhri oli voinut luulla jonkun olevan pulassa ja avannut oven, jolloin mies oli käynyt hänen kimppuunsa tuntemattomasta syystä.

Poliisin mukaan mies oli siirtynyt vanhuksen asunnosta rappukäytävään.

Nuorukainen ei tuntenut vanhusta mitenkään entuudestaan, eikä teolle ole löytynyt motiivia.

Mies kiistää syytteet sekä vaihtoehtoiset syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä. Puolustuksen mukaan häntä ei ole pystytty tutkinnassa yhdistämään luotettavasti tekijäksi, eikä murhan tunnusmerkistö täyty.

Puolustuksen mukaan miehellä ei ole rikos- eikä päihdehistoriaa, eikä muistikuvia syytteessä mainituista teoista.

Puolustus selittää täydellistä muistinmenetystä sillä, että syytetty olisi tullut illanviettopaikassa huumatuksi. Tämän takia häntä on puolustuksen mukaan pidettävä alentuneesti syyntakeisena tai sekavuus pitää muuten ottaa huomioon.

Puolustuksen mukaan syytetyn mielentilatutkimuksessa kaikkia tekijöitä ei tutkittu riittävällä tavalla ja siksi ei voida sulkea pois myöskään sitä, että häneen olisi tapahtumahetkellä vaikuttanut jokin fyysinen tai psyykkinen poikkeavuus.

Lue lisää: Järkyttävä murhasyyte: Nuori mies surmasi viattoman vanhuksen tämän kotona joulun­pyhinä

Omaisten hyvinvointiin ja arkeen rikoksella on ollut kauaskantoiset vaikutukset. Oikeudessa kerrotun mukaan he saivat kriisiapua välittömästi uhrin löytymisen jälkeen.

Omaiset ovat kärsineet lukuisista trauman aiheuttamista oireista, kuten unettomuudesta ja yksinolemisen pelosta. Heille on jäänyt toistuva tarve tarkistaa, että ulko-ovet on lukittu.

Rikoksenteon sijoittuminen jouluun ja vanhuksen kotiin on tuntunut omaisista erityisen pahalta.

– Kärsimystä on aiheuttanut se, että me kolme löysimme vainajan kotoaan lämpimän joulunvieton jälkeen verilammikosta, vainajan sisarentytär kertoi.

– Pahinta on, että teko tapahtui hänen kotonaan, missä ei ikinä saisi tapahtua mitään pahaa, sanoi puolestaan vainajan sisaren tyttärentytär.

Tapauksen käsittely jatkui tiistaina todisteiden läpikäynnillä ja syytetyn kuulemisella. Keskiviikkona on todistajien vuoro.

Syyttäjän mukaan todisteet osoittavat, että uhrin asunnosta löytyi syytetyn kengänjälkiä ja hänen housuistaan ja kengistään uhrin verta.

Nuori mies on ollut vangittuna viime joulukuusta asti. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista.

Source Link is.fi