Onko pattitilanne Puolan rajalla uhka Suomelle? Näin asiantuntija arvioi

Länsimaiden mukaan Puolan rajaseudulla käynnissä olevassa hybridioperaatiossa on kyseessä Valko-Venäjän härski manööveri EU:ta vastaan. Lisää tulta liekkeihin heitti saksalainen Die Welt uutisoimalla, että piikkilanka-aitojen taakse tuodut ihmismassat haluaisivat ensisijaisesti Suomeen tai Saksaan.

Lue lisää: Die Welt: Salainen EU-asiakirja paljastaa – Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien siirtolaisten pääkohteet

Lue lisää: Rajavartiolaitoksen eversti­luutnantti: Valko-Venäjältä saapunut Suomeen 35 siirtolaista – pääasiallisia reittejä kaksi

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen avaa IS:lle tilannetta ja sitä, mihin se voi Suomen kannalta johtaa.

– Tällä hetkellä se on Suomen kannalta vain välillinen kysymys, Savolainen sanoo.

– Mutta mikäli osoittautuisi, että Euroopan Unioni ja sen jäsenmaat eivät saa tätä kriisiä yhdessä hoidettua, sitten voi olla että tällaisella keinolla saatettaisiin tulevaisuudessa käydä myös Suomea vastaan.

Savolainen korostaa, että rajakriisin hoitaminen on EU-tason asia.

– Olisi oltava iso yhteisö joka tällaista hoitaa. Tällöin Suomi on osa isompaa yhteisöä, joka raja-asiaa hoitaa, ja Suomella sekä muilla jäsenmailla on koko yhteisön tuki asiassa.

Saako EU tämä hoidettua?

– Nyt näyttää siltä, että saa.

Savolainen näkee, että jäsenvaltioiden laaja yhteistyö on jo purrut ”tarinan konnaan” eli Valko-Venäjän presidenttiin Aljaksandr Lukashenkaan.

– EU miettii yhtenä rintamana vastatoimia, joiden hinta olisi Valko-Venäjälle mahdollisimman korkea, ja sen seurauksena siellä nähtäisiin, että tällainen hybridivaikuttaminen ei kannata.

Onnistumisia näyttää jo tulleen. Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Turkin valtiollinen lentoyhtiö Turkish Airlines suostui rajoittamaan lippujen myyntiä reitille Istanbulista Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin.

Puolan ja Valko-Venäjän raja. Poliisiautoja rajakaupunki Sokolkassa keskiviikkona.

Puolan ja Valko-Venäjän raja. Armeijan leiri Krynkin kaupungin lähellä Puolassa keskiviikkona.

Lue lisää: Turkki alkaa rajoittaa Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavien ihmisten lentoja

Lennoilla on ollut paljon Lähi-idästä tuotuja ihmisiä – kuten myös piikkilanka-aidalla Puolan ja Valko-Venäjän rajalla.

Savolainen korostaa, että ei tiedä lentoyhtiön päätökseen liittyvistä yksityiskohdista.

– Yleisellä tasolla voi spekuloida, että Turkish Airlines ehkä arvelee heille koituvan lisäkustannuksia, mikäli lennot olisivat jatkuneet tasaisesti.

Alkuvuodesta Valko-Venäjä junali Ryanairin koneen kaappauksen, jotta kyydissä ollut Lukashenkan vastustaja, oppositioaktvisti Roman Protasevitsh saatiin käpälälautaan.

Maan kansallinen lentoyhtiö Belavia sai sen seurauksena lentokiellon EU:n alueelle.

– Kalustoa jäi tällaiseen käyttöön, joten on hyvä jos muut yhtiöt saadaan luopumaan kriisiä eskaloivista lennoista, Savolainen arvelee.

Belavia on The Guardianin mukaan ilmoittanut, että sillä ei ole tekemistä rajalle lennätettävien pakolaisten kanssa.

Kurdiperhe Irakin Dohukista metsässä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla lähellä Puolan Narewkaa tiistaina.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä Valko-Venäjä voi tilanteesta hyötyä.

Uutisoinnissa löydettiin nopeasti myös vanha tuttu sylttytehdas eli Venäjä.

Hääriikö Vladimir Putin siis taustapiruna kriisissä, jolla yritetään lyödä kiilaa Puolan ja muun EU:n väliin?

– Tällä hetkellä ei ole näyttöä, että niin on, Savolainen sanoo.

– Mutta mikäli kriisi nyt onnistuisi horjuttamaan EU:n yhtenäisyyttä, voisi ajatella, että sellainen vaikutus olisi Venäjän kannalta toivottua ja saisi unionin näyttämään heikolta.

Suomen tilanne voisi muuttua vain, jos EU ja sen jäsenvaltiot eivät saa nykyistä kriisiä selätettyä.

– Suomi on niitä maita, joilla on pitkä itäraja.

Savolainen korostaa, että Suomella on hyvä ja toimiva yhteistyö venäläisten kanssa rajalla.

– Tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä sellaisesta, että Suomen rajalle luotaisiin vastaavanlaista kriisitilannetta.

– Venäjän rajapartiointi torjuu nytkin tehokkaasti laitonta maahantuloa Suomeen, ja se perustuu molempien maiden rajaviranomaisten hyvään yhteistyöhön.

Puolan armeija sotilaita Valko-Venäjän ja Puolan rajalla lähellä Puolan Siemianowkaa perjantaina.

Puolaissotilas partioi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla lähellä Puolan Siemianowka perjantaina.

Saksalaisen Die Welt -lehden uutinen siitä, että rajalla olevien pakolaisten ykköskohteet olisivat Suomi ja Saksa, saivat kierrokset nousemaan. Lehden mukaan tieto perustuu EU:n salaisiin asiakirjoihin.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksesta kommentoitiin Die Weltin uutista sanomalla, että heidän raporttiensa mukaan Suomi on yksi siirtolaisten kohdemaista – ei pääkohdemaa.

Savolainen sanoo, että ei voi asiaa kommentoida.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

– En voi sanoa, koska en ole sellaista paperia nähnyt.

Perjantaina kerrottiin myös Valtioneuvoston tilaamasta tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin, millaisia täydentäviä maahanmuuton väyliä kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville henkilöille on olemassa.

Meneillään oleva rajakriisi taas on kirvoittanut vaatimuksia siitä, että turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisen pitäisi olla mahdollista tilanteessa, jossa kansallinen turvallisuus on uhattuna.

Savolainen korostaa, että kyse on kahdesta eri asiasta.

– Kysymykset täydentävistä väylistä ovat normaalitilanteeseen kuuluvia. On tärkeää erottaa nämä asiat, ja toki Suomen täytyy miettiä, miten tänne ihmisiä saadaan laillisin keinon. Se keskustelu on vain hyvä irrottaa tästä vallitsevasta kriisitilanteesta.

Suomeen on toistaiseksi tullut alle 40 henkilöä Valko-Venäjän kautta. Suurin osa heistä on tullut Baltian maiden kautta.

EU:n alueelle päästyään siirtolaiset voivat tulla vapaasti Suomeenkin, koska sisärajatarkastuksia ei ole.

Source Link is.fi