Banner Before Header

OP: Asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänä vuonna – korkojen nousu näkyy ensi vuonna

Asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänä vuonna viime vuoden huippuvauhdin jälkeen, arvioi OP eli osuuspankkiryhmä asuntomarkkinakatsauksessaan. Kovin hintojen nousu on kuitenkin taittunut.

–  Loppuvuonna nähty asuntokaupan tasaantuminen oli kuitenkin jo tervetullutta. Asuntomarkkinoiden vire jatkuu nyt hyvänä, vaikka tämän vuoden aikana voidaan nähdä myös heikompia vaiheita, kertoo OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Asuntomarkkinoiden noste jatkuu OP:n mukaan korkojen nousupaineista huolimatta. Kova kysyntä tukee kasvua etenkin halutuimmilla alueilla.

–  Korkojen nousu voi näkyä nopeasti asuntovelallisen elämässä, mutta erityisesti se heijastuu vuoden 2023 näkymiin. Ilmassa on kuitenkin useita talouskehitykseen liittyviä epävarmuustekijöitä, Widgrén arvioi.

OP:n ekonomistit odottavat asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 2,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna hintojen nousu hidastuu lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä aikaa, ja hintojen arvioidaan kohoavan 1,5 prosenttia.

Sekä osakeasuntojen että omakotitalojen hinnat nousivat

Viime vuonna asuntojen hintojen nousu oli OP:n mukaan nopeinta kymmeneen vuoteen. Asuntokauppoja myös tehtiin joka kuukausi enemmän kuin edellisvuosina keskimäärin.

Vilkkaimmillaan asuntomarkkinat kävivät kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta veto rauhoittui hieman loppuvuotta kohden. Asuntojen hinnat nousivat koko Suomessa keskimäärin 3,7 prosenttia.

Nopeinta hintojen nousu oli yhä suuremmissa kaupungeissa, mutta samalla hintojen nousu oli laaja-alaisempaa kuin vuosiin. Hinnat nousivat sekä osakeasunnoissa että omakotitaloissa.

–  Kaiken kaikkiaan viime vuosi oli erinomainen asuntomarkkinoilla. Hinnat nousivat ennätysvauhtia, mutta eivät kuitenkaan niin nopeasti, että suuria epätasapainoja olisi päässyt syntymään, Widgrén summaa.

Source Link is.fi