Banner Before Header

Orimattilan murhe­näytelmä: Syytetty vakuutti parantaneensa tapansa – epäillään murhanneen äitinsä samana päivänä moottori­sahalla

Päijäthämäläisen maaseutumiljöön rauha järkkyi viime vuonna elokuisena perjantai-iltana. Orimattilassa asuva mies oli huomannut, että hänen talonsa lähistöllä humalapäissään toikkaroinut ja sekavasti käyttäytynyt kulkija oli sytyttänyt vanhan viljakuivurin tuleen.

Kello kävi iltakymmentä. Liekit loimottivat ja paikalle tarvittiin nopeasti palokuntaa. Naapuri soitti neljästi hätäkeskukseen.

– Nyt, nyt ois syytä alkaa pikkuhiljaa tulee, se on kohta toi kuivuri tulessa, naapuri patisteli kolmannessa hätäkeskuspuhelussaan.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, ettei niin sanottu juoppotehtävä ollut partion tehtävälistan ykkösenä muutenkin hektisenä kesäperjantaina.

Kun palokunta saapui puoliltaöin, sekavasti käyttäytynyt mies pakeni metsikköön. Kului noin parikymmentä minuuttia kunnes poliisin koirapartio löysi miehen istumasta maassa polvillaan, kasvot vasten ladon seinää.

Omituinen kiinniotto oli jäänyt poliisin mieleen. Hän kertoi esitutkinnassa, kuinka mies oli asetellut kiinniottopaikan edustalle kynttilöitä ja muuta sekalaista tavaraa alttarimaiseen muodostelmaan. Rikospaikalta oli löytynyt myös miehen äidin asiapapereita ja koruja.

Poliiseille selvisi, että mies asui äitinsä kanssa lähellä sijaitsevassa talossa. Partio päätti käydä tarkistamassa, että osoitteessa olisi kaikki kunnossa.

Lue lisää: Syyttäjä: Aikamiespoika murhasi äitinsä raa’asti

68-vuotias nainen joutui henkirikoksen uhriksi Orimattilan maaseutualueella.

Kello lähenteli puolta kahta yöllä. Esitutkinnassa kuullun poliisin mukaan kiinniotettu mies nukkui tässä vaiheessa maijan takatilassa.

Talolla poliisit ymmärsivät saapuneensa henkirikoksen tekopaikalle. Sisätiloissa haisi voimakkaasti savulle. Olohuoneessa makasi verinen vainaja.

– Tulimme tarkistamaan kohdehenkilön kotiosoitteen. Täällä on tapettu nainen, ja sitten on savua ja lämpöä hirsitalossa sisällä. Varmaan palokuntaa pitäisi lähettää, poliisi luonnehti tilannetta hätäkeskuspäivystäjälle.

Uhria ei kyetty heti tunnistamaan miehen äidiksi, sillä hän oli kuollut erittäin raa’an väkivallan seurauksena.

– Tuo nainen on todennäköisesti tapettu tuolla moottorisahalla.

Kun poliisit palasivat autolle, mies oli vironnut. Hän uhkasi muun muassa viiltää poliisien kurkut auki.

– Haluaisin olla teidän ystävä, mutta te haluatte minusta vihamiehen. Haluatte musta poliisin murhaajan, mies oli poliisin mukaan sanonut.

Hetken hiljaisuuden jälkeen mies oli jatkanut:

– Vai tuhopolttaja, olen murhamies.

Äitinsä murhasta syytetty 1981 syntynyt mies on istunut useita vuosia vankilassa muun muassa kahdesta tapon yrityksestä.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että surmapäivänään äiti oli puhunut sukulaismiehensä kanssa puhelimessa. Myös nelikymppinen poika oli ollut tuolloin paikalla.

Äiti oli tiedustellut, olisiko sukulainen halukas myymään Pirkanmaalla sijaitsevan pientilan pojalleen. Sukulaismies ei ollut tavannut poikaa pariin kymmeneen vuoteen, mutta kävi hänen kanssaan nyt puhelinkeskustelun.

– Hän vakuutteli, että on kunnostautunut ja on nykyään kunnollinen mies, josta ei meille eli minulle, veljelleni tai vaimolleni mitään harmia olisi, sukulaismies kertoi poliisikuulusteluissa.

Puhelun päätteeksi sukulainen oli kuullut, kuinka äiti oli ojentanut poikaansa kynttilöiden sytyttelystä ilman alustaa. Hän oli kuunnellut sanaharkkaa tovin ennen puhelun päättämistä.

Esitutkinnasta käy ilmi, etteivät useat muutkaan sukulaiset olleet tavanneet poikaa vuosikausiin. Yksi syy harvoihin tapaamisiin lienee myös se, että mies on viime vuodet istunut vankeustuomiota väkivaltarikoksista.

Erään sukulaisen mukaan auttavaisena ihmisenä tunnettu äiti olikin ainoa, joka menneistä huolimatta tuki poikaansa ja auttoi häntä.

