Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a7337178a8ad41cc34bd27292b6f7045, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Paahde kurittaa kuntoilijoita – nyt Minna, 29, paljastaa nerokkaan kikan, joka auttaa jaksamaan – Uutisalue
Banner Before Header

Paahde kurittaa kuntoilijoita – nyt Minna, 29, paljastaa nerokkaan kikan, joka auttaa jaksamaan

Jyväskylä

Keskiviikon aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta. Kello tikittää puoltapäivää ja elohopea on juuri hiipimässä hellerajan yli, Jyväskylässä nyt viidettä päivää peräkkäin.

Tuomiojärven rannasta, beach volley -kenttien vierestä löytyy ulkosali. Keski-ikäistä peruskuntoilijoita ei näy täällä, eikä rannan ohi kulkevalla hiekkatielläkään, joka on suosittu lenkkeilyreitti.

Nuorempia ja hyväkuntoisempia sentään on paikalla, eivätkä he ole helteestä moksiskaan.

Ystävykset Joosua ja Minna eivät ole tee tällä kertaa erityisen ankaraa treeniä.

– Kävin aamulla salilla. Tässä teen jotain pientä aina välillä. Tämä on varmaan Jyväskylän suosituin ulkosali, 29-vuotias Minna sanoo.

Joosua puolestaan kertoo vannovansa kesäaikaan ulkourheilun nimiin.

– Ulkosalit ovat kesäisin tosi hyviä. Irtisanon yleensä salijäsenyyden kesäksi ja käyn näillä.

Viime päivien lämpötilat eivät tahtia haittaa.

– Harvoin sitä hyvän kelin takia jättää treeniä välistä, 29-vuotias Joosua naurahtaa.

29-vuotias Minna kannustaa ihmisiä huolehtimaan helteellä nestetasapainosta.

Olosuhteet on toki syytä ottaa huomioon. Kaksikko löytää korkeista lämpötiloista myös plussapuolia.

– Lihakset ovat lämpimämmät ja nopeammin valmiit treeniin, mutta nesteytyksestä pitää pitää huolta. Vesi ja suolatasapaino ovat tärkeitä, Joosua sanoo.

– Kyllä näillä keleillä hiipuu nopeammin, hän myöntää.

– Elektrolyyttijauheista voi olla helteellä apua nestetasapainon ylläpitämisessä, Minna vinkkaa.

– Kaikki kestävyysharjoittelu on rankempaa helteellä, oli se sitten juoksua tai vaikka pyöräilyä. Kannattaa etsiä treenimuotoja vähän olosuhteiden mukaan. Uinti on hyvä vaihtoehto näillä keleillä, hän jatkaa.

Myös oikeanlainen ravinto korostuu kesäkuumalla. Kovin raskaasti ei kannata syödä, eikä usein tee mielikään.

– En ainakaan ennen treeniä menisi hampurilaista syömään. Toisaalta helle voi monesti viedä nälän tunteen, mutta silti pitäisi muistaa syödä, sanoo Minna.

– Ja voihan sen hampurilaisen vetää treenin jälkeen, hän naurahtaa.

Aurinkoinen sää oli houkutellut väkeä beach volley -kentälle.

Lisää etunimillään esiintyviä liikkujia löytyy viereiseltä beach volley -kentältä, kun Santeri, Hanna, Lotta ja Roope antavat pallolle kyytiä.

– Kuumassa kaikki korostuu. Jos ei ole esimerkiksi levännyt riittävästi, se tuntuu helteellä herkemmin. Veden kulutus varmaan kaksinkertaistuu, tuumaa Roope.

Beach volley -hallia pyörittävä Peetter seuraa ottelua tällä kertaa kentän laidalta. Kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, on hallilla hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

– Ei sinne vielä sen takia ole tultu, että on liian hyvä keli. Sateella käy jonkin verran kesäisinkin porukkaa, Peetter kertoo.

Rantalentismies muistelee joutuneensa useamman kerran nestehukan kynsiin.

– Muutaman kerran on iskenyt ihan kunnon nestehukka. Kesken pelin on alkanut huimata. Vaikka kuinka yrittää juoda, joskus se saattaa tällaisissa lämpötiloissa iskeä, varsinkin jos pelataan paljon.

Peetter suosittelee lisäämään hellekeleillä vesipulloon vähän suolaa.

Helteellä on hyvä tankata puolisen litraa nestettä ennen suoritusta. Juuri sen enempää keho ei pysty kerralla varastoimaan. Maksimissaan tunnin mittaisissa suorituksissa riittää lähtökohtaisesti ennen ja jälkeen juominen, pidemmissä treeneissä lisänesteytys on tarpeen.

Vuolas hikoilu vie kropasta myös suoloja. Peetterillä on oma kikkansa tätä varten.

– Suolaa vähän veden sekaan. Itse laitan puoleentoista litraan puoli teelusikallista puhdistamatonta merisuolaa. Siinä on kaikki mineraalit mukana. Normisuolakin varmaan menisi, mutta aina pitää vähän hifistellä.

Rantalentisporukka jää pelaamaan vastalevitetylle hiekalle. Iltapäivän helteessä kuntoilijoita ei edelleenkään juuri näy. Ehkä he odottavat illan viilenemistä?

Sitä saakin odottaa. Alle hellerajan lämpötila putoaa vasta iltayhdeksän jälkeen.

Source Link is.fi