Banner Before Header

Osa Ukrainan suurlähetystön henkilökunnasta kotiutetaan – maasta lähteneiden suomalaisten määrä ei ole tiedossa

Suomi kotiuttaa osan Ukrainan suurlähetystön henkilökunnasta. Ulkoministeriön viestintäpäivyksestä vahvistetaan tieto Ilta-Sanomille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias kertoo, että suurlähetystö pysyy kuitenkin auki ja suurlähettiläs Päivi Laine pysyy Ukrainassa. Sariaksen mukaan Suomen Kiovan-suurlähetystössä työskentelee tällä hetkellä yhteensä kahdeksan suomalaista.

– Osa henkilökunnasta jää edelleen sinne. Tarkka lukumäärä ei ole vielä tiedossa, kertoi Sarias sunnuntai-iltana noin kello 19 aikaan.

Sarias sanoo, että kotiuttaminen johtuu vakavasta tilanteesta.

– Yhtenä syynä on se, ettei tiedetä, miten lentoliikenne tulee Ukrainasta jatkumaan. Ennakoimme tilannetta.

Lue lisää: Suomen Ukrainan-suurlähettiläs: EU-maat eivät ole sulkemassa lähetystöjään Ukrainassa – ”Täällä ei ole näkynyt varsinaista paniikkia”

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tiedossa, kuinka moni suomalainen on poistunut Ukrainasta.

Ulkoministeriö päivitti Ukrainaa koskevaa matkustustiedotettaan myöhään perjantai-iltana. Uudessa tiedotteessa suomalaisia kehotetaan poistumaan välittömästi Ukrainasta.

Ulkoministeriöstä arvioidaan IS:lle , että perjantai-iltana maassa olisi ollut noin 150 suomalaista. Matkustusilmoituksen tehneitä on 110. Heille lähetettiin tekstiviesti päivittyneestä matkustustiedotteesta.

Lue lisää: Pekka Haavisto arvioi Ukrainan räjähdysherkkää tilannetta IS:lle – ”Yhtäkkiä tulee jokin virhe­arvio, joka sitten eskaloikin tilanteen”

– Monethan ovat lähteneet sieltä, mutta eivät ole ilmoittaneet, että ovat lähteneet, joten tietoa on mahdoton saada, viestintäpäivystävä Sarias sanoi.

– Jotkut ovat kyllä ilmoittaneet, että lähtevät, mutta milloin ja miten, sitä tarkkaa tietoa minulla ei ole, Sarias jatkaa.

Ulkoministeriö on kehottanut uudelleen sunnuntaina matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia poistumaan Ukrainasta. Viesti on julkaistu myös Ulkoministeriön Facebook-sivuilla.

– Se on voimassa oleva ohjeistus, jonka laitoimme uudelleen. Tarvittaessa se voidaan laittaa vielä uudestaan.

Matkustajia Boryspilin lentokentällä 13. helmikuuta 2022. Kenttä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kiovasta.

Lue lisää: Vuosikymmeniä Ukrainassa asunut suomalaisyrittäjä Eero ei aio lähteä maasta – ”Ihmiset pitävät Putinia hulluna ja häntä pelätään”

Ulkoministeriö ei ole saanut hätääntyneitä yhteydenottoja Ukrainasta.

– Soittoja ei ole tullut myöskään päivystyskeskukseen.

Lue lisää: Suomi kehottaa kansalaisiaan poistumaan välittömästi Ukrainasta – matkustus­ilmoituksen tehneille lähetetty tekstiviesti

– Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on jännittynyt Venäjän koottua joukkoja Ukrainan suunnalle. Tilanne on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti. Jos olet maassa, seuraa Kiovan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia ja tee matkustusilmoitus, ulkoministeriö tiedottaa.

– Tulitaukorikkomukset itäisessä Ukrainassa ovat jatkuneet monista tulitauoista huolimatta. Turvallisuustilanne itäisessä Ukrainassa on erittäin vaarallinen kontaktilinjan läheisyydessä.

Lue lisää: Ukrainan kriisi on kärjistynyt viime päivinä ennen­näkemättömälle tasolle – tämä kaikki tilanteesta tiedetään

Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Norja, Viro ja Alankomaat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan maasta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 19.52: vahvistettu tiedot suurlähetystön henkilökunnan kotiuttamisesta sekä uudelleen lähetetyistä viesteistä. Lisäksi korjattu evakuointi-sana kotiuttamiseksi.

Source Link is.fi