– Olen tosi pahasti järkyttynyt, ja tämä on epätodellista. Tosi iso suru siitä, jos siellä on tullut joku riita jostain pienestä asiasta ja tapahtui näin. Tuska, järkytys ja suru, ne ovat ne päällimmäiset tunteet, yksi lähimmäisistä sanoi kuulusteluissa.

Poliisi kysyi lukuisia kertoja, miksi miehellä oli moottorisaha mukanaan. ”Se on mun moottorisaha vitun pässi. Minä mä sen oisin jättänyt?”, epäilty tylytti vastaukseksi.

Veriteosta epäiltyä poikaa kuulusteltiin teon jälkeen tuoreeltaan, neljä päivää myöhemmin, yli kaksi viikkoa myöhemmin ja seuraavan kerran vasta kaksi kuukautta tapahtumien jälkeen.

Esitutkinnan perusteella kuulustelujen voi luonnehtia sujuneen tahmeasti.

Mies kiisti systemaattisesti syyllisyytensä murhaan, nimitteli poliiseja alatyylisesti, uhosi ja puhui sekavia sekä purnasi epämukaviksi kokemistaan tutkintavankeusolosuhteista.

Surmassa oli käytetty ainakin kolmea eri teräasetta.

Housuistaan löytyneitä veritahroja poika selitti sillä, että äiti oli aiemmin lyönyt vasaralla sormeensa ja haavaa oli koitettu yhteistuumin paikata. Kyseinen tapaturma selitti epäillyn mielestä myös muut talosta löytyneet verijäljet.

Poika oli surmapäivänä tallentunut kiinteistön riistakamerakuviin. Kenenkään muun ei ollut havaittu liikkuvan talolla.

Epäillyn mukaan tontilla oli kameroita, koska äidillä oli lukuisia ”vihamiehiä”.

– Jos minä menisin äitiäni murhaamaan, niin en kai mä nyt vittu tulis kameroitten eteen, poika uhosi kuulustelijalle.

Surmapäivänä poika poistui äitinsä talolta alkuillasta. Hänen liikkeensä tallentuivat riistakamerakuviin.

Poika myönsi viettäneensä aikaa äitinsä luona, mutta antoi ymmärtää elämäntapansa olevan kulkurimainen. Hän tilitti kuulusteluissa Kelaan liittyvistä raha-ongelmistaan ja erakkoluonteestaan.

– Matkustan ympäri Suomea ja majailen, telttailen, olen retkeilijä. Olin nukkumassa, majailemassa, voin todistaa, että seudulla olen majaillut useinkin.

Paria päivää ennen veritekoa mies oli herättänyt huomiota paikallisissa asukkaissa. Hän oli kuljettanut moottorisahaa pyörän tarakalla ja väittänyt olevansa metsätöissä.

Nelikymppisellä miehellä on raskas rikostausta. Vuonna 2011 ja 2016 hänet on tuomittu käräjillä tapon yrityksestä. Lisäksi miehen tuomiohistoriasta löytyy useita törkeitä pahoinpitelyitä, varkauksia ja vahingontekoja.

Vuoden 2016 tuomiosta ilmenee, että hän oli lyönyt uhriaan paistinpannulla päähän ja puukottanut toistakymmentä kertaa eri puolille kehoa. Uhrin silmämuna halkesi, ja hän sai hengenvaarallisia vammoja.

Ulkopuolinen henkilö oli soittanut paikalle poliisit. Virkavallan saapuessa mies oli kasannut oven eteen erilaisia esteitä, jotta partio ei pääsisi asuntoon.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan mies oli vapautunut vankilasta viime keväänä. Hän siis päätyi syytetyksi äitinsä murhasta vain muutamia kuukausia myöhemmin.

Poliisi kiinnitti tutkinnassaan huomiota siihen, ettei ovessa ollut murtojälkiä. Pojalla oli pääsy äitinsä kotiin.

Henkirikoksen oikeuskäsittely aloitettiin alkuviikosta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Mies on kiistänyt syyllisyytensä. Häntä ei ole määrätty mielentilatutkimukseen.

Syyttäjä vaatii elinkautista murhasta ja törkeän vahingonteon yrityksestä. Syytteen mukaan mies oli lyönyt äitiään erilaisilla keittiöveitsillä kymmeniä kertoja ja iskenyt yhden teräaseista kiinni niskaan. Vammojen perusteella uhria oli myös lyöty moottorisahalla.

Koska vainajan vieressä ollut keinutuoli oli sytytetty tuleen, syyttäjä katsoo miehen yrittäneen hävittää ruumiin polttamalla. Sitkeää surmaamispyrkimystä ilmentänyt teko oli syyttäjän mukaan myös tuottanut suurta tuskaa puolustuskyvyttömälle uhrille.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa 18. tammikuuta.

Epäillyn housuista otetuista dna-näytteistä löytyi uhrin verta.

Source Link is.fi